Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi chodí „na Kajínka“: Zelená tílka mizí z obchodů, Adidas dává ruce pryč

Autor: bud - 
25. května 2017
12:33

Češi jsou uneseni ze zeleného sportovního tílka, které měl na sobě Jiří Kajínek (56), když v úterý opustil areál rýnovické věznice. Obchody i vyhledávače zboží hlásí, že zájem o jeho koupi raketově roste. Radost ze spojení své značky s odsouzeným vrahem ale zřejmě nemá německý Adidas, který nečekanou „reklamní“ akci nechtěl komentovat.

Desítky kamer a fotoaparátů přinášely během úterního odpoledně záběry Jiřího Kajínka ve výrazném zeleném sportovním tílku značky Adidas. Podle svých slov o tom, co bude mít při opuštění věznice na sobě, vůbec nepřemýšlel. „Měl jsem připraveno, že z té věznice půjdu pomalu nahý, ale nakonec jsem si vzal na sebe alespoň tílko. Zrovna mi ale nedošlo, že bude tak zářivé,“ uvedl pro Novinky.cz Kajínek, který nakonec v tílku chodil po Praze celý den.

Fotogalerie Kajínek si užívá svobodu s půvabnou blondýnkou 81 fotografií

Nečekaný obchodní trhák

V Česku každopádně způsobil menší pozdvižení a lidé se okamžitě začali zajímat, kde by si stejné tričko mohli pořídit. „Spojení „adidas kajínek“ se objevilo mezi nejvyhledávanějšími výrazy,“ uvedla Adéla Berková ze srovnávače zboží Heureka.cz. Srovnávač sám na sociální síti lákal zákazníky ke koupi zeleného trička, podle Berkové ale šlo spíše o recesi.

Zelené tílko, které měl Jiří Kajínek při propuštění z vězení, je prodejním hitem. Zelené tílko, které měl Jiří Kajínek při propuštění z vězení, je prodejním hitem. | Archiv CNC

Obchody, které měly nátělník v nabídce, zaznamenaly okamžitý nárůst prodejů. „Během dnešního dne jsme zaznamenali vyšší zájem o toto běžecké tílko,“ řekl Blesk.cz den po Kajínkově propuštění David Blabol ze sportovního řetězce A3 SPORT, který značku prodává. Firma dokonce tílko nabízela se slevou, prý šlo ale o doprodejovou akci loňského modelu.

První minuty na svobodě:

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Se slevou 33 % nabízí tričko také řetězec Sportisimo. Ředitelka nákupů Martina Kudláčková ale kvůli pobytu v zahraničí nechtěla situaci komentovat. Některé obchody už dokonce hlásí, že je vyprodáno.

„S Kajínkem nespolupracujeme“

Nečekané propagace vlastní značky se možná zalekl samotný Adidas. Přestože logo viděly miliony lidí, s odsouzeným dvojnásobným vrahem nechce být firma spojována. „Žádnou spolupráci s panem Kajínkem nemáme a nebudeme komentovat dění kolem osob nebo situací, pokud s nimi nemáme uzavřenou smlouvu,“ řekl Karel Ledvinka z českého zastoupení Adidas. K dotazu, jestli plánují Kajínkovi nabídnout spolupráci, se nevyjádřil.

Podle expertů nemusí být spojování firemní značky s Jiřím Kajínkem zrovna ideální. „Vzhledem k jeho minulosti bych byl opatrný stavět na něm značku. Myslím, že teď je kolem Kajínka rušno, ale to za chvíli opadne,“ řekl pro Info.cz marketingový expert Jakub Horák.

Lidé hledají knihu i přítelkyni

Zájem o Kajínka roste také na internetu. Společnosti Seznam zaznamenala v souvislosti s milostí až desetinásobný nárůst vyhledání. „Zpočátku, při vyhlášení úmyslu prezidenta udělit milost, lidé hledali faktické informace a životopis. V průběhu května se do popředí dostalo samotní udělení milosti, kniha či film a také informace o přítelkyni Jiřího Kajínka,“ uvedla Táňa Lálová ze Seznamu. Podle ní stovky lidí hledaly také zelené tílko.

Na Facebooku Blesk.cz můžete až do zítřejšího dne o Kajínkův zelený nátělník soutěžit. Stačí se řídit pokyny v tomto příspěvku:

Jiří Kajínek a jeho zelené tílko, které vzbudilo pozdvižení:

hejpockej ( 30. května 2017 06:18 )

co ma na sobe je jeho vec, jako svobodny clovek si muze obliknout co chce. Jinak ja mu verim. Chtel bych se s nim setkat, podat si s nim ruku, ale nevim jak to zaridit.

Limone ( 26. května 2017 01:18 )

Hoši nezoufejte, protože díky mě, se i Vy můžete stát celebritou !!! Mám totiž známého šéfredaktora časopisu "Trnky brnky", který Vám v podobě oslíka, zajistí Vaše foto na titulní straně !

1pravda1 ( 25. května 2017 17:44 )

Zbytečně ho odsuzujete, on říkal, že mu je jedno, co má na sobě, prostě si něco vzal. Po 23 letech se zřejmě odvyknete koukat, co máte na sobě.

Rafan4321 ( 25. května 2017 17:35 )

 Nevidime do hlavy Kajinka, nevime proc vysel zpoza mrizi zrovna ve svitive zelenem triku Adidas. Jedno je ale jiste, vsechno svoje obleceni a dalsi osobni veci prenechal vice potrebnym veznum. Zrejme si nechtel vzit na svobodu nic z veci, ktere pouzivaĺ v base. To chapu. Co mne ale v jeho pripade nejde s nim dohromady, proc prave v tomto napadnem obleceni chodil s pritelkyni M. po Praze, plavil se po Vltave, nekde se zrejme i obcerstvil, ptz bylo teplo, foťil se s desitkami zvedavych lidi. Pred branou veznice prece obsahle vysvetloval, jak si predstavoval svuj odchod a ják si chce v kazdem pripade zachovat soukromi atd. To, ze se rozhodl poskytnout mediim nekolik rozhovoru a privital se pred veznici s lidmi, kteri na neho nekolik dni trpelive cekali je o.k. Neni mi ale jasne, proc se K. ve svem napadnem obleceni produciruje po Vaclavaku, po Karlove moste, plavi se v lodce na Vltave, a pouta tak na sebe pozornost. Predpokladal bych, ze si v P. koupim v nejblizsim obchode nejakou slusnou kosili nebo triko, zvlaste kdyz doprovazim svoji " milou " . Negime ani, jestli ji vzal na veceri do nejakeho prijemneho intemnijsiho prostredi. Pak bych se nadobro vytratil novinarum z dohledu. Jenze, takovou predstavu J.K. zrejme nemel. Chtel si uzit svych nekolik desitek minut slavy jako celebrita v Praze. Mozna ocekaval, jak budou lide na heho pokrikovat, provolavat mu slavu, vitat ho a bude stredem pozornosti. Jenze, obycejnym Prazanum je to jedno a cizinci, kterych je tu plno nevi o co gou. Takze Kajinku, pry si zamiril do Brna. Tak si radeji uzivej klidu a svobody.

ivoadler ( 25. května 2017 16:52 )

Politolog Doležal včera v Událostech komentářích řekl, že Zeman dal Kajínkovi milost, protože potřeboval rozptýlit husto kolem vládní krize. Tak já nevím, jak je to s těmi blbci. Zemana bych z blbosti nepodezříval.

Zobrazit celou diskusi