Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počítač místo plotny? Ženy mají i na práci v IT, chybí jim ale ostré lokty

IT začíná být sexy oborem. I přesto v něm pracuje jen 9 % žen. V uplatnění jim často brání zažité genderové stereotypy. (Ilustrační foto)
IT začíná být sexy oborem. I přesto v něm pracuje jen 9 % žen. V uplatnění jim často brání zažité genderové stereotypy. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
5. října 2015
21:45

Lukrativní práci v počítačovém byznysu zvládnou i ženy, přesto jich v oboru pracuje jen devět procent. Ani přes výhody, jako je flexibilita, perspektiva a nadstandardní finanční ohodnocení, se do ní ale příliš nepouštějí. Hlavním důvodem je prý příliš malé sebevědomí a vžití takzvaných genderových stereotypů. Tedy toho, že žena „patří za plotnu“. Projekt Czechitas se jim snaží v uplatnění pomoci.

V technických oborech stále platí takzvané genderové stereotypy, které velice komplikují uplatnění žen. „Když se například jako stavbyvedoucí někde objeví nějaká žena, tak ji dělníci vůbec neberou vážně, jako někoho z oboru, ale považují ji za sekretářku,“ řekla pro Blesk.cz Jitka Hausblastová z Gender studies.

IT technika prý začíná být sexy oborem. I tady je ale jen velice nízké procento žen, jen devět procent. Jejich začátky jsou těžké a mužům musí prý dokazovat, že nejsou jen věšáky na oblečení, ale že dokážou i logicky myslet. Pak už ale tato práce prý přináší jen samé ovoce.

„My samy jsme holky, které vystudovaly informatiku a nějakým způsobem se kolem IT pohybují. A hlavně víme, že je to skvělá práce pro holky. Je to nový způsob, který jim může zajistit docela flexibilní a dobře placenou práci,“ řekla pro Blesk.cz zakladatelka a ředitelka Czechitas Dita Přikrylová.

Největším strašákem je sebekritika

Ženy se často nepouštějí do IT techniky i kvůli velké sebekritice a malému sebevědomí. „Holka strašně těžko zvedne ruku a zeptá se na nějaký problém nebo otázku, když si tím není úplně jistá. Ta odvaha, kterou holky nemají, je to, co se jim snažíme dávat v rámci našeho projektu,“ informuje Přikrylová.

Ženy jsou přitom kolikrát kreativnější a mají mnohem větší cit pro detail, které jsou důležité například při navrhování webových stránek. Právě o tyto základní kurzy mají také největší zájem. „Je to podle mě taková základní znalost 21. století, umět nějakým způsobem upravit šablony a mít nějakou znalost HTML kódu,“ míní Přikrylová.

Stejné platové podmínky pro ženy i muže

Další a asi nejpodstatnější částí je i finanční ohodnocení. V tomto odvětví je podle ní mnoho peněz a byla by škoda, kdyby si ženy také neukrojily část z tohoto koláče. „Platově jsou tam ženy na srovnatelné úrovni jako muži. Lidé tam jsou placeni projektově a je jedno, kdo tam sedí,“ upřesňuje Přikrylová.

Ženy často hledají flexibilní práci, kterou mohou dělat i z domova. A to hlavně v období, kdy uvažují o založení rodiny, nebo po návratu do práce po mateřské dovolené. „Zároveň je tam i perspektiva a velká dynamika toho oboru. Je to obor, který nezůstává na místě a těm holkám přináší takový ten pocit naplnění, protože se tam člověk neustále vzdělává,“ dodala Přikrylová.

mandat ( 7. října 2015 17:21 )

Proc u clanku s utecenci n emate diskuzi ????????? To, ze 400 000 chce EU vraiti,to je snad vysmech.Mame jich v Evrope 1,5 milionu a za dva tydny jich nalezlo kolem 200 000,tak do vanoc jich budemem mit pres 2 miliony, jestli prijdou jejich familie,tak to je kolem 80 100 liodi ke kazdemu utecenci,tak jich mate obratem kolem 4 milionu a co s nima ? Ani zua 20 let je nevylecime z tech jejich infelcnich chorob,mezitim nakazi celou Evropu a my se budemem muset divat,jak nasi vnuci bojuji s bidou a s islamskou diktaturou. a to vsechno kvuli par blbcum v Bruselu.Tohle je neskutecne a navic si schvali zakon, ze npormalni clpovek nema narok na kritiku,nebo sdelit svuj nazor.Tohle je uz diktatura a to tady uz bylo.Vypada to, ze Evropa pujde do valky.

Zobrazit celou diskusi