Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bouře udeřila na dovolenkový ráj a má první oběť. To nejhorší přijde, říká Češka Veronika

Aktualizováno -
4. ledna 2019
13:55
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. ledna 2019
12:22

Na jižní pobřeží Thajska dnes udeřila tropická bouře Pabuk, která přinesla prudké lijáky a vichr o rychlosti dosahující až 70 kilometrů v hodině. Živel má v příštích hodinách zasáhnout také oblíbená letoviska, včetně těch na ostrovech Phuket a Samui, které již opustily tisíce lidí. Provoz ve vrcholící turistické sezoně přerušila místní letiště a úřady vydaly doporučení pro všechny lodě, aby nevyplouvaly na moře. Podle agentury Reuters už si bouře vyžádala jednu lidskou oběť.

Thajský meteorologický ústav zaznamenal dopad bouře na pobřeží provincie Nakchon Sítchammarát ve 12:45 místního času (6:45 českého času), tedy dříve, než se původně předpokládalo. Silný vichr při svém postupu přes oblast porážel stromy a strhával střechy domů. Množství domácností v regionu se ocitlo bez proudu.

Na příchod živlu, který se pohybuje přes jih Thajska směrem na západ, se připravuje 15 provincií. Provincie Nakchon Sítchammarát a Suráttchání, která zahrnuje také turistické ostrovy Samui, Tao a Pchangan, budou podle meteorologů zasaženy nejhůře.

Bouře má první oběť

Bouře již připravila o život jednoho člověka, jenž byl součástí posádky rybářského člunu, který ve vichřici uvázl u pobřeží provincie Pattání. Další člen posádky se pohřešuje, zatímco čtyři se podařilo zachránit.

Oblíbené turistické destinace, ostrovy Ko Phangan, Ko Samui a Ko Tao, zejou prázdnotou. Návštěvníky z tropického ráje vyhnalo varování před úderem tropické bouře. Tisíce lidí, kteří do Thajska vyrazili oslavit Vánoce a Nový rok, se přesouvají na jih. V oblasti platí zákaz plavání v moři, lodní provoz byl omezen.

Vítr sílí, moře je rozbouřené:

Tropická bouře zasáhne ostrovy v pátek v noci, následně se má stočit na pevninu. 

V Thajsku jsou i Češi

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouři upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že na jihu Thajska je kvůli bouři omezována doprava a v jejím důsledku dochází k lokálním záplavám. Čeští turisté v případě potřeby mohou volat nouzovou linku české ambasády v Bangkoku +66/614233819.

Podle Češky Veroniky Bartkové zatím na místě prší a fouká. Místní obyvatelé v žádnou paniku nepropadají, jen uklízejí stánky a cesty, plus ukotvili lodě u pláží. To nejhorší ale teprve přijde, přiznává.

„Kolem šesté večer místního času jsme se s patrnerem byli podívat u pláže a na vyhlídce. Vítr, dešť a moře dost ustoupilo. Jestli vlivem odlivu či přichazejicí vlně, netušíme. Cca metr a půl pod normalním stavem,“ uvedla Bartková pro Blesk Zprávy.

Letiště přerušilo provoz

Provoz už přerušilo letiště v Nakhon Si Thammarat, správním středisku stejnojmenné provincie, a v nejbližších hodinách se k tomu chystá letiště v metropoli provincie Surat Thani. Do ohrožených oblastí kvůli bouři nelétá nízkonákladová společnost Nok Airlines, na ostrov Samui přerušily lety aerolinky Bangkok Airways. Přerušena tam byla i trajektová doprava.

V Siamském zálivu jsou podle meteorologického ústavu očekávány vlny o výšce až pěti metrů a úřady zde zastavily trajektovou dopravu. Na západním pobřeží u Andamanského moře se předpokládají až třímetrové vlny.

Vzhledem k nefungující letecké a trajektové dopravě zůstaly na tropických ostrovech odříznuty od okolního světa tisíce turistů, napsala agentura AFP. Jen na ostrově Pchangan se nachází 10 tisíc turistů, řekl AFP nejvyšší představitel okresu Krikkraj Songtchaní.

sidneyfoster ( 5. ledna 2019 03:38 )

70 km/h ? To u nás na horách fouká víc.

pupak ( 4. ledna 2019 12:04 )

I tak, zlatej Lom Sak. Sice díra, daleko od moře, ale aspoň člověka nesmete vlna a nemusí koukat na Rusáky, ať živé, či utonulé.

blackhole1 ( 4. ledna 2019 12:03 )

Češi ať zůstanou.

LanaNN ( 4. ledna 2019 11:02 )

Jsme na Koh Tao a jedine co se tu deje, tak od poledne vice prsi. Sem tam narazove vice foukne, jinak se nic zvlastniho nedeje a vitr neni nejak divoky, spise klidny. Pabuk zmenil planovany smer a staci se vice na jih. Nas by tedy bourka mela zasahnout jen okrajove. Spousta lidi vcera v houfech opousteli ostrov a na Sairee beach to zeje prazdnotou. Od vcerejsiho odpoledne nejezdi lode, cili budeme asi tak na 2 dny odriznuti od zasobovani. Nicmene vsichni co tu zustali, maji na nekolik dni nakoupeno. Obchody jsou vybilene. Pejsky mame v boude a ostatni jsou tez schovani. Mame i dost psiho krmeni. Restaurace normalne funguji, bary nalevaji... Akorat s benzinem to je horsi, ten pry chvilku nebude k mani. Nicmene jsme si natankovali ve scootrikach uz predem plnou, takze i to je OK. Kazdopadne vsichni se radsi drzime pobliz boudicek a mame pripravene nepromokave vaky se zakladnimi vecmi. Pripadne uteceme do kopcu, ale dle poslednich zprav a situace venku si myslim, ze nic takoveho nebude treba. Jen k panu Rusovi: pan se utopil ne, ze by si chtel vehementne zaplavat, ale protoze si jeho ditatko zaskocilo do vody a on jej zachranoval. Dite prezilo, ale s panem vlna blbe prastila o skalu a bohuzel skonal. Zitra uz bude slaboucky destik a pozitri se ma uz drat ven slunicko. Takze nas cekaji nadherne prazdne plaze jak tomu bylo pred deseti lety.

blackhole1 ( 4. ledna 2019 09:49 )

Hlavně zachraňte zvířátka proboha!

Zobrazit celou diskusi