Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti

Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti
Přibývá porodnic, které nabízejí příjemné prostředí, ale hodně záleží na tom, kdo má zrovna směnu
Foto: www.profimedia.cz
Sdílej na facebooku
6. října  2018 
 08:00

Když Jana přišla do jiného stavu, byla nadšená. Ona a její druhý muž si dítě moc přáli, ale těhotenství stále nepřicházelo. Podařilo se jim to po více než dvou letech v době, kdy jejímu synovi z prvního manželství bylo už dvanáct. Janin druhý muž je nadšenec do všeho přírodního, a tak Janu ponoukal k tomu, aby takhle pojala i těhotenství včetně porodu doma. Přestože ona sama se na to necítila. 

Nemluví se mi o tom moc dobře, protože ačkoli těhotenství jsem si užívala, události kolem porodu dost narušily náš vztah a vzpamatovávali jsme se z toho více než rok. Můj druhý muž mi dlouho neuměl odpustit, že jsem nezvládla porod podle jeho představ, já jemu zase to, že mě v tomto směru dost nepodpořil. 

První syn se narodil v malé porodnici v Krkonoších, kde byli všichni vstřícní, a já jsem si porod svým způsobem užila. Nejspíše i z toho důvodu, že ačkoli to bylo první dítě, porod byl hladký a já jsem moc nemusela přemýšlet o tom, co a jak dělám, šlo to samo. Když jsem otěhotněla podruhé s druhým mužem, vyprávěla jsem mu to a on mi navrhl, zda nechci rodit prostě doma. 

Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější

Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější

Na první pohled to vypadá jako alternativa všech alternativ. Matky, které porodí dítě císařem, potírají novorozence vlastním vaginálním sekretem, protože…celý článek

Byla jsem v prvním trimestru a řekla jsem: proč ne – ale ještě uvidíme. Sama mám několik kamarádek, které rodily doma, a rozhodně to nepovažuju za zbytečné riziko, pokud to tak matka chce a cítí se na to. Jenže o tom jsem u sebe nebyla přesvědčená. Už u prvního porodu mi vyhovovalo, že mi do něj nikdo moc nezasahuje, ale že za rohem jsou potřebné přístroje a zdravotníci, kdyby se něco zkomplikovalo. Navíc mi nyní bylo o více než deset let více. První dítě jsem porodila v pětadvaceti, teď mi bylo skoro sedmatřicet. 

To zvládneš, pro dítě je to nejlepší!

Chtěla jsem si proto nechat otevřená vrátka a rozhodnout se až tehdy, když se bude termín porodu blížit, přičemž osobně jsem se v duchu klonila spíše k porodu v nemocnici. Bohužel jsem nenašla odvahu to muži říct a on se na porod doma úplně upnul, dokonce to vykládal našim známým. Hodně to studoval, neustále mi říkal, v čem je to pro dítě výhodné. O tom jsem nepochybovala, ale nějak zapomínal řešit mě a mé pocity či obavy. 

Pokud jde o známé, bylo to trochu paradoxní. Po rozvodu jsem přišla o dost těch bývalých a noví se do velké míry rekrutovali z okolí nového muže, takže měli podobné smýšlení, porod doma a vůbec všechno "co nejvíce přírodní" se jim zdálo nejlepší. Jen má nejlepší kamarádka věděla, jak to vnímám já a co bych radši. 

Přesto jsem si řekla, že nebudu srab a porod doma zkusím. Těhotenství bylo úplně hladké. Pro jistotu jsem se zaregistrovala v jedné pražské porodnici, ale zároveň jsme začali chodit k porodní asistentce, s níž jsem se připravovala na porod doma. To bylo v době, kdy ještě mohly chodit k porodu doma. 

Zázračná sedmerčata oslavila plnoletost, chystají se na vysokou

Zázračná sedmerčata oslavila plnoletost, chystají se na vysokou

Už je tomu osmnáct let, co Bobbi McCaughey a její manžel Kenny plnili přední strany novin. Bobbi totiž porodila první doložená sedmerčata, která přežila.…celý článek

Porodní asistentka vycítila mou nejistotu. Navrhla mi, zda si nechci porod rozmyslet, ale to jsem odmítla, řekla jsem, že to zvládnu a že se kdyžtak do porodnice přesuneme. Dítě se rozhodlo přijít na svět jednu noc z pátku na sobotu, zavolali jsme asistentku, ta přijela během hodiny. Snažila se mě uklidnit, že všechno probíhá hladce, ale já jsem se bála, což porod asi zpomalovalo. 

Třásla jsem se zimou i strachem

...
...
Autor: Shutterstock
Když se vzdálila, říkala jsem manželovi, že bych spíše chtěla do porodnice, ale on to odmítal, že to přece zvládnu, když rodím podruhé a všechno jde dobře. To ale nebyla pravda, protože porod se zasekl a porodní asistentka řekla, že nechce riskovat a že pojedeme do porodnice. Tehdy se poprvé na mého muže trochu obořila, protože trval na tom, že zůstáváme doma. "Rodí vaše žena a odborník jsem tu já," řekla mu a zavolala sanitku. 

V porodnici se na nás tvářili všelijak – ženy, které rodí doma, tam nevidí rádi, ale jinak byli úplně profesionální. Byla jsem dost vyklepaná, třásla jsem se zimou i strachem a porod nepostupoval. Jen víc a víc bolel. Lékařka, která mě přijímala, si brzy všimla napětí mezi mnou a  mým mužem a rozhodla se, že bude na mé straně. Vzala si dokonce muže za dveře a něco mu tam důrazně řekla, mně pak doporučila nasazení epidurální analgezie. Zároveň mě uklidňovala, že vše zvládám dobře a že rozhodně nejde o nějaké mé selhání. 

Převratné postele v porodnici: Mrkněte na tento skvělý vynález!

Převratné postele v porodnici: Mrkněte na tento skvělý vynález!

Líbilo by se vám mít v porodnici postel, díky níž byste mohla mít miminko hned u sebe? Pokud ano, musela byste rodit v Holandsku, konkrétně v nemocnici…celý článek

Syn se narodil za další tři hodiny, kromě epidurálu došlo i na nástřih – bez toho bych se obešla, ale věřila jsem porodníkům, že je to potřeba. Navíc jsem byla tak unavená, že mi to bylo trochu jedno. Hodně mi chyběla podpora mého muže, který se jako by stáhl, a já cítila, že s tím, co se děje, nesouhlasí. 

Když nám po porodu dali na dvě hodiny syna, abychom si ho užili, muž dokonce řekl, že doufá, že na něm ten nepřirozený porod nenechá žádné následky. A v podobném duchu se během prvního roku života chlapečka vyjádřil ještě mnohokrát, ačkoli všechno bylo úplně v pořádku, včetně třeba kojení. 

Teď už i mladší syn chodí do školy a k jeho narození už se moc nevracíme, ale bohužel to pro mě stále není moc hezká vzpomínka. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku