Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Video se připravuje ...
VIDEO: Brigita Zemen
19. března 2020 | 06:00

Máslo je nepostradatelnou součástí přípravy mnoha jídel studené i teplé kuchyně, proto se bez něj v kuchyni v podstatě neobejdeme. Jeho cena za poslední léta navíc raketově stoupá, takže pokud vás nebaví sledovat akce a zásobovat mrazák, a raději si pochutnáte na pečivu s čerstvým máslem, není nic snazšího, než si ho vyrobit doma! Kromě toho, že je chutnější a můžete si do něj přidat, co chcete, hlavním argumentem je, že vás za určitých okolností vyjde levněji než to kupované!

K výrobě domácího másla nepotřebujete nic jiného než smetanu ke šlehání. Její průměrná cena je zhruba 29 korun za 250 ml a z 500 ml smetany připravíte zhruba 200 g másla. Klasická čtvrtka másla, která má 250 g, vás tak doma vyjde zhruba na 60 korun. Stejně tak se pohybuje nyní i cena v obchodech. Výhodou toho domácí však je, že přesně víte, co pak jíte.

Domácí máslo vás ale může v některých případech vyjít i levněji, a to v případě, že koupíte smetanu ke šlehání v akci, nebo pokud máte v oblibě másla ochucená. Cena slaného másla se totiž pohybuje kolem 80 korun za 250 g a bylinkové máslo stojí dokonce 100 korun za 250 g. V případě, že si tedy chcete pochutnat na ochuceném másle, tím, že si ho vyrobíte doma, ušetříte velmi výrazně!

Jak vyrobit domácí máslo

Na výrobu domácího másla nebudete potřebovat nic jiného než dvě čtvrtlitrové smetany. Ovšem pozor! Smetana musí být neošetřená metodou UHT. Proto nekupujte trvanlivou, ale jen tu čerstvou. Také sáhněte po smetaně ke šlehání – z jiné máslo neuděláte. Měla by mít minimálně 30 % tuku, ale v tomto případě platí pravidlo, že čím více, tím lépe.

Ideální je, pokud má smetana pokojovou teplotu. Nalijte ji do vyšší nádoby a začněte šlehat pomocí ponorného mixéru. V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky, kterou byste běžně použili na dezerty nebo na jahody, nepřestávejte šlehat.

To, co chcete, je, aby se smetana "srazila", a tuk se tak pomalu začal oddělovat od podmáslí. Pokračujte ve šlehání, dokud se podmáslí odděluje, a postupně ho slévejte. Můžete jej vypít nebo použít například na upečení domácího chleba.

Jakmile už šleháte pouze hustou hmotu, vyklopte ji a na dřevěném prkénku hněťte pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučilo veškeré podmáslí a dostali jste kompaktní hladký bochánek. Takto připravené máslo dejte do máslenky, do alobalu nebo do potravinové fólie.

Bylinkové i slané máslo za pár korun

Dokud je domácí máslo ještě měkké, neváhejte a upravte si ho podle své chuti. Jednoduše do něj přidejte sůl nebo česnek a bylinky a připravte si slané nebo bylinkové máslo, které je v obchodech výrazně dražší než máslo neochucené.

Jak na to? Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na co nejdrobnější kousky. Česnek prolisujte a utřete se špetkou soli nebo použijte sušený. Všechny zvolené ingredience přidejte do misky se změklým máslem a několik minut důkladně míchejte. Hotové máslo uložte na hodinku do lednice, pak ho dejte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku. Zabalte do alobalu a uložte do lednice. Bylinky kombinujte podle toho, co vám chutná nejvíc. Jaké se k čemu hodí, se dozvíte v našem velkém bylinkovém manuálu.

Autor: red