Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zrušení vyhazovu učitelky kvůli kontrolování předkožky prvňáčků potvrdil odvolací soud

Autor: ČTK - 
26. září 2017
10:14

Výpověď pro učitelku Vandu Fabiánovou, kterou dostala ze Základní školy v Tršicích na Olomoucku, je neplatná. Potvrdil to v úterý odvolací krajský soud v Ostravě. Ztotožnil se tak s březnovým verdiktem olomouckého okresního soudu, který vyhověl žalobě Fabiánové na neplatnost výpovědi. Fabiánovou ze školy vyhodili na základě toho, že prvňáčkům měla na škole v přírodě ve sprchách kontrolovat přetahování předkožky při osobní hygieně.

Učitelka ji podala na školu v Tršicích, která s ní ukončila pracovní poměr kvůli údajnému zneužívání prvňáčků na škole v přírodě. Podle okresního soudu se ale zneužívání neprokázalo a učitelka dohledem žádné předpisy neporušila. S jeho závěry nesouhlasil ředitel školy Jaromír Vachutka, proto se v úerý konal odvolací soud v Ostravě.

Učitelka musela ze školy odejít loni v červnu, a to po pobytu na škole v přírodě. Důvodem výpovědi byl mimo jiné její nestandardní postup, kdy se prý zavírala s chlapci ve sprše a dohlížela na přetahování jejich předkožky.

Soudce Otakar Pochmon dnes uvedl, že krajský soud přezkoumal rozsudek okresního soudu a a považuje ho za věcně správný. "Spadl mi kámen ze srdce, musím říct a jsem ráda, že jsem i přes tu nepříjemnou situaci u obou soudů do toho šla, protože obvinit učitele z něčeho takového a pak ho donutit tiše odejít, znamená, že ten člověk jednoho dne toho kostlivce ve skříni najde a pak už by mu nikdo nevěřil," řekla novinářům Fabiánová.

Dodala, že nyní má dvěma soudy potvrzeno, že měla pravdu. Zatím neví, zda se do školy vrátí. "O dalším působení na jednom, nebo druhém z mých pracovišť budeme teď velmi rokovat s rodiči a hledat nejlepší řešení pro všechny," uvedla Fabiánová. Zda se bude dál soudit kvůli poškození jména, zatím neví. "I toto budeme zvažovat, ale momentálně mám soudů až dost," dodala.

 

Kauza z loňska vyvolala v obci velké emoce. Část žáků z učitelčiny původní třídy tršickou školu opustila a dojíždí za Fabiánovou do sousedních Doloplaz, kde tamní škola učitelku zaměstnala. U soudu několik rodičů učitelku podpořilo.

"Jsme (s rozsudkem) spokojeni a uvidíme, co bude dál. Osobně nechám děti tam, kde jsou, nemáme zájem se vracet do Tršic a za situace, kdy je tam (ředitel tršické školy Jaromír) Vachutka a ten jeho zmanipulovaný učitelský sbor, to prostě nemá smysl," řekl jeden z rodičů Ondřej Dvořák.

 Ředitel školy Vachutka byl do funkce jmenován a obec ho přes protesty rodičů nemohla odvolat, neměla k tomu zákonné důvody. Funkce mu končí 31. prosince 2017, řekla už dřív starostka obce.

Dnešním rozsudkem byl Vachutka zklamán. "Počítali jsme, že i taková varianta může nastat," uvedl ředitel, který by považoval za lepší, kdyby byly vypracovány znalecké posudky. Soud však expertní posudky nepovažoval za potřebné, protože podle něj znalci neměli co posuzovat.

Rozsudek je pravomocný, možné je už pouze dovolání. "Samozřejmě zvážíme další postup, jestli se budeme dovolávat k Nejvyššímu soudu," uvedl ředitele trršické školy. Podle něj případný návrat učitelky do tršické školy může způsobit neblahou atmosféru. "Vím, že kolegyně by z toho nadšené určitě nebyly," dodal.

kupredu-leva ( 26. září 2017 12:30 )

Kdyby to byl učitel a kontroloval holčičky, to byl byl jiný řev...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání