Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženská obřízka je realitou i v Evropě. Ohroženo je přes 180 tisíc dívek

Autor: bud - 
6. března 2018
05:40

Ženská obřízka je tradičně spojována hlavně s africkými zeměmi nebo blízkovýchodním náboženstvím. Ale běžnou realitou je také v Evropě, bohužel. Podle odhadů žije v některé z členských zemí EU s následky obřízky až 500 tisíc žen. Například v Německu je každý rok ohroženo až 4000 dívek. Česko se aktivně v boji proti obřízce příliš neangažuje, na rozdíl od Slovenska například neposkytlo azyl žádné ženě, která před zákrokem utíká. 

Běžně je ženská obřízka stále prováděna ve 28 afrických zemích a také v řadě států Blízkého východu a v Asii. Třeba v Somálsku postihuje přes 98 procent žen. Zákroky se liší, ale mohou zahrnovat odstranění klitorisu nebo částečné sešití stydkých pysků. V některých případech jde o úplné chirurgické odstranění vnějších pohlavních orgánů.

Obvykle se tyto zákroky provádějí malým dívkám ve věku pěti až osmi let, a to v příšerných hygienických podmínkách. Pro ženy to představuje závažné zdravotní riziko.

„Mrzačení ženských pohlavních orgánů má krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé negativní účinky na zdraví žen, a může dokonce vést až k úmrtí. Je prováděno z kulturních i sociálních důvodů. K odůvodnění této praktiky bývají používány náboženské argumenty, žádný náboženský příkaz k ní však neexistuje,“ uvádí Evropský institut pro rovnost žen a mužů (EIGE).

Půl milionu obřezaných v Evropě

Podle odhadů hrozí v EU každoročně obřízka 180 tisícům dívek a žen. Nejvíce je to ve Velké Británii (až 30 tisíc) a Německu (až čtyři tisíce). Přibližně půl milionu žen žijících v EU bylo přinuceno obřízku v posledních letech podstoupit. Jen čísla počtu uskutečněných zákroků v Británii, Francii a Německu dosahují téměř 150 tisíc obětí. Celosvětově je každoročně obřízkou postiženo přes 125 milionů žen a dívek.

Odhalování nebo postihování těchto zákroků v Evropě je přitom velmi složité. Podle nové zprávy Evropského parlamentu, navíc vede stíhání a následné odsouzení rodičů nebo obřezávaček další rodiny k tomu, že nechávají své dcery obřezat v zemi původu nebo v členských státech EU, kde jsou právní předpisy nebo jejich vymáhání volnější. Jde například o Francii nebo Španělsko.

Experti se shodují, že v případě obřízek, které jsou v EU zakázány, je problémem hlavně kulturní odlišnost. Lidé, kteří do Evropy migrovali ze svých původních zemí, vnímají ženskou obřízku jako přirozenou součást ženského života a často ji vyžadují samotní rodiče. Obřízka se tak běžně provádí v místních komunitách cizinců, kteří se integrovali nebo stále integrují. Obvykle tajně a v provizorních podmínkách.

Česko azyl neposkytlo, Slovensko ano

Podle analýzy EIGE se Česko v boji proti ženské obřízce nad rámec mezinárodních úmluv neangažuje. A pokud jde o její reálné potírání, činí tak pouze v rámci systémového boje proti domácímu násilí, který zahrnuje ženy i děti. Mrzačení orgánů žen nicméně není přímo zmiňováno v žádné strategii. Důvodem je i to, že reálný výskyt obřízky v Česku je minimální, protože je tady málo cizinců ze zemí, kde se tyto zákroky provádějí.

EIGE ani ministerstvo informací nemají žádné informace o tom, že byl v Česku poskytnut azyl nebo pobyt ženám, které před obřízkou ze svých domovských zemí utíkají. „Požadovaná data nemáme k dispozici,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení resortu.

Naproti tomu ale třeba Slovensko udělilo od 90. let azyl celkem 26 ženám ze zemí, ve kterých se ženská obřízka vykonává. Jedna z žen dokonce přímo jako důvod v žádosti o azyl uvedla obavy z obřízky.

Noe1 ( 21. března 2018 07:53 )

Je to humus a elity včetně "mee too" nedělá nic!!!Arabáči jsou šílenci. A pochopte, že ženám od malička vymyli mozek, arabky to berou ještě jako povinnost - tradici. "Arabský svět.Jiná planeta?"To si přečtěte a pochopíte oč v tom jde.Korán to ale nevyžaduje...

pajato73 ( 6. března 2018 12:55 )

je videt, ze nemas Ahnung o tom, jak to u holcicek probiha a co to zpusobi... tak se neztrapnuj takovejma komentarema, vole

hanka666 ( 6. března 2018 12:44 )

Přesně tak, feministky drží kušnu.

Gottwald ( 6. března 2018 10:48 )

Vzít ženě právo na sebe určení je největší zločin, že v Česku neposkytují těm to ženám azyl se ani nedivím.........větší starosti našim politikům demokratický blok ANO, SPD, a nutí KSČM aby se připojilo.......

Gottwald ( 6. března 2018 10:44 )

Jsi asi jedna z nich, ne.....nebo bys měl mít obřízku........

Zobrazit celou diskusi