Nejoblíbenější a také nejvíce prodávané jsou jedličky, jelikož voní, mají sytě zelenou barvu a na rozdíl od smrků, které jsou sice nejlevnější, ale také velmi pichlavé a rychle opadají, dlouho vydrží. Pokud toužíte po velkém vánočním stromečku, jedličky se prodávají až do velikosti 4 metrů.

Vánoční stromeček: Jedle, borovice nebo smrk?

Svůj stromeček si můžete zakoupit již koncem listopadu, v předstihu ho však kupujte pouze, pokud ho můžete uskladnit v chladné místnosti. V opačném případě si pro něj zajděte těsně před Vánoci. Jaké druhy vánočních stromečků na trhu naleznete a na kolik vás vyjdou?

Smrk stříbrný
Autor: shutterstock.com

Smrk stříbrný někdy potkáte také pod názvem smrk pichlavý. Má velmi krátké a husté větve a především širokou barevnou škálu jehličí – od tmavě zelené až po stříbrnou s modrými odlesky. Jehličky jsou velmi tuhé, pichlavé a aromatické.  Příliš neopadává. Metrový stromek začíná zhruba na 350 korunách.

Smrk ztepilý
Autor: shutterstock.com

Okrasný strom, který se pěstuje po celém světě, je u nás stále ještě velmi populární, i když ho už vytlačily jedličky. Barva jehlic se pohybuje v odstínech světle až sytě zelené a jsou značně pichlavé. Jeho největší nevýhodou je, že ve vytápěných domácnostech velmi rychle opadá. Metrový stromek začíná zhruba na 250 korunách.

Borovice černá
Autor: shutterstock.com

Má symetricky rostoucí tvar koruny, zpravidla tmavě zelenou barvu a dlouhé, tuhé a velmi pichlavé jehlice, rostoucí po dvou ve svazečku. V bytech vydrží poměrně dlouho, aniž by opadala. Metrový stromek začíná na 400 korunách.

Jedle kavkazská
Autor: shutterstock.com

Tento druh stromku je nejpopulárnější také v českých domácnostech, díky svému pravidelnému, kuželovitému vzrůstu a velmi hustými větvemi. Jehlice jsou husté, nepichlavé a tmavě zelené se stříbrnými odlesky. Pokud je rozemnete, ucítíte výraznou vůni. Jedle zpravidla neopadají ani v přetopených místnostech a vypadají velmi hezky. Metrový stromek začíná na 500 korunách.

Stromek v květináči

Pokud si chcete pořídit vánoční stromek v květináči, je potřeba vybírat opravdu důkladně. Stromek musí být zasazený už koncem léta, aby se hodil k dalšímu pěstování. Stromky sázené narychlo před Vánoci mají totiž zkrácené kořeny a po přesazení neporostou, ale uhynou. Prohlédněte si proto kořeny, které musí být bohatě rozvětvené, jemnější a v celku.

Pamatujte si ale, že i ten nejkrásnější stromeček můžete zkazit nevkusnou výzdobou. Jak by to rozhodně nemělo vypadat, si prohlédněte v naší galerii nejošklivějších vánočních stromečků z celého světa, kterou najdete v úvodu článku.