Rio de Janeiro patří k nejkrásnějším místům na světě. Nekonečné pláže, národní park Tijuca okolo, Cristo Redendor, k němuž denně vláčkem míří tisíce turistů... Další dominantou je Pão de Açúcar neboli Cukrová homole, na kterou si můžete vyjet lanovkou a obdivovat z ní panoramata města.

Po setmění ulice ožívají tančícími, lidé se pohupují v rytmu samby, v ruce třímají Capirinhu (silná cachaça s limetkami, cukrem a vodou), která je doslova národním nápojem a baví se až do svítání. Brazilce často uvidíte sedět na chodnících, u pláží, nebo jen tak postávat uprostřed ulice, rozesmáté a bezstarostné. Cariocas (neboli obyvatelé Ria) však úplně bez starostí nejsou. Všudypřítomná chudoba na vás vykoukne tu ze stínů u pláže, tu za barem v bohémské čtvrti Lapa, světla chudinských favel shlížejících z okolních kopců blikají do noci. Rio je známé svou zločinností, ale pokud si na krk nepřipnete masivní zlatý řetěz a zrcadlovku za sto tisíc, můžete přežít bez nepříjemného okradení, které je bohužel v této megalopoli na denním pořádku.

Ježíš nad Riem
Autor: www.profimedia.cz

I přes tyto problémy, se kterými se potýkají všechna velká města, přináší Rio de Janeiro tak silné vjemy, že na jeho návštěvu do konce života nezapomenete. Pokud se do něj vydáte v období karnevalu, zažijete několikadenní oslavy, alegorické průvody, nejlepší taneční školy samby a také nejkrásnější tanečnice. Určitě stojí za to sehnat si lístky do Sambodromu a sledovat přehlídku jednoho z nejlepších karnevalů na světě.

Co si dát v Riu? Pro milovníky masa to bude zaručeně churrasco. Grilovaná masa vám budou nosit napíchnuté na rožni a odkrajovat přímo na talíř. Další specialitou je feijoada, tradiční pokrm z fazolí, masa a tradiční farofy.

Krásu Ria a jeho pláží si každodenně užívají tisíce lidí. Potkáte tu jedny z nejkrásnějších žen na světě. Z Brazílie vzešlo mnoho slavných modelek jako Gisele Bündchen nebo Alessandra Ambrosio. Ty se samozřejmě do rodné země rády vrací. A s nimi i řada jiných hvězd, které si jezdí užít vlny na Ipanemě a vše, co město nabízí. Mohli jste tu potkat Ashtona Kutchera nebo Matthewa McConaugheyho či zpěváka Justina Biebera nebo Vincenta Cassela s Judem Lawem.

Video: Karneval v Riu

Video
Video se připravuje ...

V Rio de Janeiru začal tradiční karneval. Reuters


Fotogalerie
56 fotografií