Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojáci dostanou nové raketomety. Dokážou zničit vrtulníky i letadla

Autor: ČTK - 
10. července 2017
19:03

Ministerstvo obrany nakoupí nové přenosné protiletadlové raketomety RBS-70NG. V letech 2018 až 2020 je dodá švédská společnost Saab Dynamics AB. Za 16 odpalovacích zařízení obrana zaplatí podle předpokladů 1,034 miliardy korun bez DPH. O zakázce v pondělí informoval vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zakázka podle Stropnického představuje jednu z podstatných součástí české protivzdušné obrany. „Je pro naše vojáky ze Strakonic. V současnosti používáme 16 těchto komponentů, dalších 16 chceme nakoupit,“ řekl novinářům ministr.

Předmětem zakázky je nákup 16 odpalovacích zařízení RBS-70NG a dalšího materiálu. Nahradit mají technicky zastaralou protiletadlovou techniku pozemní protivzdušné obrany, raketový komplet S-10M ruské výroby. „Tím bychom se definitivně zbavili zastaralé sovětské techniky,“ konstatoval Stropnický.

Česká armáda již ve výzbroji starší RBS-70 má, nová technika by měla tyto zbraně podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka doplnit. I starší protiletadlové komplety spolupracují se zavedeným automatizovaným systémem velení a řízení palby pozemní protivzdušné ochrany.

RBS-70 patří podle armádního webu do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu, tedy s dosahem od pěti do deseti kilometrů. Vojáci s ním mohou zničit třeba vrtulníky či letadla, ale také střely s plochou dráhou letu či klouzavé pumy. Zařízení je určeno k ochraně pozemních jednotek i důležitých průmyslových a vojenských objektů. Může také zabezpečit ochranu vzdušného prostoru při krizových a protiteroristických opatřeních, píše armádní web.

tgbg ( 11. července 2017 07:40 )

Proti fašistickým rusákům se hodí všechno.

moiaza ( 10. července 2017 20:34 )

A co jiného jste očekávali od komedianta?

agfor ( 10. července 2017 20:13 )

Na co dostane armáda nové zbraně, když je nepoužije na obranu Česka, ale na okupaci a vraždění lidí v cizích zemích. A hlavně - kupujte všechen ten brak od Amíků, aby se zbavili šrotu a aby si žili za naše prachy jako prasata v žitě. To je jediný důvod, proč Trump chce, aby se zvyšovaly výdaje na "obranu".

Zobrazit celou diskusi