Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lilience bez ručiček, kterou napadl pes, jste pomohli řídit auto! Čtenáři Blesku jí poslali 44 tisíc

Autor: Tereza Hodáliková - 
17. května 2018
18:25

Před dvěma lety Blesk poprvé psal o malé Lilience (3), která se z neznámých důvodů narodila bez ručiček. Byla tváří charitativního pochodu Na Sněžku. Když na dívenku o rok později zaútočil pes, chtěli čtenáři Blesku pomáhat a posílali rodině peníze… Za ty jí rodiče pořídili růžový mercedes!

„Pes se na ni vrhl, když upadla. Kvůli tomu, že nemá ručičky, se nedokázala zvednout a začala plakat. Hned šel po ní a začal ji trhat. Já jsem okamžitě pro ni skočila, vytrhla ji a rychle přehodila přes plot k sousedům a za ní hned i Elizabethku (pozn. red. – starší sestřička Lilienky),“ líčila tenkrát maminka Eliška dramatické okamžiky.

Pes se pak vrhl i na ni. „Museli ji sešívat, skončila na ARO, pak ji přesunuli na JIP. Mě odvezli záchrankou,“ popisovala zranění holčičky Eliška Josífková. Poté, co příběh v červnu 2017 vyšel v Blesku, čtenáři Lilience poslali 44 600 korun přes transparentní účet nadačního fondu KlaPeto.

Dostala auto

A jak se má dívenka dnes? „Začali jsme chodit ven mezi normální děti. Lilinka si na hřišti našla fakt skvělý kamarádky, sice jsou o 10 let starší, ale jsou moc hodný, a tak tam teď musíme chodit pořád. Jednou mi ale Lilinka řekla, že chce mít ruce, a já jsem se z toho rozbrečela, protože jsem si uvědomila, co ta malá opravdu chce a že jí to nemůžu dát,“ říká Eliška Josífková.

„Taky mě dojímá, jak kouká na Elizabethku, když jezdí na kole, a na děti, co všechno dělají, a ona nemůže. Kouká tak nadějně a mně je to moc líto. Proto jsme se doma dohodli a pořídili jí to auto. Že to bude něco, co má ona a nemá to každý.“ Takovou reakci na novou »hračku« ale rodiče nečekali…

„Tak šťastnou jsem Lilinku ještě neviděla. Kluci kolem ní kroužili a obdivovali, kamarádky se chtěly svézt. Lilinka všem ráda mercedes půjčovala, a to i když si ho docela hlídá. Byla hrozně šťastná. Každopádně to účel splnilo a byl to fakt bomba nápad. Děkujeme tak moc všem za Lilinku, že jsme jí mohli auto koupit,“ dodala nadšeně maminka. Na mercedes šla jen malá část peněz, většina putuje na pomůcky a rehabilitace.

Sněžka a protézky

Celá rodina samozřejmě už balí a připravuje se na letošní charitativní pochod Na Sněžku. „Moc už se těšíme a budeme tam. Trička jsme si již objednali. Tak doufáme, že se nás 26. května v Peci pod Sněžkou co nejvíce sejde,“ láká na akci Eliška a na závěr ještě prozradila, jak vidí lékaři Lilienčin zdravotní stav: „Co se týče doktorů, tak zatím jsme pořád u rehabilitací a ergoterapie a na cestě máme nový korzet na tu její páteř. Ten starý je totiž už nepoužitelný. Letos budou Lilince 4 roky, takže příští rok se začneme zajímat o protézky.“

VIDEO: Podívejte se na malou Verunku, kterou trápí záhadná nemoc. Nemůže se pohnout a nikdo neví proč.

Zobrazit celou diskusi