Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co byste rozhodně neměla dělat po sexu, aby se vám vyhnuly kvasinky a bakterie

  • 21. března 2022 | 06:00

    Romantická chvilka jako vystřižená z filmu. Zpocený muž objímaný ženou v sexy spodním prádle. Napadlo by vás, že žena právě riskuje své zdraví?

    Syntetické materiály, špatná hygiena, dokonce i obyčejná koupel mohou škodit ženskému zdraví. My naštěstí víme, co je pro vás dobré!

  • Nejdete se vyčurat

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pohlavní styk je bohužel i příležitostí ke snadnému šíření infekcí. V momentě, kdy penis vnikne do vaginy, nastává i předávání bakterií. „To může mít za následek infekci močového měchýře po pohlavním styku,“ vysvětluje gynekolog Robert Wool.

    Zachránit před infekcí by vás přitom mohla jednoduchá věc. Stačí, když si po sexu dojdete na malou. Pokud častými infekcemi trpíte, rozhodně si tuto preventivní ochranu naordinujte. „Můžete si užít chvilku odpočinku, ale měchýř byste měla vyprázdnit do hodiny po pohlavním styku,“ říká gynekolog.

    "Po vyčurání se otřete zepředu dozadu tak, abyste zabránila šíření fekálních bakterií z konečníku do vaginy. Po pohlavním styku jsou vaše vulva a vaginální kůže obzvláště citlivé a náchylné k infekci,“ vysvětluje gynekoložka Leslie E. F. Page na webu Womenshealth.com.

  • Nezacházíte opatrně s mýdlem

    ....
    Autor: archiv Blesku

    Možná patříte k těm ženám, které právě po sexu mají nutkání jít se naložit do bublinkové vany nebo se "tam dole" pořádně umýt mýdlem. To je ale skutečně zbytečné, shodují se odborníci. Po pohlavním styku jsou totiž kůže kolem vaginy i vagina výrazně citlivé. Chemikálie nebo parfémy obsažené v mýdlech mohou způsobit alergickou reakci, případně zbytečně narušit zdravou vaginální mikroflóru. 

    „Používání mýdla může vést k podráždění nebo vysušení vaginy,“ říká doktor Wool. „Vagina je samočisticí orgán a musí být ošetřována velmi jemně. To, co byste nechtěla jíst, byste neměla používat ani pro intimní hygienu,“ říká Page.

    Pokud se chcete po pohlavním styku omýt, je to jedině dobře. Použijte ovšem jen vodu a zabraňte i vyplachování pochvy zevnitř. Vagina je před infekcí chráněna prospěšnými laktobacily, které bychom vodou mohly vypláchnout.

    Jaká mýdla správně používat pro intimní hygienu?

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová

  • Chcete být sexy

    ...
    Autor: shutterstock

    Je nám jasné, že když usínáte vedle svého partnera, chcete se cítit sexy. Měla byste ale vědět, že přestože vám prádélko sluší, neprospívá vašemu zdraví. Hedvábné, nylonové nebo polyesterové materiály, ze kterých je většinou prádlo ušité, jsou totiž neprodyšné.

    „Po pohlavním styku jsou vaše genitálie vlhké kvůli potu, vaginálnímu sekretu a spermatu,“ vysvětluje gynekoložka. Je proto zvláště po sexu důležité, aby mohla pokožka během noci dýchat.

    „Syntetické materiály uchovávají vlhkost, a vystavujete se tak riziku vzniku kvasinkové infekce,“ říká doktor Wool. Proto aby vaše pokožka dýchala, buďto použijte bavlněné spodní prádlo, nebo spěte nahá. Je jisté, že tak budete vašemu partnerovi připadat možná i více sexy než v nepohodlném oblečku.

  • Užíváte si vanu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nevíme, jak často váš partner plánuje romantické večery se svíčkami, šampaňským a vířivkou, ale kdyby přece, myslete na rizika! „V momentě, kdy vulva otéká v reakci na sexuální stimulaci, odhalí vaginální otvor, což znamená, že jste náchylnější k infekci,“ vysvětluje doktorka Page.

    V horké lázni nebo vířivce jste vystavena větší míře bakterií než v jiném prostředí. Zároveň množství vody, které se dostane do pochvy, vyplachuje účinnost ochranných bakterií pokožky. "Ve chvíli, kdy se do míst dostane proud vody, smyje laktobacily. Poševní buňky jsou obnažené a přístupné třeba pro střevní bakterie, které jsou nedaleko odtud a mohou vést k rozvoji infekce," vysvětluje gynekoložka Hana Kosová.

  • Používáte vlhčené ubrousky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hygienické vlhčené ubrousky jsou obzvlášť po pohlavním styku, ale i tehdy, pokud jste obyčejně citlivá na chemické látky, nevhodnou pomůckou. Některé z nich obsahují alkohol, glycerin, parfémy a přidané oleje, které mohou způsobit podráždění, začervenání pokožky, otékání, svědění nebo zvýšenou citlivost intimních míst.

    Pokud jste na chalupě nebo prostě nemáte možnost omýt se v čisté tekoucí vodě, připravte si vlastní hygienickou pomůcku. Přidejte do litrové lahve s vodou čajovou lžičku octa, namočte v roztoku čistý ručník, omyjte okolí vaginy vlhkým ručníkem a poté otřete do sucha. „Ocet něžně dezinfikuje a pomůže udržet přirozené pH pokožky,“ radí gynekoložka.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...