Jak dítě připravit, aby bez stýskání zvládlo tábor? Nejezděte pro něj!

  • Jak dítě připravit, aby bez stýskání zvládlo tábor? Nejezděte pro něj!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. července  2020 
     06:00

    Letní tábor už máte dávno vybraný a zaplacený, ale zatímco ostatní děti se těší, vaše dítě propadá čím dál větší hrůze? Některé dítě zvládne už v osmi letech třítýdenní tábor, jiné se v deseti děsí i týdenního. Jak dítě na pobyt připravit a na jaké otázky byste si měli odpovědět, než začnete balit kufr? 

    Berete to tak, že většina dětí tábor bez rodičů zvládne a to vaše nejspíše bude patřit mezi ně. Přesto se vyplatí myslet předem na eventualitu, že tam nebude nadšené a bude se mu stýskat. A taky se vyhnout chybám, které někdy my rodiče v dobré víře děláme. Jak na to? 

  • Prvňáci už to zvládnou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Některé tábory berou děti dokonce už od pěti let, ale podle vedoucích je to brzy, pokud nechcete, aby se dítěti moc stýskalo. „Lepší je, když děti už aspoň chodí do školy, kde se také naučí do jisté míry chovat se samostatně. Tedy první tábor až po první třídě,“ radí Kryštof Klimeš, který jezdí jako instruktor na tábory pořádané cestovní kanceláří Eso.

  • Nejsou dva až tři týdny moc?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Základní pravidlo je jednoduché – první stupeň na dva týdny, druhý stupeň na tři. Tak dlouhé většinou bývají jen všeobecné tábory, jazykové nebo sportovní bývají kratší, týdenní až desetidenní. Týden většinou trvají i příměstské tábory, kam dítě ráno přivedete a večer odvedete. Na volbu tábora a jeho délky už je teď pozdě, ale můžete se alespoň ujistit, že jste vybrali v zásadě dobře. 

  • Mám mu na tábor psát dopisy a pohledy?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitě, i několikrát! Pokud tábor trvá déle než týden, stojí za zvážení i poslání balíčku s pár sladkostmi. Dávejte si ovšem pozor na to, co píšete – mohou to být banality, popište třeba cestu do práce, ale nezmiňujte, že se vám stýská. Vyhněte se familiárním oslovením na obálkách, pošta se na táboře často rozdává veřejně a dítě by mohlo být terčem posměchu. Zvláště u menších dětí zvažte, zda jeden dva pohledy nedat vedoucím při odjezdu, aby je děti dostaly už první dny.

  • Mobil ano, či ne?

    Tábory
    Tábory
    Autor: Tereza Peková

    Jak kde. U skautských i oddílových táborů je to zakázané, u jazykových či šachových naopak běžné. I tam, kde děti mohou telefony mít, je často smějí používat jen v určité hodiny, někdy jsou během dne u vedoucích. Každopádně byste dítěti neměli průběžně volat a kontrolovat je – bylo by to proti smyslu tábora. Počítejte i s tím, že na táborech, kam mobil nesmí, se dítě nedočká toho, aby na jeho přání vedoucí volali rodičům, protože tím se stesk zhoršuje. „Není to nic špatného, děti to zvládnou. Neustálé telefonické spojení a kontroly jsou spíše nezdravé,“ říká psycholožka Markéta Veselková.

  • Jak dítě na tábor připravit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Není dobrý nápad posílat na tábor dítě, které nikdy nebylo přes noc bez rodičů. Natrénovat se to dá přespáním u kamarádů nebo víkendem u prarodičů, skvělé jsou vícedenní školní výlety nebo školky a školy v přírodě. Rozhodně děti nestrašte, že na táboře nebude nikdo zvědavý na jejich strachy či rozmazlenost. „Vyprávějte, jak jste si kdysi tábory užili vy,“ říká Markéta Veselková s tím, že byste děti měli seznámit se vším, co je na táboře čeká.

  • Jak poznat, že dítě na táboře trpí?

    Děti můžete na táborech sledovat i pomocí webkamery. Je to ale vhodné?
    Děti můžete na táborech sledovat i pomocí webkamery. Je to ale vhodné?
    Autor: Tomáš Hurt.

    Neděste se každé zmínky o tom, že jídlo za nic nestojí, že se potomkovi strašně stýská a pláče. Vedoucí tvrdí, že většinou to není tak hrozné a že pár slz k tábornickým začátkům patří. „Pokud je dítě smutné a nechce se zapojit mezi ostatní, někdo z nás si k němu sedne a povídá si s ním, to zabírá,“ říká vedoucí Jana Kociánová. Pokud si chcete ověřit vážnost situace, zavolejte vedoucím (předem by vám měli říci kdy). Potomka však k telefonu nechtějte. Dětí, které je kvůli stesku třeba z tábora odvézt, je minimum, častější je odvoz kvůli nemoci nebo tomu, že dítě svým chováním tábor narušuje. Je dobré s tím počítat – neplánujte si na dobu tábora dovolenou bez dětí, případně nahlaste, na koho se v případě nouze mohou vedoucí obrátit.

  • Máme jet dítě navštívit?

    Tábory
    Tábory
    Autor: Tomek Hurt

    Pouze pokud s tím táborový program počítá – některé tábory končí příjezdem rodičů a posezením u táboráku. Jinak byste za dětmi jezdit neměli – i ty, které tábor zvládají, to může rozhodit, a navíc to nevyvolává dobrou náladu, protože jim ostatní závidí nebo si z nich utahují. Proto nepořádejte ani rodinné výlety do místa tábora s tím, že se „náhodou“ zastavíte.

    Jak vybrat spacák pro dítě? Podívejte se:

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku