Když ho složíte pod tři minuty a budete první, dostanete milion korun!

Tom Ball má podobu fotbalového míče a princip skládání spočívá v posouvání jednotlivých částí tak, aby se kolem každého černého pětiúhelníku vytvořil kruh v jedné barvě. Jak na to? Na povrchu koule je celkem 50 otočných prvků, které se vzájemně protínají. A to ve 12 kružnicích. No a jak takový hlavolam jeho autor Zdeněk Blažek vlastně vymyslel? „Napadlo mě, zda lze vymyslet ještě zajímavější úlohu, než je Rubikova kostka. V té době jsem s desetiletým synem Tomášem často hrál fotbal a tak ten nápad vznikl,“ popisuje.

Příští rok se uskuteční soutěž, kde se můžete i vy utkat o milion tím, že složíte různě nastavenou kouli za čas kratší než tři minuty a budete nejrychlejší. Je ale potřeba dát vratnou kauci tisíc korun, o kterou přijdete, pokud to v limitu nestihnete. A za kolik si můžete nový hlavolam pořídit? Doporučená cena je 490 korun.

 


 

´Trenéři mozku´, kteří se stali hitem

Rubikova kostka

Pestrobarevnou kostku snad zná úplně každý a všichni jsme se někdy pokoušeli tento oříšek rozlousknout. Mechanický hlavolam, který se stal hitem přelomu 70. a 80. let 20. století, vynalezl v roce 1974 maďarský sochař a architekt Ernö Rubik.

Ježek v kleci

Jde o jeden z nejznámějších českých hlavolamů. Důležitou roli měl v příbězích Rychlých šípů od Jaroslava Foglara. Ježek v kleci má podobu kuličky s různě dlouhými ostny, která je uvnitř válcového pouzdra. Smyslem je vyndat ježka ven z klece.

Hadí kostka

Snake cube, česky řečeno hadí kostka, had nebo cubra je hlavolam skládající se z 27 plastových nebo dřevěných kostiček spojených klouby do hada. Cílem hlavolamu je vyplnit těmito kostičkami krychli. Existuje dokonce více variant řešení.

 


 

Test Blesku: Těžko ovladatelné a drahé

Jak taková hračka vůbec funguje a bude to lidi bavit? Redaktoři Blesku to vyzkoušeli. A výsledek? Všichni lidé v redakci, kteří hlavolam měli v rukou, se shodli na těžké manipulaci. S jednotlivými šestiúhelníky jde špatně hýbat, člověk si musí kontrolovat zapadnutí. Je to prostě zbytečně složité a po chvilce ztratíte nervy. Navíc je hra předražená. Vždyť téměř pětistovka je přece jen moc. A děti? Pro jejich ručičky hlavolam není rozhodně. Jediným plusem tak zůstává vidina milionové výhry.