Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoční zajíček: Vyrobte si ho z ruličky, ponožky nebo technikou origami. Zvládne to i malé dítě

1. února 2024 | 14:51

Chcete si udělat originální velikonoční dekoraci, která vás nebude stát mnoho úsilí ani hromadu peněz? Co takhle velikonoční zajíček z ruličky od toaletního papíru, ponožky nebo vyrobený technikou origami? Máme pro vás tři jednoduché videonávody.

Tato jednoduchá dekorace je zároveň symbolem velikonočních svátků. Krásně ozdobí váš interiér a budete mít z něho radost jak vy, tak vaše děti. Zkuste naše dva postupy a pak se ještě inspirujte ve fotogalerii, kde je spousta dalších nápadů.

1. Origami zajíc

Na origami zajíčka budete potřebovat kousek barevného čtvercového listu v rozměrech 12cmx12cm a fix. Pak už jen záleží na tom, jak budete šikovní, ale věříme, že díky videu zvládnete výrobu levou zadní. Nezabere vám to mnoho času, a tak si jich můžete vytvořit hned několik a ozdobit  jídelní stůl nebo ošatku s jarním osením. 

2. Velikonoční zajíček z ruličky od toaletního papíru

Další jednoduchá velikonoční dekorace, kterou zvládnou vyrobit děti i samy. Potřebovat budete jen ruličky od toaletního papíru, barevný papír, lepidlo, nůžky a fixu nebo pastelku. Postupujte podle videa s Agátou Hanychovou.

2. Velikonoční zajíček z ponožky

Určitě doma najdete jednu ponožku, kterou už nejspíš na nic nevyužijete. Vyberte si nějakou jednobarevnou, nejlépe ve veselých jarních nebo přírodních barvách. Dále budete potřebovat rýži (můžete ji nahradit např. čočkou), nůžky, provázky a nějaké maličkosti, kterými svého zajíčka na závěr dozdobíte. Nemusíte se bát, nezabere vám to mnoho času a díky videu zvládnete výrobu zajíčka levou zadní.

Zajíček jako symbol Velikonoc

Víte, proč je zajíček symbolem Velikonoc? Zajíček neboli takzvaný "ostrházi" pochází z Německa a k nám se dostal počátkem 20. století. Zajíc je symbolem plodnosti, života a štěstí. Velikonočního zajíčka najdeme také v Bibli, kde symbolizoval vše chudé, skromné a pokorné. Býval znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie - symbol čistoty nad tělesným pokušením.

Děti si velikonočního zajíčka oblíbily právě proto, že jim přináší v některých zemích vajíčka čokoládová. A proč právě zajíc? Tajné roznášení mu bylo přisuzováno z důvodu, že ho na jaře lidé často vídávali u obydlí, kde vyhledával potravu.



Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!