- 27. ledna 2025 06:00
Jedete unavení z práce domů a to poslední, co chcete, je strávit hodinu u plotny? Jak si připravit chutnou, zdravou a dietní večeři , a zároveň nestrávit přípravou jídla více než deset minut?
Pokud se totiž chcete udržet ve formě, nemůžete se každý den odbýt rohlíkem. Nadbytek lepku neprospěje vašemu zdraví a váha vám bude spíše stoupat, než klesat. Jak tedy na to? Inspirujte se našimi recepty.
Zeleninová omeleta
Autor: iStock.comTeplá a rychlá večeře Během pár minut se dá vykouzlit pomocí vajec. Zapomeňte ale na nudná míchaná vejce a vytvořte výbornou pestrobarevnou omeletu.
K její přípravě použijte cibulku a barevné papriky, ty zlehka opečte na pánvi. Do rozšlehaných vajec vmíchejte hrstku nastrouhaného sýra a vše nalijte rovnoměrně na pánev se zeleninou. Hotovou omeletu dozdobte čerstvými rajčátky a jarní cibulkou nebe pažitkou.
Podívejte se na videorecept na další zdravé jídlo – hráškovou polévku.
Žitný chléb s žervé, tuňákem a rajčátky
Autor: iStock.comTuňáková pomazánka je velice chutná, ale zbytečně vám zabere při přípravě čas. Zkuste si tedy na chléb namazat žervé, a až na něj naservírovat tuňáka. Nezapomeňte na čerstvá rajčátka a pepř. Budete mile překvapeni!
Pečivo si můžete dopřát při dietě i k večeři, ale v menším množství a v celozrnné variantě. Nízkokalorickou volbou při dietách jsou knäckebroty, křehké plátky nebo pufované chlebíčky.
Uzený losos s kapary
Autor: iStock.comU studené večeře ještě chvíli zůstaneme. Vedle desítek variací pomazánek si na pečivo můžete naservírovat i uzeného lososa.
Osvědčená kombinace chutí tvoří žervé, uzený losos a kapary. Nezapomeňte ani na zeleninu, která by měla být součástí každé zdravé večeře.
Quesadilla
Autor: iStock.comMožná vás tohle jídlo ve výběru dietních večeří překvapí, ale s trochou fantazie se dá opravdu přetvořit v nízkokalorický pokrm. Quesadilla je zapečená tortilla s masem, sýrem a zeleninou.
Na pánvi nechte rozehřát tortillu, na tu dejte opečenou zeleninu, šunku nebo hotové kuřecí nudličky a vše posypte sýrem. Zakryjte směs druhou tortillou a po chvíli vše na pánvi otočte, aby se i druhá tortilla opekla a sýr se uvnitř rozpustil.
Vybírejte celozrnné tortilly, nízkotučný sýr a místo masa můžete použít kvalitní šunku. I s opečením kuřecích nudliček si tento pokrm můžete připravit do deseti minut!
Podávat můžete samotné nebo s quacamole, tj. s rozmačkaným avokádem ochuceným pepřem a citronovou šťávou.
Hummus se zeleninou
Autor: iStock.comPokud příliš nefandíte masu, pak oceníte tip na tento veganský pokrm. Hummus vás možná nezaujme svým názvem, ale určitě si zamilujete jeho neobvyklou chuť.
Jedná se o rozmixovanou cizrnu s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, případně chilli nebo sušenými rajčaty. Cizrnu můžete použít konzervovanou, aby vám příprava nezabrala více než pár minut.
Servírujte se zeleninou ve tvaru tyčinek, kterými budete hummus nabírat, nebo s náhradou pečiva v podobě knäckebrotu.
Poke bowl s tofu
Autor: iStock.comPoke bowl je nový moderní pokrm, který už je součástí nabídky mnoha bister. Jedná se v překladu o „misku, ve které naleznete všechny potřebné makroživiny“, a to v nesmíchané podobě.
Misku naplňte několika druhy zeleniny, kuskusem, tofu a avokádem. Pokud tofu nijak tepelně neupravíte, zvolte tofu uzené, které je chutné i za studena a které není nutné už dále ochucovat.
Salát caprese
Autor: iStock.comSázka na jistotu. K večeři si můžete dát i salát caprese. Stačí z ledničky vytáhnout mozzarellu a naservírovat ji spolu s rajčátky a čerstvou bazalkou. Nezapomeňte pokrm zakápnout kvalitním olivovým olejem. Podávejte s opečeným celozrnným toastem.
Kuskus s opečenou zeleninou a sýrem
Autor: iStock.comKuskus je velice vděčná příloha, jelikož ho stačí pouze zalít horkou vodou. Kombinovat ho lze téměř s čímkoli.
Vyzkoušejte směs podobnou ratatouille. Opečte si na olivovém oleji cuketu, lilek, papriku, nakonec přidejte rajčata a směs chvíli poduste. Pak už stačí přidat pouze hotový kuskus, a abyste přijali večer i nějaké ty bílkoviny, zamíchejte do něj např. sýr feta.
Hráškový krém
Autor: iStock.comJako záchranné lano můžete ve večerních hodinách posloužit mražený zelený hrášek. Připravit si krémovou hráškovou polévku je totiž velice snadné a extrémně rychlé.
Vhoďte hrášek do vody a nechte ho pár minut povařit. Poté ho rozmixujte a dochuťte hotový krém solí, pepřem, citronovou šťávou a bazalkou.
Stejně jako sáček hrášku, je rychlou volbou i konzerva krájených rajčat – ta se hodí zase na rajčatový krém.
Avokádový toast s vejcem
Autor: iStock.comAvokádový toust se hodí stejně dobře na večeři jako na snídani. Avokádo obsahuje zdravé tuky a vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Nepřehánějte to ale s konzumaci pečiva a nahrazujte chléb raději nejrůznějšími, nejlépe bezlepkovými, alternativami.
Klíčová slova: