Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi platí seznamkám i desetitisíce. Expertka: Léto může být pro osamělé horší než Vánoce

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. srpna 2018
06:40

Mezi Čechy neustále sílí poptávka po seznamkách, za nalezení partnera jsou ochotni zaplatit i desetitisíce. Snaha najít nový protějšek bývá nejintenzivnější v létě, které vybízí k aktivitám ve dvou. Že je toto roční období pro osamělé možná ještě horší než Vánoce, potvrdila pro Blesk Zprávy i psycholožka Jitka Douchová. Podle ní by se lidé za využití seznamek rozhodně neměli stydět.

„Léto je opravdu obdobím, kdy je pro single člověka těžké být sám, když všude kolem sebe potkává jen páry nebo rodiny s dětmi. Pocit osamění se tím ještě více prohlubuje,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy Douchová.

Podle expertky může být letní období v něčem i horší než Vánoce. Vánoce jsou rodinné svátky v rámci domova. Ale léto a prázdniny - to je něco, kdy jsme navenek konfrontováni se štěstím těch druhých. Ty ‚dveře‘ vztahu nevidíme, nevíme, zda je za nimi opravdové štěstí, ale vždy se to tak tváří,“ vysvětlila psycholožka.

Zájem o seznamky roste

Není tak s podivem, že v poslední době roste zájem o seznamovací agentury i aplikace. Například agentura Tvojeláska.cz uvedla, že u nich poptávka poskočila až o 10 procent. Lidé jsou ochotní za seznámení i platit - průměrně zákazníky hledání správného protějšku prý vyjde na 11 tisíc korun.

Jan Patrman z agentury EliteDate Blesk Zprávám popsal, že u nich se průměrně utracená suma pohybuje kolem 850 korun. Dodal však, že existují společnosti, které kromě samotného seznámení nabízejí i další služby kolem, jako třeba osobnostní koučink, a za to cena naskáče.

I odbornice potvrzuje stále větší zájem o seznamky. Zdůraznila, že by se nikdo neměl za jejich využití stydět, jak tomu bylo kdysi. 

„Před 15 lety se za to lidé styděli. Ten, kdo sáhl po tomto způsobu seznamování, to rozhodně nikde nezveřejňoval, neboť by byl obecně považován za neatraktivního a neseznamitelného přirozenou cestou. Cca jedna třetina mých klientů se přitom spolu potkala právě tímto způsobem,“ popsala Douchová s tím, že k tomuto způsobu hledání partnera často zájemce vede nedostatek času i příležitosti. 

Lidé by se podle ní rozhodně neměli seznamek bát. Zároveň ovšem radí i ostražitost před tím, aby k nějaké agentuře neupínali všechny své naděje. Po pár nezdarech totiž může dojít ke skepsi a rezignaci, což by byla prý škoda.

Není to pro každého

Například Jirka (33) zkoušel asi šestkrát speed dating. Tedy „rychlo rande“, při kterém se sejde asi 12 mužů a 12 žen. Dámy obvykle zůstávají sedět na svých místech a v pětiminutových intervalech se u jejich stolečku „protočí“ všichni muži. Po skončení je možné dát vědět agentuře, kdo vás zaujal, ta pošle informaci do uživatelova mailu.

Potom si „pár“ už může sjednat rande jen ve dvou. Ceny se nejčastěji pohybují kolem pěti set korun, ale mohou být i vyšší. Každá agentura to má nastaveno trochu jinak.

„Několikrát jsem to zkusil, ale stálo mě to dost peněz a kýžený efekt se nedostavil. Platil jsem asi čtyřikrát tisíc korun, dvakrát po pětistovce,“ podělil se o svůj zážitek Jirka. Muž byl ale jinak s neotřelým způsobem seznamování spokojený a nevylučuje, že to do budoucna zkusí znovu.

Třeba taková Kamila (26) ale pro placené seznamování rozhodně není. „Myslím, že je lepší seznámit se přirozenou cestou. Přes kamarády, v práci, nebo tím, že člověk přijde do nového prostředí. Seznámení přes internet je za mě v pořádku, ale člověk musí mít štěstí, aby potkal někoho normálního. Každopádně mi seznamování hlavně nepřijde jako tak těžká disciplína, abych za to někomu musela dávat peníze,“ popsala svoje pocity dívka.

Svébytně se na problematiku dívá také Michal (42). „Asi je to pro lidi, kteří mají dost peněz a současně malé sociální schopnosti,“ okomentoval muž.

Oproti tomu Roman s podobným seznamováním nemá problém. „Kdyby tam byla šance, nebyl bych proti. Ale nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že to zkusím, možná je na čase to změnit,“ zmínil pro Blesk Zprávy muž.

Video  „Terapeutka lásky“ Markéta Šetinová o seznamování pomocí online seznamek  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi