Co je to sporttester?

GPS hodinky patří do oblasti sporttesterů. Jsou to přístroje, které měří čas, srdeční tep a v některých případech i vzdálenost a pomocí těchto veličin vyhodnocují sportovní výkon. Nejznámějšími výrobci sporttesterů jsou dnes značky: Polar, Suunto, Garmin, nebo například Sigma.

Proč sportovat s GPS?

Americký Garmin, který má bohaté zkušenosti s vývojem a výrobou GPS navigací, přišel s myšlenkou použít GPS čip také pro vyhodnocení sportovních aktivit a rozšířit svoje portfolio produktů dále o sportovní hodinky a cyklistické počítače. Oproti běžným sporttesterům jsou GPS sporttestery totiž schopné zjistit nejen jak těžce, jak daleko a jak dlouho trval váš výkon, ale především kde a kdy aktivita proběhla. Hodinky navíc díky GPS čipu nevyžadují žádnou kalibraci výškových hodnot, ani jakéhokoliv čidla, které by měřilo vzdálenost. Stačí jen zapnout příjem GPS signálu a vyrazit.

Univerzální záznamník outdoorových aktivit

Výhodou GPS hodinek je, že dokáží bez potíží zaznamenat klasický běh i běh na lyžích, jízdu na kole, pěší turistiku, ale i jízdu na lyžích či in-line bruslích. U všech aktivit zjistí se stejnou přesností rychlost, výškový profil, zdolanou vzdálenost a řadu dalších veličin. Zaznamenaná data uloží hodinky do kalendáře na tréninkový server Garmin Connect. Garmin Connect je nejen dobrým nástrojem pro vyhodnocení tréninku, ale řadě sportovců je schopen velice jednoduše splnit funkci tréninkového deníku. Každá absolvovaná aktivita je totiž zařazena do kalendáře. Několik let zpátky tak máte k dispozici nejen informaci, že jste absolvovali jízdu na kole nebo běh, ale díky GPS je stále k dispozici celý záznam trasy nad mapou. Pokud si tedy po letech nepamatujete, kudy vedla vaše trasa horské tůry, stačí se v serveru Garmin Connect podívat na dobu, kdy aktivita proběhla a celý záznam trasy si prohlédnout nad podrobnou mapou. Záznam jde navíc zaslat kamarádům prostřednictvím unikátního odkazu nebo nahrát do GPS navigace pro lepší orientaci v terénu. Na serveru Garmin Connect ale nemusíte zůstat jen u svých záznamů. U každého záznamu, který se vkládá na tréninkový server, se dá nastavit, zda se jedná o záznam soukromý nebo veřejný. Pokud je záznam veřejný, mohou jej vidět i ostatní uživatelé a použít ho jako průvodce terénem. Využívání serveru Garmin Connect je plně zdarma, pro přihlášení je vyžadována jen registrace a volba jména a hesla.

Ukázka záznamu v programu Garmin Connect
Autor: Garmin

Co vše GPS hodinky dokáží?

U značky Garmin najdete několik typů GPS hodinek, které se liší především softwarovým vybavením a případně speciálními funkcemi u dražších produktů.

Jednoduché GPS hodinky v cenovém rozmezí 3500 - 5000 Kč (například Garmin Forerunner 110 a Garmin Forerunner 210) jsou schopné na displeji zobrazit datum/čas, stopky, zdolanou vzdálenost, tempo běhu nebo rychlost pohybu, srdeční tep (je nutné si na hruď nasadit elastický pás). Pokud jsou spuštěné stopky, zaznamenávají hodinky trasu pohybu. Celý záznam je možné z hodinek nahrát do počítače a podrobně vyhodnotit. Zatímco v terénu máte k dispozici omezený počet informací, na počítači se dozvíte podrobné statistiky, včetně výškového nebo rychlostního profilu a vykreslení trasy nad podrobnou mapou Google Earth. Celý záznam je možné si přehrát a zjistit, v kolik hodin jste byli na kterém místě trasy, jakou rychlostí jste se pohybovali a případně jaký jste v té chvíli měli srdeční tep. Výhodou modelů Forerunner 110 a Forerunner 210 je, že se dají používat jako běžné hodinky. Teprve pokud stisknete tlačítko, které aktivuje GPS, změní se hodinky ve výkonný sporttester. Oba modely je možné používat k vyhodnocení nejen outdoorových aktivit, ale i tréninků v hale nebo posilovně. V takovém případě dojde k vypnutí GPS přijímače a při vyhodnocení je k dispozici čas, srdeční tep a případně zdolaná vzdálenost (pokud použijete přídavný nožní senzor). Hodinky mají výdrž okolo 8 hodin provozu GPS na jedno nabití akumulátoru a cca 3-4 týdny v režimu běžných hodinek (s vypnutým GPS). Nabíjení a přenos do počítače je řešen pomocí USB propojení.

Dokonalejší hodinky, mezi které patří Garmin Forerunner 610, již nabízí variabilní displej. Počet a typ funkcí, které se na displeji zobrazí si uživatel může sám nadefinovat. V terénu tak máte přístup k řadě informací, včetně okamžité rychlosti, zdolané vzdálenosti, času východu či západu Slunce nebo například nadmořské výšky. Specialitou modelu Forerunner 610 je plně dotykový displej, pomocí kterého se hodinky ovládají. Podobně jako u jiných zařízení, i u hodinek je ovládání pomocí dotykového displeje intuitivnější. Garmin menu hodinek navíc upravil tak, aby i na malém displeji bylo možné bezpečně hodinky ovládat prstem. Hodinky nabízí i možnost definice více sportovních profilů tak, aby při změně sportu nebylo nutné složitě přenastavovat nastavení zobrazovaných funkcí. Garmin Forerunner 610 nabízí navíc zajímavou funkci nazvanou “Virtual Training Partner”. Tato funkce dokáže využít záznam tréninku pro srovnávací závod. Pokud si najedete nebo naběhnete svoji trať, můžete se příště pustit do závodu “sám proti sobě”. V průběhu výkonu pak na displeji vidíte o kolik metrů zaostáváte nebo se předbíháte oproti dříve zaznamenanému výkonu. Virtuální tréninkový partner je velice účinným nástrojem pro zlepšení svých vlastních časů a hranic. U funkce je navíc možné soupeřit nejen se svými, ale i s cizími výkony. Bohatým zdrojem výkonů jiných sportovců je výše uvedený tréninkový server Garmin Connect. Data ostatních sportovců, pokud jsou nastavené jako veřejné, je možné prohledávat a jednoduše využít – jedním klikem nahrát ze serveru jako etalón do hodinek. Forerunner 610 je zajímavým přístrojem pro sportovce, kteří při výkonu rádi sledují všechny možné údaje, nebo pro ty, kteří využijí funkci virtuálního tréninkového partnera.

Mezi nejlepší sporttestery značky Garmin patří model Garmin Forerunner 910 XT. Jedná se o speciální sporttester, který je primárně zaměřený na extrémní sportovní disciplíny jako je triatlon nebo Ironman. Zatímco běžný sporttester nabízí výdrž okolo 8 hodin provozu GPS na jedno nabití akumulátoru, nabízí Forerunner 910 XT až 22 hodin provozu při zapnutém GPS přijímači! Oproti ostatním sporttesterům nabízí Forerunner 910 XT opravdu VELKÝ, variabilní displej, jehož obsah si může uživatel přizpůsobit. Další unikátní vlastností je možnost vyhodnocení nejen běžných sportů, ale poprvé i plavání. Vodotěsnost Forerunner 910 XT umožňuje použít sporttester při souvislém plavání. Hodinky jsou přitom schopné podrobně vyhodnotit nejen plavání na otevřené vodě, ale i v krytém bazénu. Při plavání v bazénu hodinky navíc nevyužívají GPS signál, ale jen vnitřní akcelerometr a barometrický senzor. Při plavání jsou tyto hodinky automaticky schopné rozpoznat plavecký styl (kraul, prsa, znak, motýlek), naplavanou vzdálenost, určit tempo – odpovídající čas dosažený na 100 m, určit počet záběrů ruky, délku uplavanou na jeden záběr a samozřejmě počítat počet uplavaných bazénů. Při plavání na otevřené vodě chytají hodinky při vynoření ruky GPS signál a v tréninkovém serveru jsou pak schopny vykreslit uplavanou trajektorii nad podrobnou mapou. Hodinky samozřejmě zvládají i ostatní sportovní disciplíny, jako ostatní sporttestery. Podobně jako u Forerunner 610 i u modelu Forerunner 910 XT je možné využít funkce virtuálního tréninkového partnera pro soupeření s vlastním nebo cizím výkonem. Jelikož se jedná o specializovaný přístroj pro triatlon, nabízí hodinky možnost rychlého přepínání mezi jednotlivými sportovními odvětvími. Stiskem jednoho tlačítka připravíte hodinky na přechod mezi plaváním/cyklistikou/během nebo jiným druhem sportu (lyžováním, in-line bruslením nebo například jízdou na windsurfingu). Forerunner 910 XT oproti výše zmíněným sporttesterům už není tak snadné použít jako běžné hodinky. I když je na displeji možné zobrazit jen čas jako u hodinek, jsou rozměry Forerunner 910XT větší a někdy může být problém hodinky schovat pod rukáv košile. Ostatní vlastnosti sporttesteru ale výrazně předčí tuto jedinou nedokonalost a Forerunner 910 XT právem patří mezi absolutní špičku současné světové nabídky na trhu sporttesterů.

GPS hodinky modelové řady Garmin Forerunner
Autor: Garmin

Budoucnost je v GPS

Historie využívání GPS ve sportu je poměrně krátká. První GPS hodinky se ve světě objevily teprve před několika lety. Tehdy se ještě jednalo o zařízení, které vzbuzovalo pozornost svými rozměry a hmotností. Moderní GPS sporttestery se v tomto ohledu posunuly o obrovský kus kupředu. GPS sporttestery dnes nechybí v nabídce žádného z předních výrobců sportovní elektroniky a zájem o podobné výrobky rok od roku roste. Svědčí o tom i počty kilometrů tréninkových tras nahraných na tréninkových serverech předních světových výrobců. Potkat v terénu běžce nebo cyklistu se GPS sporttesterem na ruce, už není žádnou vzácností. Díky unikátním vlastnostem a jednoduchosti použití se dá očekávat, že masové rozšíření GPS technologie v oblasti sportu teprve přijde, a to v nejbližší době.

Více na www.garmin.cz