Od vysoce postavených manažerů se čeká, že se spíše budou ukazovat na golfu. Proč jste se Vy rozhodl pro jachting?

Golf je pro mě synonymum módní přehlídky. Alespoň tady u nás. Každý chce dělat kontakty, tak začne hrát golf. Takže ta nesympatie k tomuto ne-sportovnímu pojetí golfu je u mě dlouhodobá. Nic proti opravdovým golfistům, obdivuji každého, kdo něco umí. Jen těch pár frajírků kolem mi trochu kazí dojem. Jachting byl náhoda, ale je tak nakažlivý, že závislost získáte po prvním požití, nebo spíš prožití.

Prožil jste na palubě lodi nebezpečné nebo jinak adrenalinové situace?

Několikrát jsem měl strach o zdraví a životy posádky, samozřejmě na posledním místě i o svůj. Žádná předpověď není dokonalá a je zde také lidský faktor, který ovlivňuje důkladnost kontroly lodí. Najmul jsem si například plachetnici, kterou někdo přede mnou vzal o skálu a urazil kus kormidla. Ta vůle se projevila, až když začala foukat bora o síle 40 uzlů (74 km/h). Zákon schválnosti. Ale to zažíváme pořád. Proto na kurzech, když školím na moři nové kapitány, je učím spíš víc přemýšlet než znát přesné definice.

Jan Bárta je obchodním a marketingovým ředitelem Slavia pojišťovny
Autor: Archiv Jan Bárta

V čem jsou Vám jachting a rock prospěšné ve vašem povolání? Naučil jste se díky nim něco, co Vám pomáhá například při zvládání stresu nebo jednání s partnery?

Především jsou pro mě nabíječkou. Jen mobil v nabíječce pochopí, jak mi je, když vejdu na scénu rockového klubu, nebo na pastelu k lodi. Na moři jsem se naučil nepo….se, to mi hodně dalo. Taky pokoru, rozvahu, respekt k situacím. V muzice se vymlátím do kytary, stejně jako vystřílím vztek na střelnici. Loď je ale životní styl a způsob meditace.

Jaký je rozdíl mezi kapitánem lodi, frontmanem kapely a ředitelem velké pojišťovny v jeho přístupu k podřízeným a spolupracovníkům? Chováte se k zaměstnancům, kolegům z kapely i posádce lodi stejně, nebo se tzv. přepínáte mezi různými módy?

To je občas problém. Na lodi přes vítr často neslyšíme jeden druhého, tak dost křičím. Často přijdu po třech dnech i o hlas. Na koncertě to je podobné. No a potom přijdete ráno na poradu, někdo vás naštve a než se zorientujete, kde zrovna sedíte, občas přepísknete. Tímto se omlouvám všem, které jsem rozplakal…

Jaký máte recept na to, abyste ze svých spolupracovníků či podřízených dostal to nejlepší?

Nevěřím vzdušným zámkům, ani převratným projektům a jednorázovým mega-kšeftům. Vedu lidi k mravenčí práci. Poctivě a pilně. Nápady ze sebe sypu já, největší zásluha je na mých týmech, že to potom dotáhnou.

Dokážete udělat tlustou čáru mezi pracovním a osobním životem? Nebo se vám stává, že i na palubě jachty či ve zkušebně myslíte na rozdělané pracovní úkoly?

Jestli tohle někdo umí, tak se s ním chci potkat. Člověk je jeden, a ač v různých situacích s jinou skořápkou, kyslík jde do stejných plic, rozvádí ho stejné srdce a ty uši slyší taky stejně. Jak to má ten malý mozeček rozdělovat? Ano, je pravdou, že po deseti letech na moři umím pocity tlumit a emoce ovlivňovat, ale míchá se to ve mně pořád.

Horká kaše! Bárta hraje zpívá a hraje na kytaru v rockové kapela The Crossroad (Křižovatky)
Autor: Archiv Jan Bárta

Momentálně spolupracujete s Michalem Dvořákem ze skupiny Lucie. Co bude výsledkem vašeho snažení?

Upřesním to. Jsme v námluvách. Momentálně s jeho týmem ladím konkrétnosti svého sólo projektu.

Jak si představujete svou budoucnost? Jste typ, který se těší na důchod, nebo naopak bez práce nedokážete být?

Jelikož jsem ještě mladý chlapec, na důchod nemyslím. Mám v rodině samé akční lidi, takže důchod se asi ani nebude konat. Své aktivity pracovní i mimopracovní si jistě uchovám i v pokročilejším věku. Zatím vydělávám peníze, užívám si a těším se z každého zážitku.

 Co pro Vás peníze znamenají?

Svobodu.

K rockovým zpěvákům i na paluby jachet podle obecného názoru patří krásné dívky a uvolněná zábava. Jaká je v tomto ohledu realita?

Realita je taková, že máte pravdu.

Jan Bárta (33) je vystudoval hotelnictví, podílel se tvorbě strategií a marketingových kampaní pro řadu významných klientů a od roku 2008 je obchodním a marketingovým ředitelem Slavia pojišťovny. Je frontmanem rockové kapely The Crossroads, momentálně pracuje i na svém sólovém hudebním projektu. Aktivně se věnuje námořnímu jachtingu, v loňském roce vyhrál závod Slam Marten Cup.