„Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Dnes by jim bylo něco kolem 96 let, žili v domově důchodců, kde by se scházeli ve vlastní klubovně,“ tak shrnula jubileum komiksu výtvarnice Lucie Lomová. Parta kluků z pera Jaroslava Foglara se zapsala do povědomí kvůli svým silným morálním zásadám a nestárnoucím hláškám.

Od roku 1938 vyšlo celkem 113 pokračování v Mladém hlasateli, než v roce 1941 na příkaz nacistů museli přestat časopis vydávat. Po druhé světové válce ještě chvíli dobrodružství chlapců vycházela, než je po únorovém převratu roku 1948 znova zakázali. Přesto se zachované časopisy půjčovaly a frekventovaně kolovaly mezi čtenáři. Přispěla k tomu všeobecná obliba knižní tvorby Jaroslava Foglara.

„Když jsem chodil do školy, kupoval jsem si Rychlé šípy v trafice. Bavily mě tam různé scény, kupříkladu jak šel Mirek Dušín kolem holek a ty si špitaly: „To je Mirek Dušín. Nikdy neřekl sprosté slovo,“ nebo jak Mirku Dušínovi někdo schválně skočil pod nohy a on v tom krátkém letu stihl složit celou větu: „To je nečestné a nesportovní,“ tím si mě komiks získal,“ zavzpomínal slovenský výtvarník Jozef Gertli Danglár.

Nová generace Rychlých šípů

Na počest slavného komiksu vyšla nová kniha „Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství“, na níž se podílely všechny generace současných tvůrců z Čech i Slovenska. Zcela výjimečně se sešla většina autorů na Světu knihy, kde nové publikaci popřál štěstí i slavný fotograf Jan Saudek.

Vše nejlepší přišel poblahopřát i Jan Saudek
Autor: Jiří Marek

Vznik prvního českého „komiksu“ se váže k době nepokojů během červnového povstání v roce 1848. „Deset kreseb, pod nimiž se skrýval kratičký text, nakreslil pro pobavení svých přátel Josef Mánes. Příběh vypráví o cestě umělce na výtvarná studia, kde neuspěl a vrátil se. Byla to první série kreseb, jež částečně můžeme označit za komiks,“ přibližuje slavné výročí Tomáš Prokůpek.

Fotogalerie
11 fotografií