Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina zabije 27 tisíc Čechů ročně. Proč jinde v Evropě umírají méně?

Autor: bud - 
22. února 2018
07:14

Rakovina v Česku každý rok zabije přibližně 27 tisíc lidí, přesněji 12 tisíc žen a 15 tisíc mužů. Tato čísla jsou sice mírně nižší než před 10 lety, v porovnání s ostatními zeměmi EU ale spíše pokulháváme – v 16 zemích totiž při přepočtu na obyvatelstvo umírá méně lidí. Podle Bruselu máme rezervy hlavně v léčbě rakoviny tlustého střeva nebo prsu a v prevenci.

Lidé žijící v Německu mají v porovnání s Čechy větší šanci, že neonemocní rakovinou, nebo že se z ní alespoň vyléčí. Vyplývá to alespoň ze studie „Zdravotní stav populace v EU“, kterou loni publikovala Evropská komise, podle níž je situace nejvážnější hlavně u dvou typů nádorů.

„Míra přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva v Česku je přibližně 56 %, což je téměř o devět procentních bodů méně než v Německu,“ píše se například ve studii. Horších výsledků ve srovnání s vyspělými zeměmi dosahujeme také u rakoviny prsu a dalších onemocnění. Problémem je například velmi nízká účast obyvatel na screeningu.

Video  Eliška prodělala jako dítě rakovinu: Horší vzpomínky jsem vytěsnila z hlavy  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Brusel: Zaveďte více screeningů

Euroúředníci proto české zdravotnictví nabádají, aby rozšířilo screeningové programy zaměřené na rakovinu děložního čípku, prsu a tlustého střeva a konečníku. Naopak chválí tuzemské nemocnice třeba za léčbu rakoviny plic, která je  v porovnání s ostatními státy srovnatelně úspěšná.

Nepříznivě vychází Česko i z čistě statistického srovnání všech zemí EU. Podle čísel Eurostatu je hned v 16 zemích úmrtnost na rakovinu při přepočtu na 100 tisíc obyvatel nižší než v Česku. V případě úmrtí mužů a lidí nad 65 let nás předhání dokonce 18 států. Hůře jsou na tom například lidé v Dánsku, Chorvatsku, Maďarsku nebo na Slovensku, kde je relativní úmrtnost dokonce druhá nejvyšší.

Přibývají onkologická centra

Ministerstvo zdravotnictví rezervy v léčbě rakoviny připouští, zároveň ale dodává, že v poslední době se velmi rychle vyvíjí. „Dříve jsme neměli odborná léčebná centra pro péči o onkologické pacienty. A nyní se v rámci koncentrace do těchto center kvalita léčby onkologických onemocnění nepochybně zlepšuje,“ řekl pro Blesk Roman Prymula, náměstek resortu pro zdravotní péči. Dodává ale, že se léčba rakoviny musí zlepšit.

FAKTA: Rakovina v Česku

  • 94 462 lidí onemocnělo rakovinou
  • 27 407 lidí na rakovinu zemřelo
  • Rakovina plic zabíjí nejčastěji, umřelo na ni 5249 lidí
  • 1800 úmrtí na rakovinu ubylo při srovnání s rokem 2004

Thyronx ( 3. listopadu 2018 16:08 )

když se TELE zadluží, tak je to jen JEHO vina. Jsem bohatý a bohatým zůstávám a je to jen proto, že mám mozek a používám ho. Multimili.

Thyronx ( 3. listopadu 2018 16:05 )

i takové nesmysly se občas objeví

Thyronx ( 3. listopadu 2018 16:02 )

rakoviny jsem měl a už 8 let nemám. Žiji v USA. Lidé v Čechách hodně kouří, užívají alkoholu a drog, nemají činnost, jedí uzeniny a mnoho cukru, to samozřejmě zvedá výskyt civilizačních chorob. Proto se nedožívají vysokého věku. Též nakupování laciných potravin kazí až neskutečně vaše zdraví. A ten trend je stále stejný.

anka ( 22. února 2018 14:02 )

- koureni, alkohol, lidi jeji hodne a nezdrave, malo pohybu, hodne zavisti, neznalost jak venitlovat stress......proto.

deratizater ( 22. února 2018 10:40 )

Rakovina je hlavně z dlouhodobého stresu .V Exekutistánu kde ročně probíhá kolem milionů exekucí ročně,a to je nás jen deset milionů je to hlavní spouštěč disharmonie fungování lidského těla.Češi jsou upachtěným národem kteří se díky korupci politiků a zprzněných zákonů které například udělaly z lichvářů nedotknutelné právnické osoby v s.r.o. pod kterými prováděli lichvu.Náprava přišla už velmi pozdě.A to v době kdy jsou už přeplněné ulice bezdomovci zbaveni bezohlednými lichváři střechy nad hlavou čili Češi se stali štvanci ve vlastní zemi a to nikomu na zdraví nepřidá .Němec si taky dá jako Čech klobásu a zapije ji pivem ale on je oproti upachtěnému Čechovi v pohodě.

Zobrazit celou diskusi