Telefony společnosti totiž výrazně zaostávají za prodeji iPhonů i telefonů s operačním systémem Android od Google. „Domníváme se, že BlackBerry nemůže uspět, když se budeme snažit, aby byl miláčkem všech,“ řekl šéf RIM Thorsten Heins. Zákazníci raději volili telefony s dotykovými displeji a spoustou multimediálních funkcí a aplikací, v čemž telefony BlackBerry zaostávaly.

 

RIM vykazoval za poslední fiskální rok ztrátu 2,3 miliardy korun
Autor: RIM

Citelná ztráta 2,3 miliardy korun

Společnost RIM dlouho ovládala trh s chytrými telefony pro firmy. Telefon BlackBerry byl oblíben zvláště kvůli své bezpečnosti a spolehlivosti. Používá ho i americký prezident Barack Obama, jenž ho odmítl přestat používat po nástupu do funkce. Později se firma rozhodla vstoupit i na trh pro běžné spotřebitele, zde však narazila, protože ho nepovažují za tak sexy jako konkurenční modely a zaostává i v aplikacích. Firma rovněž v noci na dnešek oznámila, že ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí končícím 3. března měla ztrátu 125 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč), před rokem měla přitom zisk 934 milionů dolarů.

 

Fotogalerie
4 fotografie

RIM pohořel i s tablety

Prodej telefonů BlackBerry se ve čtvrtletí snížil o 21 procent na 11,1 milionu kusů. Konkurenční Apple prodal v posledních třech měsících loňského roku 37 milionů iPhonů, tedy více než RIM za poslední tři čtvrtletí. RIM vyhořel také na trhu tabletů. Na trh přišel s přístrojem PlayBook, ten však nebyl přijat příznivě, protože byl bez e-mailu a oblíbené textové služby BlackBerry Messenger. Původní cena tabletů byla 500 dolarů, v prosinci se však již prodávaly za 200 dolarů.