Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lady Diana by slavila 60 let! Jak vypadaly její poslední narozeniny?

1. července 2021 | 06:00

Každý rok si Británie i celý svět připomíná tragické výročí smrti "královny lidských srdcí". Tento rok to v srpnu bude už čtyřiadvacet let od její smrti. Prohlédněte si fotogalerii a zavzpomínejte s námi na její poslední narozeniny.

Lady Diana se narodila 1. července 1961 do rodiny aristokratů Spencerových. Než potkala Charlese, pracovala jako učitelka, ale jejím snem bylo stát se tanečnicí. Charles požádal dvacetiletou Dianu o ruku 6. února 1981. Diana od Charlese dostala překrásný zásnubní osmnáctikarátový prsten z bílého zlata osázený 14 diamanty, které lemují cejlonský safír. Ten samý prsten dostala také při zásnubách vévodkyně Kate.  

Své ano si s Charlesem řekli 29. června a z dvacetileté Diany se stala princezna z Walesu. Její překrásné svatební šaty stály tehdy v přepočtu asi 300 000 korun a měly osmimetrovou vlečku.

Jak šel čas s Kate Middleton: Od roztomilé holčičky až po nejsledovanější ženu světa:

Video se připravuje ...
Jak šel čas s Kate Middleton: Od roztomilé holčičky až po nejsledovanější ženu světa • VIDEO: Profimedia/BPŽ

Královna lidských srdcí 

Ve 23 letech už byla dvojnásobnou matkou Williama a Harryho a i přes své postavení nezapomínala na ostatní. Snad každému je známo, že se věnovala charitativní činnosti, ať už v podobě boje proti AIDS nebo návštěv nemocnic. Není divu, že získala přízvisko "královna lidských srdcí".

Konec lásky

V roce 1992 se veřejnost dozvěděla, že Diana a Charles žijí odděleně. Po zdlouhavém procesu byli rozvedeni až v roce 1996, ale i tak Diana zůstala členkou královské rodiny jakožto matka budoucího následníka trůnu. Diana v očích veřejnosti zůstala ve stejném světle, to se ovšem nedá říct o Charlesovi, který se velké oblíbenosti u Britů netěšil.

Po rozvodu si princeznino srdce získali dva muži. Jedním z nich byl uznávaný kardiochirurg Hasnat Khan. Jejími blízkými byl označován jako "láska jejího života". Vztah jim ale příliš dlouho nevydržel a už v roce 1997 se Diana začala vídat s Dodim Al-Fayedem. Po jeho boku se zdálo, že opravdu našla štěstí. To se tragicky vytratilo v noci 30. srpna 1997, kdy Lady Diana s Dodim odjížděla z hotelu Ritz v Paříži. Snažili se uniknout devíti novinářům, kteří za každou cenu chtěli získat nějaké informace.  

Poslední narozeniny

Zajímá vás, jak strávila Diana své poslední narozeniny? Princ Harry jí údajně hned z rána zazpíval a u postele na ni jako překvapení čekaly květiny. Večer navštívila charitativní akci v Tate Gallery. Na sobě měla černé korálkové šaty od návrháře Jacquese Azagury, které doplnila smaragdovo-diamantovým náhrdelníkem a náušnicemi, které nosívala také královna.

Diana pro tuto příležitost měla vybrané jiné šaty, tyto dostala jako narozeninový dárek a rozhodla si je na akci ihned vzít. "Diana se do šatů zamilovala na první pohled a myslím, že měla původně obléci něco jiného, ale nakonec si vzala můj model," uvedl návrhář Azagury. Je známo, že členové královské rodiny nemohou jen tak nosit černou barvu. Ta se totiž smí nosit pouze v období smutku nebo smrti. Diana tak v tento den nejspíš neoslavila pouze své narozeniny, ale tímto rebelským gestem naznačila radost ze znovu nabyté svobody po rozvodu s Charlesem.

Princezna Diana
Autor: profimedia.cz

Autor: red