Právě známý psychoterapeut a soudní znalec v oboru zdravotnictví pracoval s legendárním docentem Jaroslavem Skálou (†91), expertem Světové zdravotnické organizace, který zakládal pověstné záchytky. „Například Britové nám dříve záviděli. Sváželi jsme opilce, zatímco u nich leželi po škarpách,“ vzpomíná Humhal. Má s lidmi, pro něž alkohol a jeho konzumace znamenají životní hrozbu, značné zkušenosti. Proč se podle něj tito jedinci nechtějí sami léčit?

A proč navíc většinou lžou, že nepili? „Nepřipouštějí si svou situaci. A protože se dbá na osobní souhlas, museli by mít velice silnou motivaci, aby se k léčbě sami odhodlali,“ vysvětluje Humhal. Podle něj současná praxe vychází z toho, že člověk spáchá pod vlivem alkoholu něco velkého, aby pak mohl být k léčení přinucen soudem. Například ohrozí sebe i okolí.

Jeden »ťukanec« na to, aby soud někomu nařídil povinné protialkoholní léčení, rozhodně nestačí. U soudu by ale mohlo pomoci k nižšímu trestu. „Protialkoholní léčbu může řidič nastoupit dobrovolně, což mu může v trestním řízení pomoci. Soud by vzal takovou skutečnost a projev vůle v úvahu při ukládání trestu,“ řekl Blesku renomovaný advokát Jan Černý.

Rozhodně ho ale k léčení nikdo nemůže nutit. Jinak by to bylo jenom v případě někoho, kdo má s alkoholem dlouhodobé a velice závažné problémy a situaci vůbec nezvládá. „Teprve pak by taková nehoda mohla nastartovat soudní řízení, jehož výsledkem by byla nařízená soudní léčba,“ doplnil Černý. To ale (zatím) není Dádin případ.

VIDEO: Vánoční nehoda Dády Patrasové: Řídila opilá? Jděte do hajzlu, křičela

Video
Video se připravuje ...

Vánoční nehoda Dády Patrasové: Řídila opilá? Jděte do hajzlu, křičela. Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií