Co je krevní tlak?

Krevní tlak působí na naši krev a stěny cév, kterými protýká. Krevní tlak vytváří srdce jakožto krevní pumpa, která transportuje krev do oběhového systému. Krevní tlak si poznamenáváme jako 2 čísla oddělená lomítkem. První číslo je systolický, druhé diastolický tlak. Měří se v mm rtuťového sloupce, tzv. TORRECH. Tlak systolický je fází vypuzování okysličené krve ze srdce, zatímco tlak diastolický je stádiem, kdy dochází k plnění srdeční komory neokysličenou krví.

MĚŘENÍ TLAKU POMOCÍ DIGITÁLNÍCH TLAKOMĚRŮ

Vysoký tlak, nízký tlak - definice

Krevní tlak můžeme mít v normě, za což je považována hodnota menší než cca 136/92 mm Hg, přičemž tzv. hraniční hodnoty jsou 130/90 až 160/95 mm Hg. Je-li tlak nižší, než 110/65 mm Hg, pak se jedná již o tlak nízký. Ten nás narozdíl od vysokého tlaku neohrožuje přímo na životě. Jeho symptomy však nejsou nikterak příjemné: zmáhá nás únava, točí se nám hlava, objevují se nepříjemné kruhy pod očima, může dojít až k závratím a omdlévání. Mezi vnější příznaky pak patří bledost, viditelné známky únavy a značná apatie. Máte-li nízký tlak, pak je potřeba více sportovat, relaxovat,  ale i pít kávu, malé množství alkoholu, který roztahuje cévy, přestat kouřit, jíst častěji a menší porce.

Měřte svůj krevní tlak pomocí tlakoměrů v pohodlí domova a zapisujte si své výsledky.
Autor: Netmedik

To, že nás hypotenze, nebo-li nízký krevní tlak neohrožuje přímo na životě, se již nedá napsat o hyperzenzi, vysokém krevním tlaku. Ten má na svědomí úmrtí téměř 25% lidí nad 40 let. Je-li krevní tlak vyšší než větší než 154/93 mm Hg, pak se jedná již o vysoký krevní tlak a je potřeba se již začít léčit. Vysoký tlak se projevuje častou bolestí hlavy zejména na čele a v oblasti týle, únava, bušení srdce, pocení v obličeji, to vše doprovázeno i občasnou arytmií. Člověk je náladový, má teplé až horké končetiny, trpí nespavostí a tento stav, pokud se neléčí, končí infartkem či mozkovou mrtvicí.

V takovém případě platí zákaz kouření, minimální konzumace alkoholu, soli, tučných potravin, střídat sportovní aktivity s uvolněním, snížit stres, napětí...

Ještě horší dopad má pak kolísavý tlak, v takovém případě je dohled doktora a striktní dodržování všech zásad naprosto neodkladné.

Mějte svůj tlak pod kontrolou

Abychom předešli komplikacím, které nízký či vysoký tlak přináší, je potřeba začít s léčbou. A stejně důležité je i svůj tlak sledovat. Tlak měříme pomocí tlakoměru / tonometru, a ten může být rtuťový, fonendoskopický nebo moderní digitální tlakoměr.

Digitální tlakoměry nabízí jednoduchý provoz, čitelný displej, rychlé měření, paměť pro záznamy...Měřte svůj tlak přesně a jeduše.

Kompletní nabídku digitálních tlakoměrů najdete ZDE

Digitální tlakoměry mohou být buď pažní (vpravo), nebo zápěsťový (vlevo)
Autor: Netmedik