Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kojící bohyně! Fotografka zachytila ženy, které se nestydí odhalit na veřejnosti

26. ledna 2020 | 06:00

Téma kojení vyvolává v současnosti rozporuplné debaty. Když matka nekojí, je to špatně, když kojí moc dlouho, také špatně. A co teprve kojení na veřejnosti?! Kvůli takovýmto kritickým postojům k v podstatě nejpřirozenější věci se rozhodla fotografka Ivette Ivens spustit fotoprojekt s názvem Bohyně kojení – Breastfeeding Goddesses. 

Krásně stylizované fotky zachycují ženy kojící své děti, tedy naprosto normální situaci. A to je cílem Ivette, aby ostatní začali kojení takto vnímat. Ivette žijící v americkém Chicagu je ve svých pětadvaceti letech už dvojnásobnou matkou a poté, co přidala na sociální sítě fotku, kde kojí svého syna, spustila se lavina kritických komentářů. To byl impulz k tomu, vytvořit něžnou, vkusnou, ale zároveň i provokativní sérii fotek. 

Sama prohlašuje, že syny kojila bez ohledu na to, kde se nacházela, klidně v kostele, ale i na večírku. Také je zastánkyní toho názoru, že dítě samo ví, kdy je správný čas skončit s kojením. Podle Ivette je to záležitostí jen a jen matky a dítěte, druzí o tom nic nevědí a neměli by do toho mluvit. Umělecké fotografie z dílny Ivette Ivens najdete ve fotogalerii:

 

 

 

Autor: Lucie Houdková