Láska však skončila nešťastně. Svět filmu jí ale přinesl i druhého manžela, herce Liama Neesona, do kterého se Natasha bláznivě zamilovala a měla s ním dvě děti. A její smrt? Tu jako by předpověděl scénář filmu Láska nebeská, kde Liam hrál jednu z hlavních rolí.

Fotogalerie
6 fotografií


Herečka měla nešťastnou nehodu na lyžích v pondělí. Pád, při kterém se uhodila do levé půlky obličeje, nejprve nevypadal nijak hrozně, a proto ho Natasha neřešila a šla si lehnout do hotelového pokoje. Pak se jí ale přitížilo a kvůli velkým bolestem hlavy zavolala lékaře. Poté byla převezena do montrealské nemocnice.

Tam lékaři zjistili, co se stalo, jenže už bylo příliš pozdě. Natasha byla s poškozeným mozkem převezena v kritickém stavu do newyorské nemocnice a už při převozu herečka žila jen díky přístrojům. V New Yorku už doktoři nemohli dělat nic a jen konstatovali, že došlo k mozkové smrti. Že by se herečka mohla někdy probudit, bylo vyloučené.

Mámina písnička na rozloučenou
Těsně před smrtí Natashi se kolem jejího lůžka v nemocnici v New Yorku sešla rodina – sestra Joely (44), manžel Liam Neeson (56), synové Michael (13) a Daniel (12) a matka Vanessa Redgrave (72), která umírající dceři zazpívala oblíbenou ukolébavku s názvem Edelweiss. Stejnou píseň zazpívala maminka Natashe na její první svatbě v roce 1990.

Herečka s nefunkčním mozkem ale píseň od maminky už těžko mohla slyšet. Po posledním rozloučení s milovanou dcerou, manželkou a matkou se příbuzní rozhodli pro vypnutí přístrojů, které herečku udržovaly při životě.

Pitva později prokázala, že smrt Natashi zapříčinilo krvácení do mozku. Podle lékařů mohla Natasha přežít, kdyby se jí včas dostalo patřičného ošetření.

Mezi její nehodou a hospitalizací však uplynuly skoro čtyři hodiny.

Vzorová láska pro Hollywood
Drtivé většině hollywoodských párů nevydrží vztah ani pár měsíců. To však nebyl případ Liama Neesona a Natashi Richardson. Jejich láska vzplanula už v roce 1994 při natáčení filmu Nell, kde si dvojice zahrála po boku Jodie Foster. V tomtéž roce stihl zamilovaný pár svou lásku zpečetit i svatbou.

Ihned po svatbě Natasha otěhotněla a v červnu roku 1995 přivedla na svět prvního syna – Michaela (13). V srpnu o rok později se Michaelovi narodil bratr Daniel (12). Další léta žil pár vzorově, bez skandálů. Jediné, čím se Natasha proslavila mimo herectví, byla její výborná kuchyně. K hvězdnému páru chodili na pravidelné večeře přátelé z branže, například Ralph Fiennes či Meryl Streep.

"Nedovedu si představit svět bez jejího důvtipu, její lásky, rošťáckých kousků, významnosti, velkého talentu a její chuti do života. Byla tím nejlepším přítelem. Bude mi hluboce chybět,“ řekl po její smrti rodinný přítel Fiennes.

Oscarová rodina
Natasha Richardson se narodila 11. 5. 1963 do rodiny umělců. Táta Tony Richardson (†63) byl uznávaný režisér, který rok po jejím narození získal Oscara za režii filmu s názvem Tom Jones. Maminka Vanessa Redgrave byla a stále je výborná herečka, která také jednou získala zlatou sošku. Za nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu Julie byla oceněna Oscarem v roce 1978. Vanessa je nyní provdaná za známého italského herce Franca Nera (67).

Oscara málem za svůj výkon v hlavní roli ve filmu Schindlerův seznam dostal i Liam Neeson, manžel Natashi Richardson. »Vyfouknul« mu ho ale Tom Hanks, který v tomtéž roce zářil ve filmu Philadelphia. I sestra Joely Richardson je velmi známou herečkou a Češi ji mohou vídat například v seriálu Plastická chirurgie s.r.o., kde hraje Julii McNamara (v několika dílech se objevila i její skutečná matka Vanessa, která si zahrála seriálovou matku Ericu).

Sama Natasha Richardson se objevila zhruba ve třiceti filmech, ale žádného většího úspěchu se nedočkala. Více se jí dařilo na divadelních prknech. Například v roce 1998 dostala prestižní divadelní cenu Tony pro nejlepší muzikálovou herečku za roli v muzikálu Kabaret.

Smrt podle scénáře
S filmovým světem je bohužel v současné době spojována i hereččina smrt. Její manžel Liam Neeson si totiž v roce 2003 zahrál ve filmu Láska nebeská, jehož scénář jako by byl předzvěstí skutečných událostí. Liam ve filmu v roli Daniela ztratil manželku a zůstal sám se synem. Skutečnost je ale ještě smutnější, protože Liam se teď musí sám postarat o dva syny.

Tady se nešťasntě zranila...
Středisko Mont Tremblant, ve kterém Natascha Richardson minulé pondělí utrpěla osudové zranění hlavy, patří mezi nejoblíbenější zimní letoviska Kanady. Nachází se asi 120 kilometrů severně od Montrealu. Je nejvýše položeným místem zdejších hor, kde se lyžuje až pět měsíců v roce.

Lanovka vyjíždí přímo z hlavního náměstí Sv. Bernarda, městečko je skvěle vybaveno i pro nelyžaře. Nechybí luxusní hotely, kavárny, restaurace a obchody. V letní sezoně se mění na oblíbené golfové středisko. Jedná se o největší a nejpopulárnější letovisko na východě Kanady.

Lyžařům nabízí téměř 80 kilometrů sjezdovek, nejdelší z nich měří šest kilometrů. Soukromá hodina s lyžařským instruktorem tu stojí 115 dolarů (asi 2300 Kč), třídenní skipas vyjde na 129 dolarů (asi 2580 Kč).