Spolek od roku 2012 u Vážan nad Litavou podle soudu při budování dráhy umožnil navážení velkého množství zeminy, recyklátu, směsného a stavebního odpadu, a to i s obsahem azbestu. Navážení trvalo až do roku 2016.

„Prokázalo se, že se tam konaly časté navážky suti včetně nebezpečného azbestu, prokázalo se to posudky i odbornými vyjádřeními,“ uvedla samosoudkyně Okresního soudu ve Vyškově Zdeňka Kalová.

Sesuv navážky pak podle ní překryl zemědělskou půdu jiných vlastníků. Šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26 000 metrů čtverečních. Sesuv také zasypal více než 100 metrů potoka.

Navážka podle obce ohrožovala i suchý poldr, který tam nechala v roce 1990 vybudovat obec za milion. Hráz zadrží vodu z dešťů či tání sněhu a chrání tak obec před povodněmi.

Jednatele odsoudili za daňové úniky

Někdejší jednatel spolku Tomáš H. se podle obhájce Milana Netolického hají tím, že kdyby mu správní orgány neházely klacky pod nohy, vybudoval by tam zamýšlený sportovní areál, jak bylo původně naplánované.

Muž v tomto případě neskončil u soudu kvůli tomu, že jeho trestní stíhání policie v této věci vyhodnotila jako neúčelné. Brněnský krajský soud mu totiž uložil 9,5 roku vězení za závažnější daňové úniky.

Trestem pro spolek je propadnutí pozemků, v krajním případě ho mohl soud i zrušit. Spolek také musí zveřejnit vyhotovený rozsudek ve dvou celostátních denících.

VIDEO: Tahke vypadají obří skoky! 02 Arena a motorka očima Podmola.

Video
Video se připravuje ...

Tahke vypadají obří skoky! 02 Arena a motorka očima Podmola iSport TV