Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovinu prsu můžete dostat i ze stresu, varuje lékařka. Jaká je šance na vyléčení?

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
23. září 2018
05:00

V Česku ročně onemocní rakovinou prsu 7 tisíc žen. I když se nemoc týká většinou žen po padesátce, rakovina může zasáhnout i ty mladší ve věku kolem 30 let. Pokud si myslíte, že se vás rakovina prsu netýká, protože se nevyskytla u vás v rodině, měly byste zpozornět. Podle odbornice může za onemocnění i dlouhodobý stres a také prostředí, ve kterém žijeme. Větší výskyt rakoviny prsu je hlavně v rozvinutých zemích. Jaké jsou šance na vyléčení nádoru prsu?

Běžná populace má podle Aleny Bílkové, vedoucí lékařky Mammacentra Budějovická v Praze, riziko vzniku rakoviny prsu okolo 6 až 8 %. Pokud se u někoho vyskytla rakoviny prsu v rodině, je u něj riziko vyšší, záleží ale na mnoha okolnostech.

„Často přijdou ženy, které onemocněly rakovinou prsu, a diví se, jak je to možné, když to v rodině nikdo nikdy neměl,“ řekla pro Blesk Zprávy Bílková a pokračuje: „Na vině jsou často faktory vlastního těla, ale také faktory vnějšího prostředí.“

Rakovina ze stresu

Vedoucí lékařka připouští, že rakovinou prsu může onemocnět i žena, která prodělala dlouhodobý stres. „Stres nemá dobrý vliv na lidské tělo a snižuje imunitu. Ale neznamená to, že každý, kdo si prošel stresem, musí nutně onemocnět,“ uvádí Bílková.

„Ženy jsou neustále ve stresu a neumí odpočívat. Vždy ženám říkám, aby myslely hlavně na sebe a udělaly si na sebe čas. Jenže spousta žen to neumí,“ říká lékařka.

Znečištěné prostředí a životní styl má na vznik rakoviny také vliv. „Vyšší vyskyt rakoviny prsu je v rozvinutých zemích, např. v Evropě a v Severní Americe, menší výskyt je např. v Jihovýchodní Asii,“ uvádí Bílková.

Jaká je šance na vyléčení?

Česko se může svými dobrými výsledky při léčbě rakoviny prsu pyšnit stejnými výsledky jako západní Evropa. K dispozici je u nás řada léků a léčebných postupů. Vše závisí na typu nádoru, který je u ženy diagnostikován.

Kdy je úspěšnost léčby 90 %? Zjistíte v rozhovoru:

„Ženy sem občas chodí s tím, že je bolí prsa, ale to se většinou nic neděje. Rakovina nebolí, ale jsou i výjimky, kdy i rakovina může bolet. Rozhodně je dobré poslouchat svoje tělo,“ radí Bílková.

Velmi může pomoci pravidelné samovyšetření. Kdy jej provádět? V době, kdy není citlivá mléčná žláza, to je v období po skončení menstruace. Vysvětluje Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Budějovická v Praze: