Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrah ukryl těla dívek na skládce u Valašských Klobouk: Dopadli ho druhý den. Případ inspiroval film Smrt stopařek

Autor: dce, ČTK - 
7. července 2021
05:00

V časných ranních hodinách před 39 lety 9. února 1979 byl v bratislavské věznici popraven Miroslav Somora – muž, který inspiroval tvůrce známé socialistické detektivky Smrt stopařek. Somora, který se živil jako řidič nákladního auta, přitom nebyl ani před dvojnásobnou vraždou spáchanou v srpnu 1976 žádné neviňátko. Měl za sebou několik trestů za loupežná přepadení, krádeže a znásilnění, dokonce se mu podařilo utéct z věznice i léčebny.

Dvě hodiny po půlnoci 8. srpna 1976 požádaly Miroslava Somoru, 11 let ženatého otce dvou dětí, před nádražím v Trenčíně o svezení dvě dvacetileté dívky – Viera Kuklská a Tatiana Gangurová. Měly namířeno do Tater, kde chtěly strávit dovolenou. Do auta k němu ale nastupovat neměly… nevěděly, že Somora je na útěku z psychiatrické léčebny a den předtím znásilnil jinou stopařku, která mu také důvěřovala.

Když za Trenčianskou Teplou ženy usnuly, Somora vytáhl zpod sedadla masivní klíč na kola a začal s ním dívky mlátit. Poté, co po úderech do hlavy upadly do bezvědomí, vzal nůž a obě ubodal. Do žen bodal takovou silou, že nůž dokonce zlomil. Jednu z nich pak ještě znásilnil. Mrtvá těla potom odvezl na 30 kilometrů vzdálenou skládku u Valašských Klobouk, kde je zahrabal.

Díky pozornému muži, kterému přišlo divné, jak Somorův nákladní vůz Roman u skládky parkuje, byly ale mrtvoly hned odhaleny a vraha policisté dopadli o dva dny později. Somora v tu chvíli zrovna chtěl smýt z kabiny řidiče krev.

Policii při výslechu šokoval jeho ledový klid. „Ani moc nekřičely. Brzy zůstaly bezvládně ležet. Jedna na sedadle, druhá pod ním. Potom jsem vzal nůž, dlouhý asi 30 cm a začal obě ležící dívky bodat. Kam a kolikrát jsem bodl, si už nepamatuji,“ popsal.

V roce 1979 natočil podle této hrůzné události režisér Jindřich Polák svůj celovečerní snímek Smrt stopařek. Psychopatického vraha trpícího nezvladatelnou agresivitou vůči ženám ztvárnil „neokoukaný“ polský herec Marek Perepeczko a stopařky si zahrály Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.

Šokující detaily případu naleznete také níže v šokujícím videu!

lucie13 ( 7. července 2021 10:21 )

Proč by měl nenávidět rodiče?
Trest smrti se neměl rušit, ale doba byla hnusná.
Taky mne tahali na prvomájové průvody, kde dospěláci nadšeně tleskali Husákovi &spol.
Každý rok branná cvičení, měření obličeje na velikost plynové masky, návštěva školního protiatomového bunkru ve sklepě, kde měla každá třída svojí místnost. Pak nám nějaký soudruh pouštěl film s výbuchem atomovky, říkali nám, jaké jsou možnosti ochrany, rozpustnou tabletkou dělat pitnou vodu z břečky, dále jsme běhali po lese a hráli si na 3. světovou. Učitelka pískala na píšťalku a křičela bomba, my se museli předpisově schovávat. Několik dnů jsem vždy nespala, protože jsem nechápala, co jsme těm zlým imperialistům udělali, že s námi chtějí válčit.

vasek711 ( 7. července 2021 08:45 )

to je dobry ze ho tenkrat uskrtili provazem.

ANO_travit_psy ( 7. července 2021 08:42 )

Z této země máme dnes soudruha premiéra.

marionek ( 1. dubna 2021 20:41 )

Zrovna se na to divam na CSFilmu 1.4.2021. Tento film jsem videl poprve nekdy v 83.r. Chci jenom rict, ze to musela byla hruza, nestesti. Pan Perepeczko supr herec, velice charismaticky. Ale taky bych chtel odpovedet vsem neznalym, aby sklapli pred tema diskutujicima, co to zazili. To je fakt neuveritelne. Nevim uz ktery pan to byl co se setkal s jeho (vrahovou) zenou. Uprimnou soustrast rodine i po letech

Uživatel_5495330 ( 20. prosince 2020 19:10 )

Jsem pamětník a vždy když jedu okolo místa tak si v duchu promítnu,co se tady odehrálo. Film je hooodně mimo mísu. Našel je pán co jezdil okolo a bylo mu divné proč tam tak blbě stojí.Když se tam stavil a náhodou objevil špatně zakopanou nohu a co potom zažil při výslechu na VB , včetně obvinění, že s tím má něco společného se ve filmu vůbec nepromítlo, tak že když o tom nic nevíte držte radší držte hubu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání