Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

14 "překvapivých" lidí, s nimiž se Gott setkal: Kmotr Mrázek, Jonák i John Lennon

/
  • 14 překvapivých lidí, se kterými se Karel Gott za svůj život setkal.
    2. října 2019 ● 10:22

    Legendárního zpěváka Karla Gotta obdivovalo nejen celé Česko, ale sklízel úspěchy a slávu i v zahraničí. Právě díky tomu měl příležitost sblížit se s lidmi, ke kterým by se jako obyčejný smrtelník nedostal. Některá jeho setkání byla ale velmi překvapivá.

  • 1.

    Setkání s Františkem Mrázkem (†47)

     Aniž by Karel Gott tušil, že se pouští do spolupráce se skutečným kmotrem, který byl napojen na organizovaný zločin, kývl na nabídku krále podsvětí Františka Mrázka. Gott se ujal pozice šéfa Nadace Interpo, která finančně pomáhala rodinám, jejichž otec-policista zemřel při výkonu služby. „Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ řekl před časem Mrázkův kamarád, podnikatel Miroslav Provod. Gott svůj odchod ovšem odůvodnil tak, že neměl na nadaci čas.

    Karel Gott s Františkem Mrázkem (v tyrkysovém saku)
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Setkání s Alexanderem Dubčekem (†70)

     Zlatá šedesátá patřila Gottovi, Kubišové i Dubčekovi. Snímek vznikl koncem 60. let, kdy byli na vrcholu všichni tři. Dubčekova sláva ale skončila nejdřív. V roce 1969 byl po okupaci sovětských vojsk odstraněn a nahrazen Gustavem Husákem. Martě Kubišové zakázali zpívat v roce 1970, jen Karel vydržel! Ten v té době sklízel úspěchy s písní Lady Carneval. Tento snímek byl nejspíš jejich poslední společný a svobodný.

    Karel Gott při setkání s Alexanderem Dubčekem.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Setkání s Gustávem Husákem (†78)

    O spojení Karla Gotta s bývalým tajemníkem ÚV KSČ a bývalým prezidentem republiky Gustávem Husákem se říkalo ledacos. Jedni tvrdili, že Gott psal Husákovi dopis, kde mu vysvětloval, proč na čas odjel do Německa, a kde mu přiznal, že věrně podporoval normalizaci, druzí, že tomu bylo naopak. Že samotný Husák psal dopis Gottovi, kde ho prosil, ať se z Německa vrátí.

    Nicméně v roce 1985 se tito dva setkali, když se Gustáv Husák rozhodl udělit Karlu Gottovi dekret Národního umělce. "Jsem šťastný, opravdu šťastný. Ale nebudu se tvářit samozřejmě, protože jsem i překvapený. Je to vlastně poprvé v historii naší populární hudby, kdy dostáváme to nejvyšší ocenění, jaké může u nás umělec dostat a o jakém se mu vůbec může snít," pronesl tehdy dojatý Gott.

    Karel Gott s Gustávem Husákem
    Autor: archiv Blesku

     

  • 4.

    Setkání s Václavem Havlem (†75)

    Karel Gott pozval tehdy už bývalého prezidenta Václava Havla na oslavu svých 70. narozenin. Gott se od Havla dozvěděl, že se na něj ptal samotný duchovní vůdce Tibeťanů Dalajláma. Gott byl z každého setkání s Havlem nadšený, o to víc ho pak mrzelo, když exprezident na své 75. narozeniny Mistra nepozval.

    Karel Gott s Václavem Havlem.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Setkání s Václavem Klausem (74)

    V říjnu 2009 udělal Václav Klaus Karlu Gottovi obrovskou radost. V den výročí vzniku samotného Československa mu předal Medaili Za zásluhy. "Je legendou české populární hudby. Za více než 40 let své umělecké dráhy dosáhl zcela výjimečné a stálé popularity v naší zemi i za jejími hranicemi," znělo oficiální stanovisko Hradu. Gottovo vyznamenání si však rychle našlo několik odpůrců, kteří zpěváka kritizovali za to, že dokázal vyjít s každým režimem, včetně toho komunistického.

    Karel Gott s Václavem Klausem
    Autor: archiv Blesku

     

  • 6.

    Setkání se Stanislavem Grossem (†45)

    Více než politika spojovalo Karla Gotta a Stanislava Grosse divadlo. Jejich holčičky totiž účinkovaly ve stejném muzikálu. Přátelili se ale už dřív. Gross se svou rodinou, sladěni do červena, přišli popřát zpěvákovi k jeho 70. narozeninám do hotelu Ambassador a přinesli mu obří dar s červenou mašlí.

    Stanislav Gross přinesl Karlu Gottovi dárek k narozeninám.
    Autor: archiv Blesku

     

  • 7.

    Setkání s Ivanem Jonákem (59)

    V době stoupající zpěvákovy slávy Karel Gott bydlel naproti Ivanu Jonákovi. Ten mu také v jeho domě vytvořil umělecký strop. Později Jonák, který si odseděl 18 let za plánovanou vraždu manželky, pozval slavíka na otevření známého klubu Discoland.

    Karel Gott s Ivanem Jonákem.
    Autor: archiv Blesku

     

  • 8.

    Setkání s Johnem Lennonem (†39)

    Čtyřiačtyřicet let stará fotografie patří k jedněm z nejcennějších, které Karel Gott ve svém archivu má. Německá firma Polydor, která Gotta tehdy zastupovala, zpěvákovi sjednala setkání s legendou The Beatles Johnem Lennonem a jeho manželkou Yoko Ono. 

    „Řekl jsem mu tehdy, že bych rád, aby vystoupil v Praze. Ptal jsem se ho na podmínky. On mi odpověděl, že by si rozhodně nevzal žádný honorář. Peníze chtěl věnovat ve prospěch vesničky SOS. A chtěl, aby o tom napsaly naše noviny,“ popisuje zpěvák. Když pak přijel zpět do Československa, kde probíhala tuhá normalizace, úřady možné Lennonovo vystoupení shodily ze stolu.

    Karel Gott se setkal s Johnem Lennonem a jeho manželkou Yoko Ono.
    Autor: foto Polydor

  • 9.

    Setkání s Louisem Armstrongem (†69)

     

    Březen roku 1965 byl pro Karla Gotta skutečně významným. Měl totiž tu čest setkat se s jazzovou legendou Louisem Armstrongem, který tehdy přijel koncertovat do Prahy. Vyprodal sál v Lucerně a v přítomných, včetně Gotta, zanechal nezapomenutelný zážitek.

     

    1138751:full:true:true

     

  • 10.

    Setkání s Karlem Krylem (†49)

    Psal se rok 1989, když 4. prosince na balkoně hotelu Melantrich na Václavském náměstí vystoupil společně Karel Gott s Karlem Krylem. Dvousettisícový dav lidí byl tehdy v šoku. Dvojice, z nichž jeden musel na 20 let opustit rodnou vlast a jeho písně byly zakázány, druhý po stejnou dobu sloužil normalizačnímu režimu, společně zazpívala československou státní hymnu. Dodnes se spekuluje, že tento počin vzešel z hlavy Václava Havla, který tak chtěl lidem dokázat, že i Zlatý Slavík podporuje sametovou revoluci, a zároveň to mělo být jakési gesto národního usmíření.

     

    Karel Gott si zazpíval s Karlem Krylem.
    Autor: reprofoto youtube.com.

  • 11.

    Setkání s Michaelem Douglasem (71)

    S hollywoodským hercem Michaelem Douglasem Karla Gotta seznámila překvapivě jeho žena Ivana Gottová. K setkání došlo teprve nedávno, tedy v prosinci 2014, a to i přesto, že Gottová se s Douglasem znala už z doby, kdy žila v Americe. Tehdy byla ještě svobodná slečna Macháčková a se slavným hercem měla v polovině 90. let udržovat vztah.

     

    Mistr Karel Gott se setkal se slavným hercem Michaelem Douglasem.
    Autor: archiv Karla Gotta

     

  • 12.

    Setkání s Pierre Bricem (†86)

    Karel Gott se s představitelem Vinnetoua znal léta. Byli to kamarádi, kteří si spolu vždy užili spoustu legrace. Naposledy po Karlově koncertu v Drážďanech, když si dali společně drink. Vtipálek Pierre si tehdy strčil křupky do nosu a Gott, který nechtěl kazit legraci, ho následoval. Na rozdíl od Gotta Pierrovi křupky v nose držely hned na poprvé. "Ty máš nějaký divný nos, že ti to v něm tak dobře drží," smál se Karel. 

     

    Pierre Brice s českým slavíkem Karlem Gottem
    Autor: archiv Blesku

     

  • 13.

    Setkání s Udo Jürgensem (†80)

    Pro Rakušany byl zpěvák Udo Jürgens něco jako pro Čechy Karel Gott. Tito dva hudební velikáni se potkali už na počátku Slavíkovy kariéry. A od té doby zůstali dobrými přáteli.

    "Nikdy mu nezapomenu, že mi v roce 1968 napsal pro mou účast na Velké ceně Eurovize v Londýně, na níž jsem reprezentoval Rakousko, píseň Tausend Fenster (Vítám vítr v údolí). Výrazně tak napomohl mému prosazení na západoevropské hudební scéně," svěřil se po jeho smrti loni v prosinci Gott.

    Zemřel "rakouský Karel Gott" Udo Jürgens. Skolil ho infarkt.
    Autor: archiv Karla Gotta

  • 14.

    Setkání s Julio Iglesiasem (72)

    Gott s Iglesiasem se setkali už mnohem dřív, než na této fotografii. Snímek je z roku 2012, kdy Julio přijel do Prahy koncertovat a na jeviště si pozval Gotta jako hosta. Karla tehdy nazval šéfem pódia, který si může vybrat duet, který spolu zazpívají.

    „S Karlem se známe dlouho, potkali jsme se už v 70. letech v Hamburku, a já si ho nesmírně vážím jako špičkového profesionála a výjimečného umělce. Kromě toho, že má naprosto úžasný hlas, tak si zaslouží veliké uznání a úctu za to, že se tolik let drží na vrcholu – to je děsná dřina, věřte mi, něco o tom vím!“ nechal se slyšet Iglesias.

     

    Mladá Karlova manželka Ivana se Juliovi moc líbila
    Autor: pro Blesk František Jirásek

    Fotogalerie
    14 fotografií

    „Řekl jsem mu tehdy, že bych rád, aby vystoupil v Praze. Ptal jsem se ho na podmínky. On mi odpověděl, že by si rozhodně nevzal žádný honorář. Peníze chtěl věnovat ve prospěch vesničky SOS. A chtěl, aby o tom napsaly naše noviny,“ popisuje zpěvák. Když pak přijel zpět do Československa, kde probíhala tuhá normalizace, úřady možné Lennonovo vystoupení shodily ze stolu.

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/85098/poprve-zverejneno-fotka-gotta-s-lennonem-kvuli-ktere-byl-poprask.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medium=copy
    „Řekl jsem mu tehdy, že bych rád, aby vystoupil v Praze. Ptal jsem se ho na podmínky. On mi odpověděl, že by si rozhodně nevzal žádný honorář. Peníze chtěl věnovat ve prospěch vesničky SOS. A chtěl, aby o tom napsaly naše noviny,“ popisuje zpěvák. Když pak přijel zpět do Československa, kde probíhala tuhá normalizace, úřady možné Lennonovo vystoupení shodily ze stolu.

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/85098/poprve-zverejneno-fotka-gotta-s-lennonem-kvuli-ktere-byl-poprask.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medium=cop
    Nadace Interpo. Ta finančně pomáhala rodinám, jejichž otec-policista zemřel při výkonu služby. „Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ řekl před časem Mrázkův kamarád, podnikatel Miroslav Provod

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/102225/jak-se-karel-gott-75-zapletl-s-kmotrem-mrazkem-47-pekne-ho-podvedl-mame-vyjadreni-mistra.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medi
    Nadace Interpo. Ta finančně pomáhala rodinám, jejichž otec-policista zemřel při výkonu služby. „Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ řekl před časem Mrázkův kamarád, podnikatel Miroslav Provod

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/102225/jak-se-karel-gott-75-zapletl-s-kmotrem-mrazkem-47-pekne-ho-podvedl-mame-vyjadreni-mistra.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medium=co
    krátce spolupracoval se zpěvákem Karlem Gottem (75). Ten ale absolutně neměl tušení, že je podnikatel napojený na organizovaný zločin. Oba se seznámili v roce 1993, kdy Gott kývl na Mrázkovu nabídku, aby se stal šéfem Nadace Interpo. Ta finančně pomáhala rodinám, jejichž otec-policista zemřel při výkonu služby. „Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ řekl před časem Mrázkův kamarád, podnikatel Miroslav Provod (59).

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/102225/jak-se-karel-gott-75-zapletl-s-kmotrem-mrazkem-47-pekne-ho-podvedl-mame-vyjadreni-mistra.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medium=copy

    Vše o smrti Karla Gotta čtěte na Blesk.cz zde >>>

Články odjinud

Dnešní horoskopy