Nejvíce vás zajímalo, jak by probíhala »střídavka« u dětí školou povinných v případě, že každý z rodičů bydlí v jiném městě. Odpověď je jasná: Měly by dvě školy! Tak je to běžné v zahraničí. „Budou chodit do dvou různých škol, z nichž jedna je hlavní z hlediska předávání vysvědčení apod. Školy se mezi sebou domluví, zákon na takovou situaci pamatuje. Je vhodné, aby perioda střídání nebyla kratší než jeden měsíc,“ uvedl Novák. Vhodnost takového řešení by ale musel »posvětit« dětský psycholog.

Bez alimentů

Pokud jsou rodiče i přes rozvod schopni spolu normálně komunikovat a dohodnou se na střídavé péči, tak si dokonce nemusí navzájem platit alimenty. „Pokud jsou ekonomické poměry obou zhruba srovnatelné, alimenty si neplatí,“ potvrdil JUDr. Novák.

Bez formuláře

O střídavou péči si můžete zažádat kdykoliv, i když jste rozvedeni už řadu let. O změnu určené péče soudem lze zažádat kdykoliv, pokud vzniknou nové podmínky, které změnu odůvodní. Což jiný věk dítěte je. A jak to udělat? „Žádný formulář na to není, každý to může napsat svými slovy do návrhu, který podáte k soudu, ale doporučuji tento krok raději konzultovat s právníkem,“ dodává Novák.

Celý chat si můžete přečíst ZDE