Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman se rozpovídal o „vtipných“ historkách z Kajínkova útěku. A dal by milost Babišovi?

Autor: Jakub Veinlich - 
3. října 2017
17:10

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Ústeckého kraje. Po svém dopoledním programu se setkal také s občany Bíliny. Starostu města a zároveň hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) na začátku pochválil za krásné náměstí a hned poté pokáral, že má na stole jen obyčejnou vodu a ne bílinský pramen. Rozpovídal se také o Jiřím Kajínkovi a důvodech pro udělení milosti.

Při diskusi s občany dostal Miloš Zeman také dotaz, zda by v případě odsouzení udělil milost předsedovi hnutí ANO a kandidátovi na premiéra Andreji Babišovi. „Andrej Babiš neseděl 23 let, proto není důvod dát mu milost,“ odmítl prezident tuto možnost. Narážel tak na udělení milosti doživotně odsouzenému vězni Jiřímu Kajínkovi.

Právě na důvody jeho propuštění se ptal další z bílinských občanů, který přišel na setkání s prezidentem. Zeman řekl, že ty hlavní důvody byly dva. „Ten první – převažující, byly pochybnosti o jeho vině,“ řekl Zeman a odvolával se například i na bývalého ministra spravedlnosti a dnešního předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, který tuto milost také veřejně navrhoval.

Video  Jiří Kajínek na svobodě: První slova o vězení, svobodě, penězích a korunním svědkovi  - Petr Soukup, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Zeman původně navrhoval, aby se případ dostal k jinému než plzeňskému soudu, který několikrát odmítl i obnovu řízení v Kajínkově případu. Zeman také připomněl, že pět ministrů spravedlnosti podalo v kauze dovolání.

„Když někdo sedí 23 let a jsou pochybnosti o jeho vině, tak já se přiznávám, že tyto dva důvody vzaty dohromady jsou dostatečné k udělení milosti,“ odůvodnil Zeman své rozhodnutí z května letošního roku, kdy podepsal Kajínkovu milost.

Svázaní policisté a ukradená vysílačka

K dobru pak přidal ještě příběh, jak Kajínek „vyběhnul“ na útěku s policisty.

„Když jsem studoval Kajínkovu historii, tak on nejenže utekl policistům, ale on je potom svázal dohromady a jejich vysílačkou přivolal pomoc, načež jim sebral auto a jejich policejním autem ujel,“ dodal pobavený Zeman.

„Pravda ovšem je, že policisté Jiřího Kajínka kvůli tomuto drobnému incidentu, i když od něho uplynulo již téměř 20 let, rádi mít nebudou,“ uzavřel prezident.

Cestu po Ústeckém kraji zakončí Zeman ve čtvrtek. Do té doby navštíví ještě Most, Dubí, Žatec nebo Šluknov. 

kajineknahrad ( 1. listopadu 2017 09:34 )

Kajínek je možná zloděj, ale určitě vrah. Ale na Hradě by byl důstojnější reprezentant státu, než to, co tam je nyní.

villon ( 3. října 2017 20:53 )

Zloděj Kájínek na hrad!!!!!

Zobrazit celou diskusi