Patnáctiletý Dalibor začal se skládáním Rubikovy kostky před třemi lety, tehdy ji dostal od tety ke jmeninám.

„Vůbec mi to tehdy nešlo. Až jsem nakonec našel návod na YouTube od Matěje Grohmanna, který je hlavním představitelem a zakladatelem Československé komunity speedcubingu, neboli rychloskládání Rubikovy kostky. Od něj jsem se to naučil. Poté jsem si začal kupovat nové kostky, začal skládat na rychlost,“ řekl Blesku Dalibor Mrška.

Netrvalo dlouho a mladý student se začal účastnit nejrůznějších soutěží v rychloskládání Rubikovy kostky. Nejprve soutěžil v rychloskládání barevného hlavolamu pouze rukama, zanedlouho přidal i jinou disciplínu. „Ke skládání kostky nohou jsem se dostal před rokem,“ zmínil Dalibor Mrška.

Skládání Rubikovy kostky nohama není žádný med:

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na to, jak rychle se dá složit Rubikova kostka nohama. Eva Fornálová

Uspěje na Mistrovství Evropy?

Letos si přijel změřit síly ve skládání Rubikovy kostky rukama i nohama ze Slovenska, kde žije, do Prahy. A to na Mistrovství Evropy, které se koná od pátku 15. do neděle 17. července v Radotíně.

„Před rokem jsem zjistil, že na Slovensku je velmi malá konkurence v této disciplíně. A tak jsem začal trénovat. Nakonec jsem dal Slovenský rekord 2:9,31, který je zároveň i můj osobní. Ale tady už je daleko větší konkurence,“ dodal Dalibor.

Dalibor Mrška složí Rubikovu kostku i nohama.
Autor: Eva Fornálová
Soupeřit v Radotíně mezi sebou bude 525 mistrů ze 44 zemí a šesti kontinentů. Během tří dnů se utkají v 18 disciplínách: od klasického skládání běžné kostky, přes různé velikosti a tvary kostek, až po skládání poslepu a nohama. Jedné z nejnáročnějších disciplín skládání Rubikovy kostky nohou se právě zúčastní i patnáctiletý Dalibor.