Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Téměř všechny šunky způsobují rakovinu, a nikdo to neřeší, zoufají si experti

Autor: Mii - 
5. ledna 2019
07:10

Drtivou většinu zpracovaných mas, jako jsou slaniny a šunky, nelze považovat za zdravotně bezpečnou. Obsahují totiž látky, které přispívají k rakovině. A jakkoli se o věci ví déle, nikdo s tím nic nedělá a rakovin tlustého střeva a konečníku přibývá. Ve společném prohlášení na to upozornila skupina britských expertů, kteří chtějí přesvědčit politiky, aby se záležitosti začali věnovat. Informuje o tom televize Sky News.

Varování přišlo od šéfa Institutu pro globální bezpečnost potravin Královské univerzity v Belfastu Chrise Elliota, kardiologa Aseema Malhotra a předního britského výživového specialisty Chrise Gilla. K jejich slovům se připojil i britský labouristický poslanec Tom Watson.

Všichni upozornili na to, že zpráva o nebezpečnosti zpracovaného masa pochází minimálně z roku 2015, kdy před ním vydala velké varování Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta tehdy klasifikovala zpracovaná masa jako karcinogen skupiny 1, kam spadají ty nejnebezpečnější s „prokazatelným rakovinotvorným účinkem pro člověka dle kritérií Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC)“.

WHO také uvedla, že kvůli konzumaci zpracovaného masa může ročně celosvětově vzniknout až 34 tisíc „zbytečných“ rakovin tlustého střeva a konečníku.

Varování lékařů vyšumělo do ztracena

Varování WHO se dostalo pozornosti, postupně ale vyšumělo do zapomnění. A to je problém, který se britským expertům nelíbí. Mají totiž k dispozici studii, podle které počet rakovin tlustého střeva v Británii přibývá a zpracované maso na to podle nich má vliv.

V Česku je rovněž rakovina tlustého střeva velmi rozšířená a v minulých letech země dokonce držela světové prvenství v jejím výskytu. Během posledních let se ale počet případů snížil a v roce 2016 jich bylo podle Národního onkologického registru diagnostikovaných 7872. Ještě v roce 2008 to bylo 8170.

Že zpracované maso je vážným rizikovým faktorem, loni v dubnu upozorňovala například předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Řešení? Zákaz dusičnanů, říká kardiolog

„Existuje vědecký konsenzus, že dusičnany ve zpracovaném mase mohou zapříčinit vznik rakovinných nitrosaminů – a tím zvyšovat riziko rakoviny pro lidi, kteří pravidelně konzumují tradiční slaninu a šunku,“ uvedli britští experti v prohlášení.

„Z toho důvodu se bojíme, že se o tom nedostatečně informuje oproti například cukrům a tučnému jídlu, před kterými se varuje pravidelně. Je třeba, aby o tom potravinářský průmysl začal mluvit,“ pokračovali.

Kardiolog Malhotr přirovnává problematiku dusičnanů v masech k tabákovému průmyslu. I ten dlouho odmítal akceptovat skutečnost, že cigarety škodí zdraví.

„Dusičnany se používají k ošetření slaniny a šunky, ale když se maso uvaří a zkonzumuje ho člověk, stanou se z nich nitrosanimy. O těch nelze diskutovat – jsou karcinogenní. Přesto je drtivá většina slanin na pultech obchodů obsahuje,“ vysvětloval lékař. Podle něj je třeba, aby se dusičnany přestaly do mas přidávat.

Riziková přeměna na další látky

Dusitany a dusičnany ve své samotné podstatě nejsou škodlivé. Jde o soli kyseliny dusičné a dusité, které jsou přirozenou součástí potravin v důsledku koloběhu dusíku v přírodě. Do zeleniny a ovoce se dostávají z půdy. V mase se ale přirozeně nevyskytují. Do něj se dusičnany přidávají jako jedno z „éček“, protože zachovávají růžovou barvu masa, podporují jeho chuť a chrání před některými patogenními mikroorganismy, včetně jedu botulotoxinu.

Za normálních okolností a při omezené konzumaci se dusičnany z lidského organismu rychle vyloučí močí. Mohou se ale přeměnit v dusitany, které poškozují hemoglobin v červených krvinkách. Mohou také reagovat s aminokyselinami v těle a vytvořit právě nitrosaminy, které jsou prudce karcinogenní. Nitrosaminy najdeme například v cigaretovém kouři.

Video  „Dnes léčíme i rakovinu, která dříve zabíjela.“ Mikrobiolog Vilček popsal vývoj nových léků  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 6. ledna 2019 11:42 )

Pokud je to na mou glosu, je to overene. Ovsem sklon k rakovine, to jsopu predevsimk geneticke vlivy. Pri svem narozeni zjiskate urcitou genetickou informaci, ktera je zakotvena v desoxyrfybonukl. kyseline.Tim je dan predpoklad..

petr11 ( 6. ledna 2019 08:00 )

.....chtěli jsme se míti lépe a tak se máme, že??

danyka ( 6. ledna 2019 02:32 )

Poněkud nechápu. Ví se to údajně řadu let, proč se tedy takové potraviny vyrábějí a prodávají. Aby měli lékaři dost práce a tu rakovinu vzniklou z dusičnanů v potravinách, potom léčili? Různé tyto chytré články mi sebraly chuť vůbec něco jíst. Nečetla bych je, ale odevšad na mě vykukují, to je pak těžké to nevnímat.

pomoooc-hori ( 5. ledna 2019 19:17 )

Přesně, bejku. Mazej si dát deset řízků z kýty.

arachnia ( 5. ledna 2019 19:09 )

No,O2 je opravdu jedovatá...

Zobrazit celou diskusi