Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orlický vrah Černý chce na svobodu: Bratrovi jeho oběti nabídli psychologa

Autor: ljš - 
1. srpna 2017
06:10

Chladnokrevně zabíjel, teď chce ven z vězení! Kat z případu orlických vražd Ludvík Černý (52) byl zařazen do programu, který vězně připravuje na soud o propuštění na svobodu.

„Nedovedu si představit, že takovéhle individuum by se mělo vrátit do společnosti,“ řekl Mladé frontě Dnes Vladimír H., bratr v pořadí třetí oběti orlických vrahů Vlastimila H. O hrozícím propuštění Černého, který se za mřížemi přejmenoval na Zámečníka, se dozvěděl z dopisu probační a mediační služby.

Úředníci mu v něm oznamují, že byl vrah zařazen do programu Křehká šance, který mu má pomoci připravit se na soudní jednání, které rozhodne o jeho případném propuštění. Současně nabízí pozůstalým a obětem služby psychologa.

Ty ale bratr zavražděného odmítl. „Přes dvacet let se o to nikdo nezajímal a teď najednou ano? Otec se v podstatě utrápil, ten to v sobě držel. Matka měla štěstí, že byla věřící, ta to snášela lépe, ale stejně... Já když si vzpomenu, jak jezdila v MHD po Praze a bratra hledala. Jednou třeba přišla: Já jsem Vlastíka viděla, on seděl v tramvaji, která jela směrem na Barrandov,“ řekl.

Černý byl odsouzen v roce 1997 na doživotí. Z trojice obžalovaných dostal nejvyšší trest, protože to byl právě on, kdo vraždy vykonával. Letos může podle zákona poprvé žádat o propuštění. Podle listu žádost zatím nepodal, do přípravného programu se ale zapojil. Jeho šance však nejsou příliš velké. Byl by totiž vůbec prvním na doživotí odsouzeným vězněm, který by byl předčasně propuštěn. Navíc se k činu nikdy nepřiznal a těžko tak bude prokazovat lítost.

Gang orlických vrahů řádil na počátku 90. let a na svědomí má celkem pět obětí, většinou podnikatelů, které zabíjeli pro peníze. Těl se zbavovali tak, že je ukrývali do sudů, které shazovali do orlické přehrady. Černý je posledním odsouzeným, který je ještě ve vězení. Jeho kumpán Vladimír Kuna byl propuštěn v roce 2013 a hlava celého gangu Karel Kopáč spáchal ve vězení sebevraždu.

VIDEO: Jiří Kajínek je zatím jediným na doživotí odsouzeným vrahem, který se v Česku dostal na svobodu. V jeho případě šlo ale o prezidentskou milost, nikoli rozhodnutí soudu.

Video  Jiřího Kajínka (56) těší, že lidé, se kterými se potkal, nevěří, že někoho zavraždil.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Limone ( 7. října 2017 03:25 )

 Já být soudcem, tak jeho žádost o propuštění pokaždé zamítnu a to z důvodu, protože pan Černý by bezesporu znovu začal "sudovat" !!!

moiaza ( 1. srpna 2017 08:04 )

Pokud chce vláda regulovat počet lidí v ČR, proč ho nepustit. Možná má některý politik dojem, že naše republika je přelidněna. Vždyť už Venca Chrchla propustil hejno vrahounů a ti se mu pak odvděčili několika vraždami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání