I. prohlídková trasa

První prohlídková trasa je zaměřena na prohlídku zámeckých interiérů z doby renesance a baroka. Mezi nejkrásnější pokoje patří Eggenberský sál se Zlatým kočárem. Roku 1638 byl vyroben v Římě pro diplomatickou misi z římského paláce Eggenbergů do Vatikánu, při níž byla papeži oznámena volba nového římského císaře. Kočár je vyroben z ořechového dřeva a pokryt pravým plátkovým zlatem. Nádherný dopravní prostředek táhlo šestispřeží.
Navštívíte i úchvatný rokokový Maškarní sál. Patří k největším prostorám zámku. Na jeho stěnách uvidíte vymalovanou karnevalovou společnost 135 postav. Všechny postavy vypadají velice plasticky, protože každá z nich má svůj vlastní stín. Zrcadla pak poskytují řadu optických klamů a efektů. Zkrátka jako byste byli na bále!

Délka prohlídky: 55 minut

Vstupné: Dospělí: 200 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 140 Kč; rodinné vstupné: 530 Kč.

II. prohlídková trasa

Celá II. prohlídková trasa zámku je zaměřena na historii rodu Schwarzenberků. Trasa zahrnuje návštěvu Schwarzenberské portrétní galerie s obrazy příslušníků rodu od 15. století až do 1. světové války. Další část prohlídky je věnována interiérům schwarzenberského apartmá z 19. století, které seznamují návštěvníky s každodenním životem na zámeckém sídle. Projdete se také po unikátním Plášťovém mostě.

Délka prohlídky: 55 minut

Vstupné: Dospělí: 150 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 110 Kč; rodinné vstupné: 400 Kč.

Zámecké barokní divadlo

Zdejší raritou je také zámecké barokní divadlo. Je jednou z nejlépe dochovaných evropských divadelních scén 18. století s téměř kompletním vybavením dekorací, kostýmů, rekvizit a jevištní techniky. Ke skutečnému rozkvětu divadelního života došlo za vlády Viléma a Petra Voka z Rožmberka ve 2. polovině 16. století.

Délka prohlídky: 45 minut

Vstupné: Dospělí: 250 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 180 Kč; rodinné vstupné: 670 Kč.

Zámecká věž

Zámecká věž je symbolem Českého Krumlova. Není náhodou, že světoznámý spisovatel Karel Čapek popisuje krumlovskou věž jako »nejvěžovatější věž« ze všech věží. Věž vznikala v polovině 13. století. Do dnešní podoby byla dostavěna v roce 1581 podle projektu Baldassara Maggi z Arogna. Vyhlídkový ochoz zámecké věže je ve výši 35metrů nad úrovní II. nádvoří.

Vstupné: Dospělí: 50 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 30 Kč; rodinné vstupné: 110 Kč.

Hradní muzeum a zámecká věž

Expozice Hradního muzea skýtá návštěvníkům jedinečnou příležitost prohlédnout si množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů, které připomínají nejvýznamnější události, vztahující se k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství. Expozice Hradního muzea má charakter historické muzejní instalace z 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Zámecká věž je odnepaměti symbolem Českého Krumlova a výrazem jeho bohaté historie a výtvarné krásy. Světoznámý spisovatel Karel Čapek označil českokrumlovskou věž za "nejvěžovatější věž" ze všech věží. Výstup na vyhlídkový ochoz zámecké věže po 162 schodech odmění návštěvníky kouzelným výhledem na celé město a blízké okolí.

Vstupné: Dospělí: 150 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 110 Kč; rodinné vstupné: 400 Kč.

Konírna, sedlárna

Poutavá expozice, jejímž nejpřitažlivějším artefaktem je schwarzenberský vůz pro korunovaci císařovny Marie Terezie v Praze, tažený slavnostně vystrojeným šestispřežím. Pro zapřažené grošáky se dokonce dochovaly postroje včetně ozdobných sametových vyšívaných pokrývek. Další zajímavostí jsou slavnostní sáně tažené koněm v přepychovém postroji. Vystavené jsou také dochované čabraky, ohlávky, udidla, barokní sedla a další součásti jezdecké výstroje. Knížecí konírna na V. zámeckém nádvoří byla vybudována v letech 1750 - 1752, v přízemí tzv. Renesančního domu, schwarzenberským dvorním stavitelem Františkem Jakubem Fortinem (Fortinim) v bezprostřední blízkosti Zámecké jízdárny. V jejích prostorách, zastropených valenou klenbou, bývali ustájeni polokrevníci, které využívala vrchnost k projížďkám po okolí. V interiéru konírny je dodnes dochováno na 22 výklenků s tesanými kamennými žlaby a u prostředního okna bohatě profilovaná nádrž na vodu.

Vstupné: Dospělí: 60 Kč; děti od 6 let, studenti, invalidé, senioři nad 65 let: 40 Kč.

Základní otvírací doba:

Duben, květen, září, říjen: 9.00 - 16.00 (kromě pondělí)
Červen až srpen: 9.00 - 17.00 (kromě pondělí)
Zámecké divadlo: květen až říjen, prohlídky v 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00.

Internet: www.zamek-ceskykrumlov.cz; telefon: 380 704 721

Zpět na hlavní článek Perla jižních Čech: Pohádkový Český Krumlov