Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Lidé tady šílí!“ Ztracené hračky, televize i nábytek IKEA zaplavily pláže

Autor: ČTK, pal - 
2. ledna 2019
18:20

Nejspíš v důsledku nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď plující Severním mořem nejméně 270 kontejnerů s nákladem. Příboj je pak začal odnášet k plážím ostrovů na severu Nizozemska. K břehům ostrovů Terschelling, Vlieland a Ameland donesly vlny tisíce předmětů – od hraček, přes velkoplošné televize až po součásti automobilů.

„Kam se podíváte, tam leží nějaké věci. Celá pláž je plná, jsou tady i nerozbalené výrobky IKEA. Všichni to všechno sbírají, na pláži je možná 200 džípů s vozíky,“ popsal situaci na Terschellingu Rimbaud Laperre, který je tam na návštěvě u rodiny.

Kontejnery převážela loď MSC ZOE plující pod panamskou vlajkou. V roce 2015, kdy byla výroba lodi dokončena, se plavidlo zařadilo mezi největší nákladní lodě na světě. Může vézt náklad až 19 tisíc kontejnerů. Alespoň 270 jich podle nizozemské pobřežní stráže spadlo z paluby nedaleko německého ostrova Borkum, mořské proudy a vítr pak některé z nich donesly až k nizozemským ostrovům. 

Fotografie na Instagramu RTL ukazuje vyplavené dřevěné židle, boty, oblečení, hračky nebo komponenty aut. Je vidět i muž, jak odnáší na pevninu televizi zabalenou v polystyrenu. Nezvyklý úkaz podle místních médií přitáhl na pláže stovky lidí. „Na Terschellingu je to skutečná zlatá horečka, lidé tady šílí!“ řekl Laperre.

Pobřežní stráž ale před prozkoumáváním vyplavených kontejnerů varuje. Nejméně ve třech kovových boxech, které se odpoledne stále nacházely na hladině Severního moře, byly totiž v barelech převáženy chemikálie, které by pro člověka mohly být nebezpečné.

balcarova3 ( 3. ledna 2019 14:25 )

a napadlo tady někoho to že těch 270 kontejnerů plných krámů docela dost zasviní moře?! Společnost co převážela by měla dostat pokutu že se z toho po.... a všechno na jejich náklady uklidit!!

prasatkopepicek ( 3. ledna 2019 12:22 )

Drevotriskove desky ktere se nasakle vodou zkrouti a vybouli vylozene ozivi nudny interier.

XLADI ( 3. ledna 2019 08:16 )

Jo ta televize to má radost . Naložená v slaný vodě, pokud to pustí bude mít štěstí když nevyhoří . Z toho vyplavenýho je použitelný max oblečení to se dá vyprat a nějaké plastové, kovové či skleněné věci pokud nejsou poničené. Je to škoda... za***né pobřeží a znehodnocené zboží. Doufám že to uklidí.

pajato73 ( 3. ledna 2019 08:09 )

presne to jsem se pri cteni ptala taky...CO S TIM?????

fido2 ( 2. ledna 2019 23:32 )

Říkal, když tam nebudeme jezdit a nebudeme se bránit...ten voják, půjde i druhý syn...bože, čemu že se šel ten první, co ho tam zabili, bránit?

Zobrazit celou diskusi