Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý šéf mordparty o kanibalovi: Oběť snědl s ďábelskou hořčicí, maso prý bylo tuhé

Autor: lm - 
28. února 2016
05:20

Bývalý kriminalista Jiří Markovič (73) je legendou pražské mordparty. U policie sloužil pětatřicet let a za tu dobu proslul jako lovec sériových vrahů. V pořadu Hyde Park Civilizace se rozpovídal i o jednom ze svých největších případů, dopadení sadistického kanibala Ladislava Hojera (†28)!

Ladislav Hojer je jedním z nejznámějších českých sériových vrahů. Obzvláště brutálním způsobem zavraždil nejméně pět žen, některé z nich znásilnil a části těla jedné z nich dokonce uvařil a snažil se sníst. Vypátrán byl náhodou díky své touze vražděním se chlubit. Byl popraven v pankrácké věznici v létě 1986.

Dopadl ho právě Jiří Markovič, ve kterém si prý Hojer následně našel rodiče, protože o své vlastní v útlém věku přišel. „Svěřoval se mi s věcmi, se kterými se nesvěřoval nikomu, ani svému obhájci,“ uvedl Markovič v pořadu Hyde Park Civilizace. Hojer si k Markovičovi vybudoval v průběhu vyšetřování takovou důvěru, že mu předával i papírky se jmény dalších jeho údajných obětí.

Hojerovou známější vraždou byla ta z roku 1981. Obětí byla Ivana Mátlová (†20), kterou Hojer napadl v brněnském parčíku a surově zavraždil. Části jejího těla si pak odvezl do Prahy, kde je snědl. Kriminalistovi pak svěřil, že ke konzumaci potřeboval ďábelskou hořčici a že mu maso přišlo tuhé. 

Markovič je prý přesvědčený, že Hojer má na svědomí více lidských životů, než za kolik byl odsouzen. Jeho nadřízení na něj ale tlačili, aby dále jeho přiznání nevyšetřoval, protože si Hojer mohl připisovat vraždy, o kterých mu vypráví jeho spoluvězni.

Navzdory bestiálnímu počínání kanibala si Markovič myslí, že Ladislav Hojer neměl být popraven. Kdyby se vyšetřovala ještě další (jeho) vražda, tak tam končil trest smrti a v tom okamžiku by on přežil,“ řekl kriminalista. Ten v pořadu jasně uvedl, že je proti trestu smrti z důvodu možných justičních omylů, ale velmi by uvítal sčítání trestů, jako je tomu běžně např. v USA.

Kdo je plukovník Jiří Markovič (73)

Vraždy řešil 26 let a 16 let vedl pražský tým vyšetřovatelů, se kterým „lovil“ pachatele těch nejzávažnějších trestných činů. Jeho tým držel světový rekord: téměř sedm let po sobě totiž dokázal vždy objasnit všechny vraždy v Praze, což se v žádné jiné metropoli tak dlouho nikomu nepodařilo. V roce 1985 dopadl například „spartakiádního“ vraha Jiřího Straku. Dnes je Markovič v důchodu, většinu času tráví na své chalupě na Šumavě. Vydal knihu „Lovec přízraků“.

verka1 ( 28. února 2016 13:52 )

to by mohli natočit a sledovanost by byla velká.

naidka ( 28. února 2016 12:37 )

Byly o to brutálnější a strašnější, že se to opravdu stalo. Ale pro většinu diváků zajímavé. Mohli by něco takového natočit - z dějin čs. kriminalistiky.

verka1 ( 28. února 2016 12:27 )

v televizi nic moc nebylo na koukání a tak jsme koukali... některé případy byly hodně brutální. jak se může narodit taková bestie.

naidka ( 28. února 2016 12:11 )

Opr. To by byl...

naidka ( 28. února 2016 12:08 )

To byl seriálek, že by se zavařily peoplemetry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání