Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psycholog, psychiatr, kouč: Kdo není šarlatán a kolik vás to bude stát? Expertka radí

  • Autor: ula - 
    18. 8. 2018
    06:01

    Necítíte se dobře a víte, že je toto trápení spíše duševní než fyzické? Měli byste vyhledat odborníka. Kdo vám ale pomůže? Psycholog nebo psychiatr? A kdo je ten, co má na dveřích napsáno psychoterapeut? Kdo z nich vám předepíše léky? Rozlišit mezi těmito profesemi může být obtížné, zvláště pokud můžete padnout do rukou nevystudovaného šarlatána. Kdy byste měli zajít k psychologovi a kdy k psychiatrovi? A kolik vás to bude stát? 

  • 1.Kdo je psycholog?

    Psycholog úspěšně absolvoval jednooborové či dvouoborové bakalářské a jednooborové magisterské studium psychologie má filozofické fakultě. Po pětiletém studiu obdrží titul Mgr.

    Působí ve všech odvětvích psychologie (např. v poradenství, ve školství, v psychologii sportu, v psychologii reklamy).

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) | Profimedia

     

  • 2.Kdo je klinický psycholog?

    Klinický psycholog pracuje v nemocnici nebo v léčebně, působí tedy v rámci zdravotnictví. Absolvoval jednooborové bakalářské a jednooborové magisterské studium psychologie na vysoké škole a také absolvoval akreditovaný kvalifikační kurz „Psycholog ve zdravotnictví“, kterým se stává nelékařským zdravotnickým pracovníkem.

    Klinický psycholog také absolvoval pětileté předatestační vzdělávání v pozici „Psycholog ve zdravotnictví“, který je vzdělanostní předstupeň klinického psychologa, a pracoval pod jeho odborným dohledem a úspěšné složil atestační zkoušku z klinické psychologie, a je tak oprávněn pracovat samostatně s pacienty.

    Péče klinického psychologa je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, tzn. že má smlouvu na poskytování péče se zdravotními pojišťovnami.

     „Ale pozor - není to podmínka. Existují i nestátní zdravotnická zařízení s oprávněním k poskytování zdravotních služeb v klinické psychologii či psychoterapii, která nejsou smluvními zařízeními zdravotních pojišťoven. Taková poskytují péči oproti přímé platbě,“ uvedla Hana Jahnová, dětská klinická psycholožka.

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 3.Dětský klinický psycholog

    Ještě se můžete setkat s profesí dětského klinického psychologa. Ten absolvoval dvouleté předatestační vzdělávání v pozici „Klinický psycholog“ a pracoval pod odborným dohledem dětského klinického psychologa. Zároveň úspěšné složil atestační zkoušku z dětské klinické psychologie, a je tak oprávněn pracovat samostatně s dětskými pacienty.

    Klinický psycholog může pomáhat i dětem Klinický psycholog může pomáhat i dětem | Shutterstock.com

  • 4.Psychoterapeut

    Psychoterapeut, případně. terapeut, je klinický psycholog, dětský klinický psycholog a lékař, nejčastěji psychiatr, který absolvoval minimálně pětiletý schválený vzdělávací program v psychoterapii.

    Psychoterapeut absolvoval certifikovaný kurz v systematické psychoterapii, vypsaný MZ ČR, který je zakončen zkouškou z psychoterapie a vydáním certifikátu. Teprve poté může pracovat jako psychoterapeut v rámci zdravotnictví.

    Psychoterapeuti ale spíše pracují v soukromém sektoru, tedy mají svoje soukromé terapeutické praxe.

     „Psychoterapie bývá také poskytována různými odborníky mimo zdravotnictví a není primárně určena pacientům psychicky či fyzicky nemocným. Tato psychoterapie má mimo zdravotnictví svoje místo, ale měla by být poskytována lidem, kteří mají zájem o svůj osobnostní růst, který řeší např. vztahové problémy,“ vysvětluje odbornice.

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 5.Psychiatr

    Psychiatr je lékař, který úspěšně absolvoval pětileté předatestační vzdělávání v oboru psychiatrie, příp. se dále vzdělával v psychoterapii a stal se psychoterapeutem. Má tedy titul MUDr.

    Obecně pouze lékař – psychiatr předepisuje léky a doporučuje psychoterapii. Psychiatr vám tedy může předepsat antidepresiva.

    U psychiatra se budete léčit, pokud budete trpět nějakou duševní chorobou, depresemi či jinými poruchami nálad. V rukou psychiatra skončí většinou neúspěšní sebevrazi, psychiatr vás může i hospitalizovat v nemocnici, pokud to uzná za vhodné.

    Obvykle psychiatr spolupracuje s klinickým psychologem. Klinický psycholog doporučuje léky a pracuje mimo jiné také psychoterapeuticky. Vzájemně se tyto způsoby léčby mohou prolínat a doplňovat.

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 6.Kdo je kouč?

    Kouč pracuje mimo zdravotnictví, není zdravotnickým pracovníkem; není jasně dané, jaké musí mít vzdělání; nejčastěji pracuje na živnostenský list za přímou úhradu.

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 7.Léčba léky nebo slovy

    Zjednodušeně se dá říci, že psychiatr léčí léky a psycholog hlavně slovy. Každý psychoterapeut či psycholog má různé léčebné postupy, které nemusí vyhovovat každému. Proto byste si měli svého terapeuta pečlivě vybrat a ověřit si, zda vám jeho metody sedí.

    Ani psycholog a ani psychiatr vám přesně neřeknou, kdy vás vyléčí, nebo přesněji řečeno - kdy vaše obtíže zmizí. Může to být za měsíc, ale klidně také až za pár let. Vše závisí na počtu terepeutických sezení, které si stanovuje odborník. Ten může pátrat po příčinách vašich problémů a pomoci vám najít cestu, jak se s problémy vypořádat.

    Pokud máte představu, že léčba probíhá jako ve filmech, kdy pacient leží na pohovce, tak se mýlíte. Pravda je, že u svého terapeuta byste se měli usadit tak, abyste měli pohodlí a cítili se dobře. Pokud si chcete lehnout, terapeut vám v tom jistě bránit nebude.

    Poslechněte si popis jednotlivých profesí v rozhovoru:

  • 8.Kolik vás to bude stát?

    Přesnou cenu nelze určit, pokud si však nemůžete dovolit platit v hotovosti, vyhledávejte psychoterapeuty a psychology, kteří mají smlouvy s pojišťovnami.

    Ceny za sezení se liší podle krajů. Je běžné, že ve velkých městech si můžete zaplatit i 1000 korun za jednu hodinu sezení. Obvykle se ceny pohybují od 500 korun výše.

    Na co si dávat pozor při výběru klinického psychologa či psychiatra? Zjistíte v rozhovoru:

Zobrazit celou diskusi