Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka vybojovala Aničce život: U soudu ji ale ztratila

I když předporodní testy avizovaly vývojovou vadu, Anička se narodila naprosto zdravá
I když předporodní testy avizovaly vývojovou vadu, Anička se narodila naprosto zdravá  (Autor: Blesk – Jana Ulrichová a archiv Zuzany Brehmové)
Autor: Jana Ulrichová - 
21. června 2012
05:33

Kdyby záleželo na otci, nebyla Anička (5) vůbec na světě. Když ji Zuzana Brehmová (26) ze Žatce čekala, avizovaly u ní testy vývojovou vadu. Matka, zdravotní sestra, se jí ale i přes námitky otce odmítla vzdát. Anička se narodila zdravá. Rodiče se krátce nato rozešli a o dívenku začal boj u soudu. Dceru vyhrál otec.

Matka to vnímá jako obrovskou nespravedlnost. „I u rozvodu bývalý manžel uvedl, že chtěl, abych šla na potrat,“ řekla. Soud rodičům po rozvodu upravil styk s dcerou. Otec ji měl v pondělí, ve středu a každou lichou sobotu. Podle matky ale k němu holčička nechtěla, navštěvovala ho z povinnosti a s pláčem, proto mu ji přestala dávat.

Soud jí za každou neuskutečněnou návštěvu vyměřil 1000 korun pokuty, celkem 32 000 korun. Aničku za základě předběžného opatření svěřil otci. Matce nepomohlo ani odvolání. „Jsem rád, že je to tak, jak to je. Důležité je, že dcera je teď v klidu a hezky roste,“ řekl otec.

Soudkyně Jarmila Nezbedová, která rozhodla, uvedla, že matka opakovaně nerespektovala rozhodnutí soudu o stycích otce. „Bránění matky v kontaktech s otcem, vychovatelské schopnosti rodičů a projevy dítěte překryly jinak dobrou péči matky o dítě v době, kdy byla v její péči,“ vysvětlila, proč holčičku defi nitivně svěřila otci.

Tady byli ještě oba manželé šťastní Tady byli ještě oba manželé šťastní | Blesk – Jana Ulrichová a archiv Zuzany Brehmové

Jinak to ale vidí právní zástupce matky Josef Rauch. Podle něj otec, který nutí ženu k potratu, nemá na dítě žádný nárok. „K dítěti, jehož život chtěl zmařit, by se neměl ani přiblížit,“ uvedl. Matka boj o dceru nevzdává. Své naděje teď upíná k soudům vyšší instance a k ombudsmanovi.

miladka9 ( 27. června 2012 18:41 )

Milý čtenáři, teď všichni po přečtení srdceryvného příspěvku píšete, že otec je úplně bez chybičky. Ale pokud matka pracovala od roku věku dítěte byl k tomu určitě důvod. A to že malou chodil otec jak jesinacek píše, tak to ale stále nevysvětluje proč tedy matku v tom počkat na další testy v těhotenství nepodpořil a posílal jí na interupci?????? Ono to totiž vypadá, že kdyby se náhodou malá narodila nemocná, tak by po ní ani neštěkl. V tuto chvíli musím jen říct, že s matkou souhlasím, protože ono být na vše sama, tak potom potřebuje na vše peníze.

klarbrun ( 26. června 2012 18:09 )

Tento Váš příspěvek by si měli přečíst všichni, kteří se zastávali matky a tvrdili, že se otec o dítě nestaral. Jak je vidět, staral se možná víc než ta rádobymatka a celý článek je jen směska lží a výmyslů. Přijde mi, že se ona osoba chtěla jen pomstít otci, tak na něj v tisku hází špínu.

klarbrun ( 26. června 2012 18:00 )

Velmi krásně napsáno. Musím říct, že bohužel blesk vytvořil článek tak, aby byl co nejdojemnější a s paní udělali téměř svatou. Bohužel na úkor reality. Pro mě ten článek není objektivní už proto, že v něm nejsou názory obou stran. Proto taky fandím otci, který se nesnížil k tomu, aby sprostě použil média k ponížení druhého.

jesinacek ( 25. června 2012 00:32 )

musím reagovat na tento článek neboť znám všechny zúčastněné osoby a musím říct, že většina lidí v těchto diskuzích odsuzuje otce, že chtěl aby šla na potrat a také odsuzují paní soudkyni, ale bohužel pravda je úplně jiná než je v článku popsáno. Článek je sice z hlediska matky za srdce beroucí, ale nikde se matka nezmiňuje o tom, že ani ne v roce malé holčičky odešla pracovat mimo město a dceru nechala na starosti své matce, která na ni sama nestačila, ale byl tu otec, který se o ni staral, přebaloval, krmil, koupal a zároveň byl tu jen a jen pro tu maličkou a byl šťastný, že aspoň na chvíli může být s malou Aničkou, neboť se matka odstěhovala sama od sebe ze společné domácnosti.To co následovalo potom co se matka vrátila zpět, bylo pro otce jako noční můra. Sama za sebe můžu říct, že tak zlého člověka jako tuto paní jsem v životě nepotkala a doufám, že ani nepotkám.Vím, že Anička je u otce spokojená a prospívá jako normální dítě v jejím věku a držím mu palce. Všechno tohle totiž zapříčinila pouze a jenom uražená zloba a pýcha dotyčné paní. Ano v první fázi chtěl, aby šla na potrat, ale když se dozvěděli oba najednou, že děťátko bude zdravé byl ten nejšťastnejší člověk, kterého znám a moc se na miminko těšil. To on ji v noci přebaloval, to on ji v noci krmil, když měla hlad, protože matka přestala kojit, to on ji večer uspával. Kdyby takových tatínků, jako on bylo víc, ale bohužel není.

jana999 ( 23. června 2012 22:31 )

no většina se nesrovná, jinak by nebyly plné ústavy a ty děti by ty rodiče aspon navštěvovali, což se taky neděje, stačí zajít do jedličkárny a tam se dostávají jen ti protekční, jak to vypadá v jiných ústavech nechci ani pomyslet

Zobrazit celou diskusi