Tyhle projevy chování u dětí nikdy neignorujte! Které to jsou?

  • Tyhle projevy chování u dětí nikdy neignorujte! Které to jsou?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. června  2020 
     06:00

    Někdy je nutné, aby děti věděly, že některé věci se prostě nedělají. A je třeba vědět, že když je budou rodiče tolerovat, rozhodně to do budoucna nic dobrého nepřinese. Které problematické projevy chování by neměly dětem nikdy projít?

  • Skákání do řeči

    Autor: iStock

     

    Možná se vaše dítě nemůže dočkat, až se na něco bude moct zeptat nebo bude smět něco říct. Ovšem skákat do řeči se nemá, protože to není ohleduplné k těm, kteří právě mluví. Jestli vám dítě pravidelně skáče do řeči, když si povídáte s kamarádkou nebo s partnerem, řekněte mu důrazně, že má být chvíli ticho a aby vás nepřerušovalo. Můžete mu nabídnout nějakou jinou aktivitu nebo zábavu. Nebude-li akceptovat vaši prosbu, dejte mu najevo, že nedostane to, co chce, pokud vás bude i nadále přerušovat.

     

  • Agresivita

    Autor: iStock

     

    Není v pořádku, když se dítě chová při hře s ostatními dětmi agresivně, kope či strká do sourozence nebo ho neustále bouchá kyblíčkem po hlavě. Agresivní projevy, ať je příčinou cokoli, nejsou v normě a je nutné tohle dětem říkat. Když totiž včas nezasáhnete, agresivní řešení se stane normou. To, že budete tohle akceptovat, je taky určité poselství, že zraňovat lidi je přijatelné. Není. Mluvte s dětmi o tom, že to, co dělají, není v pořádku, že to ostatním ubližuje. Důležité je chtít, aby dítě věc napravilo a omluvilo se.

  • Dělá, že neslyší, co říkáte

    Autor: iStock

     

    Říkáte dvakrát, třikrát nebo pětkrát za sebou dítěti, aby něco konkrétního udělalo, a stále nic? Jak říká psycholog Kevin Leman, autor knihy First-Time Mom: Getting Off on the Right Foot, tím, že nebudete trvat na tom, aby dítě poslechlo hned napoprvé, dáváte mu signál, že to klidně může udělat až později a nic se nestane.

    Co s tím? Nemluvte na dítě z jednoho konce bytu, jděte přímo za ním a řekněte mu do očí, co má dělat. Ať se na vás dívá, když s ním mluvíte, můžete se dotknout jeho ramen a říct jeho jméno. Je dobré vypnout i televizi nebo počítač, pokud jsou zapnuté, abyste získali jeho pozornost.

     

  • Nedodržuje pravidla domácnosti

    Autor: iStock

     

    Je fajn, když si dítě samo udělá svačinu nebo si zapne televizi nebo počítač. Ovšem vždy by se mělo nejprve zeptat, zda to může udělat. Je samozřejmé, že mu nezakážete, aby si namazalo chleba, ale zeptat by se mělo. Pokud devítiletý syn odejde bez vašeho povolení ke kamarádovi, je to špatně. I když kamarád bydlí hned vedle, určitá pravidla by fungovat měla. Záleží na vás, jaká pravidla v domácnosti nastavíte – ale jakmile je nastavíte, musí se dodržovat.

  • Drzé chování

    Autor: iStock

     

    Někdy se snaží děti napodobit své starší sourozence, kteří jsou právě v pubertě. Drzé chování ovšem nelze tolerovat, přestože si spousta rodičů myslí, že zejména u předškoláků jde o jakousi přechodnou fázi. Pravdou je, že neuctivé chování se musí zarazit hned v zárodku, jinak se ho dítě nezbaví a bude se takhle chovat pořád. Řekněte dítěti, že jeho chování není hezké a že je neuctivé, že když mluvíte, zvedá oči a dělá různé posunky.

    Cílem není, aby se dítě cítilo špatně, ale ukázat mu, že drzé projevy nejsou hezké. Jestli to bude dělat pořád, můžete mu říct: „Moje uši tě neslyší, když takhle mluvíš nebo se chováš. Až budeš připraven se mnou mluvit hezky, budu tě poslouchat.“

     

  • Lhaní a nepoctivé chování

    Autor: iStock

     

    Lhaní je v určitém věku normální. Dětská lež má mnoho důvodů a smysl lži závisí na jeho věku. Batolata a předškoláci neumí obvykle oddělit realitu od fantazie. Pokud tedy něco řeknou, za pár hodin už ani nevědí, co to bylo. Proto je nutné s dětmi mluvit hned, když něco provedou. Starší školní děti už ale moc dobře vědí, že lžou. Obvykle se ke lžím uchylují často ze strachu, aby se nedostaly do potíží, nebo kvůli tomu, aby vylepšily svůj obraz před ostatními.

    Co s tím? Když dítě lže, hned si s ním věci ujasněte, řekněte mu, že není hezké lhát, a zaměřte se i na to, proč dítě lhalo. Zkuste se taky zamyslet nad tím, jestli není vaše výchova moc autoritativní, jestli moc často nenapomínáte a nekritizujete. Takové dítě se pak přirozeně snaží výčitkám vyhnout a lže.

     

    Proč věta "nedělej to a nezlob" nikdy nezabere? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku