Primátor se má s ministrem potkat v pátek v Ostravě, a to společně s hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO). Oba už před několika dny vyjádřili znepokojení nad aktuálním děním v nemocnici, která je navíc provázaná s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Zdejší studenti dokonce pohrozili vyhlášením stávky.

„Jdu tam se dvěma požadavky, které považuji za minimální. Minimálním požadavkem je, aby se pan docent Šimetka mohl vrátit zpátky na tu pozici a s náležitou omluvou. To si myslím, že už je víceméně předjednáno. Druhá věc je, že chci mít jasné záruky personální stabilizace nemocnice,“ uvedl Macura.

Dodal, že ředitel nemocnice Evžen Machytka mu už před několika týdny slíbil, že další personální změny v nemocnici dělat nebude.

Poslední hřebík v rakvi

„Pro mě odvolání pana Šimetky bylo skutečně už tím posledním hřebíčkem do rakve, nechci říct pana Machytky, ale do rakve toho problému,“ podotkl Macura. Šimetkovo odvolání, které vedení nemocnice zdůvodnilo manažerským selháním, vzbudilo vlnu nevole mezi odborníky i zaměstnanci nemocnice.

Macura za ministrem míří i s dalšími požadavky, které zatím nechce komentovat. Naznačil, že chce s ministrem hovořit i o vedení nemocnice.

Po Němečkovi i přednostové

Po únorové změně vedení, kdy někdejšího ředitele a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka nahradil právě Machytka, byli odvoláni čtyři přednostové.

Kromě Šimetky ve funkcích skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek. Personální změny musí spolu s vedením nemocnice schválit rovněž děkan Lékařské fakulty. Tím je aktuálně po vyhraných soudních sporech lékař Pavel Zonča spojovaný právě s Machytkou. Vedení univerzity s jeho fungováním v čele fakulty ale nesouhlasí. Kritici tvrdí, že rozhodování obou je vedeno osobní mstou.

Pomsta to prý není

Machytka ale už dřív odmítl, že by šlo o vyřizování účtů a osobní důvody. „Pokud chceme něco nějaký způsobem stabilizovat, aby to dlouhodobě fungovalo, tak bohužel se někdy musíme zbavit článků, které nejsou optimální a nefungují,“ řekl po Šimetkově odvolání ředitel nemocnice Machytka.

VIDEO: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: Co říká na "„popravu šnaidroidů“ a jak zdůvodnil vyhazov pro Němečka?