Kontokorent je pro řadu lidí nejdostupnější půjčkou na trhu. Díky němu lze jít na běžném účtu do mínusu, a to kdykoliv a opakovaně. Často je sjednání i vedení finančního produktu zdarma. Navíc, pokud peníze z kontokorentu nečerpáte, nic neplatíte. Úroky vám začnou naskakovat až při čerpání. Kontokorent je tak skvělou náhradou chybějící finanční rezervy. Máte ho totiž stále k dispozici.

Kontokorent je vlastně půjčkou, tak k němu i přistupujte

I přes veškeré výhody kontokorentu je nutné pamatovat, že i tento úvěrový produkt vás může dostat do dluhů. Je to stále vlastně půjčka, a tak je nutné k němu i přistupovat. Bohužel mnozí spotřebitelé při výběru kontokorentu velmi tápou. Neví, na co se při výběru zaměřit a o co se zajímat.

Stejně jako u jiných typů úvěrových produktů je velmi důležitá úroková sazba. Ta se u kontokorentu pohybuje zhruba od 8 do 22 %. Dále pak neméně důležité jsou poplatky, i přestože většina bank nabízí sjednání a vedení zdarma, jsou i tací poskytovatelé, které vám naúčtují poplatek. Na úkor toho ale zas můžete získat výhodnější úrok.

V neposlední řadě se zajímejte o úvěrový limit kontokorentu. Tedy o sumu, o kterou můžete jít do mínusu. Zatímco některé banky umožňují překročit běžný účet o pár desítek tisíc korun, jiné i o stovky tisíc nebo několik milionů korun. Limit se úzce váže k vaší bonitě.

Kontokorent má ve své portfoliu 11 českých bank

Kontokorent je úvěr s vysokým úrokem, rozhodně tak není radno s ním plýtvat. V Česku ho nabízí 11 bank, proto není nutné brát první, co se namane. Nevyhovuje-li vám nabídka vaší banky, klidně přejděte ke konkurenční.

Úrokovou sazbu kolem 19 % získáte u kontokorentu od Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Fio banky, mBank, Equa bank, Komerční banky, Sberbank a UniCredit Bank. Téměř 22% úrok nabízí Raiffeisenbank a MONETA Money Bank.

Co se úvěrových limitů týká, pak nejnižší v rozmezí do 50 000 až 60 000 Kč má v podmínkách Air Bank a Komerční banka. Naopak nejvíce můžete jít do mínusu u Fio banky, a to až do 3 000 000 Kč. Zbylé finanční ústavy se drží zlaté střední cesty a nabízí úvěrové limity v řádech stovek tisíc.

Některé banky ke kontokorentu přistupují individuálně a podmínky upravují na základě možností klienta, jiné zas zohledňují služby a produkty, které zákazník využívá. V rámci prémiových produktů lze dosáhnout na výhodnější podmínky. I proto se vyplatí jako první na kontokorent oslovit svou banku. Jen tak můžete dosáhnout nižších úroků.