Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klíště šíří anaplazmózu. Nakazilo se už přes 50 Čechů, nemoc zvětšuje játra

Autor: bud - 
19. srpna 2018
06:01

Klíšťata v Česku mohou na lidi přenášet nepříjemné onemocnění zvané anaplazmóza. Dříve se předpokládalo, že jde o nákazu psů, ale za posledních 10 let se v tuzemsku už nakazilo více než 50 lidí. Inkubační doba nemoci je 7 až 10 dnů a vyskytuje se právě v tomto období, upozornilo epidemiologické oddělení Státního zdravotního ústavu.

Nejen klíšťovou encefalitidu nebo boreliózu přenášejí klíšťata. Nepříliš známým onemocněním je také anaplazmóza, která může způsobovat horečky, bolesti hlavy nebo zvětšování některých orgánů. Dříve se mělo za to, že jde o nemoc, která napadá jen zvířata, ale postupně se objevila také u lidí.

První případ byl zaznamenán v USA v roce 1994, do Evropy se nemoc dostala o tři roky později. Jen v Česku se touto nemocí od roku 2007 nakazilo 53 lidí, a to zejména v průběhu jara až podzimu, kdy je aktivita klíšťat nejvyšší.

Zvetšení uzlin, jater a sleziny

„Anaplazmóza, zvaná taky ehrlichióza, postihuje bílé krvinky napadeného člověka, nebezpečná je především pro osoby s poruchou imunity. Skvrna na kůži může připomínat lymeskou boreliózu. Akutní příznaky nákazy zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a končetin, zvětšení uzlin, jater i sleziny. Mohou ohrožovat život nakažené osoby,“ řekl pro Blesk Zprávy lékař Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na Ostravské univerzitě.

„Klíšťata se mohou nakazit od infikovaných hostitelů. Kmeny patogenní pro člověka mohou být přenášeny klíšťaty sající na koních, psech, domácích nebo volně žijících přežvýkavcích, ježcích a divoké kančí zvěři,“ vysvětlila Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu s tím, že původcem nemoci je bakterie Anaplasma phagocytophilum.

Podle Fabiánové je typická inkubační doba onemocnění 7 až 10 dnů a každý 50. případ má velmi závažné projevy včetně oslabení imunitního systému. „1 případ ze 100 je fatální. Onemocnění ale nepřechází do chronicity,“ dodala.

Video  Jak správně vytáhnout klíště  - Youtube
Video se připravuje ...

Nemoc napadá psy i ovce

Onemocnění se vyskytuje také u zvířat, napadá třeba psy, koně a dobytek. „Je to psí granulocytární anaplasmóza, koňská granulocytární anaplazmóza a takzvaná „tick-borne fever“ u dobytka. V Norsku je u ovcí známa desetiletí jako „sjodogg“, s horečnatým průběhem, způsobuje trvalé oslabení nebo úhyn,“ řekla Fabiánová.

Lidé se v Česku mohou nakazit i dalšími nemocemi, které klíšťata přenáší. Jde například o babeziózu, která napadá především červené krvinky. Vyskytuje se často společně s lymeskou boreliózou a u osob s poruchou imunity má nepříznivou prognózu. Postihuje hlavně starší lidi a vedle horečky, bolesti svalů a kloubů se může objevit i žloutenka. „Vzácněji klíšťata přenáší bartonelózu a rickettsiózu,“ dodal také lékař Maďar.

Skvrnitá horečka a horečka Kyasanurského lesa

A klíšťata jsou nebezpečná také v zahraničí, kde se vyskytují jejich jiné druhy. Přenáší tam skvrnitou horečku Skalistých hor, horečku Kyasanurského lesa, Omskou hemoragickou horečku, Středozemskou marseillskou horečku nebo Krymsko-konžskou hemoragickou horečku.

Právě u poslední nemoci, která je typická hlavně pro Afriku nebo části Asie, se ale experti obávají i jejího rozšíření do Evropy. V roce 2016 tato nemoc dokonce ve Španělsku zabila 62letého muže , který nikam necestoval.

Video  Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata!  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

j_i_r_i_k ( 17. října 2018 18:20 )

Většina lékařů krev podrobně netestuje, příčiny nemocí nehledají, pokud vám bude zle, nadopují vás práškama na potlačení příznaků. Léčba pouze 11 dní ATB, pokud se vám stále dělají fleky, to je tak na trestní oznámení - zanedbání lékařské péče. Minimum jsou 3 týdny ATB a i to je často málo. Jestli brali krev ihned po nákaze, test byl pravděpodobně falešně negativní. Podobné fleky dělají i další infekce od klíšťat, nemusela to být jen borelioza. Podrobnější testy vám udělá soukromý lékař, nebo přímo laboratoř, akorát budete muset zaplatit, pojišťovny podrobné testy nehradí. Možná by se vám podařilo ukecat nějakého lékaře, aby testy udělal, ale ani pak není vyhráno, výsledky testů mohou být falešně negativní i falešně pozitivní.

j_i_r_i_k ( 17. října 2018 18:04 )

Infekce, přenášené klíšťaty a krev sajícím hmyzem, nejsou nové a nejsou vzácné. Zato vzdělaní lékaři jsou vzácností. Anaplasma, bartonella, babesie a další existují tisíce let, stejně jako borelioza. V ČR se jimi nakazí tisíce lidí ročně, vámi uvedených 50 lidí nakažených anaplasmou jsou jen rozpoznané a nahlášené případy a jedná se o značně podhodnocený údaj o několik řádů. Protože tyto infekce nejsou ani v současné době dobře prozkoumané, drtivá většina lékařů o těchto infekcích neví, zřídka je testují a mnohé případy nákazy zůstávají nerozpoznány, neléčeny a přecházejí do chronicity. Nemocným lidem je zle, selhávají jim životní funkce, ale lékaři netestují podrobně infekce a nenacházejí příčinu. Mnoho takto nemocných končí v blázinci, protože lékaři jejich příznaky mylně považují za psychické. Před objevem syfilitidy končili všichni nemocní v blázinci, u mnoha dalších infekcí se to děje dodnes.

Smajdule ( 19. srpna 2018 20:04 )

 Je moc fajn že se veřejnost dozví čím vším klíště může nakazit, jen není to žádná novinka a má to mnohem více pacientů jen ne všichni lékaři to testují a tak se vlastně lidé vůbec neléčí...a doporučuji se jim antidepresiva když lékař neřeší vše co by mohl....o tom by se mělo psát a je moc fajn, že je tu někdo kdo vás bere vážně a léčí jen je škoda že se o něm málo ví a ti co o něm vědí z lékařské veřejnosti hi moc neuznávají a pojišťovny ho už i trestají a přitom by stačilo tak málo zájem všech obvodních lékařů a imunologů se více vzdělávat a laboratoří se konečně dohodnout na stejném testování aby vám všude vyšlo vše stejně a ne jako dnes z jedněch testů jste pozitivní a z jiné laborky pro změnu ne ....to je to proč je pacientů mnohem více

beruna ( 19. srpna 2018 16:17 )

11 dní ATB je nějak málo, ale pokud máte testy negativní, tak to bude v asi pořádku. Obvykle je nutné užívat vysoké dávky antibiotik po dobu 3 týdnů, aby se borelie zahubily. Někdy dokonce déle, pokud se nákaza nepodchytí včas.

Dana Jez ( 19. srpna 2018 12:55 )

A jak se dostat u obvodního lékaře k řádnému vyšetření krve?Na můj dotaz,jestli ,když berou krev zkoumají všechny nemoci klíštat? Prý ne jen borelku .Měla jsem po klíštěti fleky,prý typické pro borreliozu,po dobrání ATB 11.dní,jsem za 3.den měla zase fleky,testy krve na borreliozu byly negativní,tak se mnou dál nic nedělají.Sama si u lékaře připadám jako obtížný hmyz.

Zobrazit celou diskusi