Vítr dosáhne v nárazech rychlosti 50 až 70 km/h, na horách 70 až 110 km/h. „Během středečního odpoledne a večera bude vítr od západu částečně slábnout,“ uvedli meteorologové. Až do půlnoci platí výstraha před větrem pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský.

Výstraha před sněhovými jazyky platí do páteční půlnoci v celém Karlovarském a Libereckém kraji, v dalších regionech jen na části území. Náledí nebo zmrazky se budou vytvářet lokálně po předchozích srážkách a následném tání sněhu. Výstraha je vyhlášena pro celou Českou republiku do dnešní půlnoci.

Meteorologové upozorňují, že vítr může lámat stromy, v menší míře může poškodit i budovy. Lidé by proto měli být venku a při řízení auta opatrní, na horách pak omezit túry a nevydávat se na hřebeny. Také kvůli sněhovým jazykům a náledí mohou být některé silnice nesjízdné, řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství.

Na vrcholky Krušných hor nejezděte

Kvůli silnému větru a sněžení je uzavřena silnice z Božího Daru na Neklid i dále na Klínovec. Jen s velkými obtížemi je sjízdná silnice z Jáchymova na Boží Dar. Skiareály tu kvůli počasí výrazně omezily provoz, v provozu je pouze malý dětský vlek a pojízdný pás v lyžařském areálu Novako. Do hor by se neměli vydávat ani příznivci běžeckého lyžování, tratě jsou zaváté a mohly by na ně padat stromy. V tiskové zprávě to uvedly pracovnice infocentra v Božím Daru.

Žádáme návštěvníky, aby nevyjížděli do vrcholových partií Krušných hor. V okolí Božího Daru fouká silný vítr, sněží, lyžařské areály jsou uzavřeny. Lyžařský areál Klínovec má na Neklidu v provozu dva vleky, ale v současné době je přístup do areálu z Božího Daru uzavřen,“ uvedla za infocentrum Iva Králová.

Sníh ze silnic se nedaří odklízet především kvůli silnému větru, který podle předpovědi meteorologů může na horách dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na silnicích se proto tvoří sněhové jazyky.

Potíže na severu Čech

Sněžení a silný vítr dnes komplikují dopravu v Libereckém kraji, na silnicích přibývá dopravních nehod. I na hlavních tazích je vrstva sněhu, motoristé by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Problémy mohou mít hlavně kamiony v kopcích. Vrstva nového sněhu leží i na hlavní silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Zatím se o jejím uzavření pro kamiony neuvažuje, nelze to ale vyloučit. ČTK to řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v Libereckém kraji na starosti.

„Provoz je zatím slabý, a pokud odpoledne sněžit přestane, mělo by to být dobré. Přesto bych kamionům doporučil využít alternativní trasu do Polska po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou,“ řekl Šén. Hlavně v horách od rána hustě sněží a úklid silnic komplikuje vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. „Na Jizerce budeme v průběhu dne nasazovat sněhové frézy, protože projedeme pluhem a za deset minut je to znovu zafoukané,“ dodal. V horách by podle něj měli být řidiči velmi opatrní, protože silnice jsou kvůli sněhovým mantinelům zúžené.

Sněží v celém kraji, i na hlavních silnicích tak zůstává vrstva sněhu. Motoristé by měli zpomalit.

Na Pardubicky jen s řetězy

Silné sněžení komplikuje dopravu v Pardubickém kraji. Kvůli sněhu byla pro dopravu zcela uzavřena státní silnice I/43 z Lanškrouna na Albrechtice a dále na Horní Heřmanice. Další silnice první třídy, I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody na Orlickoústecku je podle twitteru policie sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Kluzké vozovky zapříčinily i několik nehod.

Před 11:00 zasahovaly tři vozy záchranky u dopravní nehody dvou osobních vozů na Orlickoústecku. „Řidič jednoho z aut musel být uveden do umělého spánku a připojen k umělé plicní ventilaci a monitoru vitálních funkcí a následně převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý. Další ženu s dítětem převezla s lehkými zraněními hrudníku a rukou záchranka do Orlickoústecké nemocnice.

Uvízlé kamiony dnes zablokovaly silnici 141 u Libínského Sedla na Prachaticku. Na vozovce tam leží sníh a silničáři úsek solí. Řidiči musejí být velmi obezřetní i na některých místech na Českokrumlovsku, kde se tvoří námraza. ČTK to řekl Tomáš Musil z dispečinku správy a údržby jihočeských silnic.

Fotogalerie
27 fotografií