Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exprezident se rozhodl nazpívat album, zaplatit mu ho mají daňoví poplatníci. Opozice zuří

Autor: Darina Jíchová - 
5. ledna 2019
15:41

O exprezidentovi Jihoafrické republiky Jacobovi Zumovi je známé, že si rád zpívá. Pořádný poprask ve vládě ovšem vyvolalo oznámení, že jeho nové album s protestsongy bude financované ze státních peněz. Opozice kvůli tomu zuří, podle nich jde o zbytečné vyhazování financí, Zumovi zastánci ale tvrdí, že je to způsob, jak uchovat část kulturního dědictví, uvedla stanice BBC.

Exprezident Zuma proslul tím, že si rád prozpěvuje národní písně. Na mítincích například běžně zpívá svou oblíbenou „Umshini wami“, v překladu „Přineste mi můj samopal“. Zastupitelstvo metropolitní oblasti eThekwini mu tak nabídlo, že nahrávání jeho alba s protestsongy zaplatí. Místním členům Demokratické aliance (DA), hlavní opoziční strany v zemi, to však přijde jako plýtvání finančních zdrojů.

Umshini wami v Zumovo podání:

Zuma z eThekwini pochází, má zde taky největší podporu. Místní lídr DA Zwakele Mncwango ale s rozhodnutím zastupitelstva nesouhlasí. Podle něj by peníze šly využít lépe, například na pomoc mladým muzikantům.

„Chceme propagovat naši kulturu a dědictví, ale problém je, když zastupitelé mrhají penězi na bývalém prezidentovi, který zkouší své štěstí v hudebním průmyslu. Naši pomoc potřebují mladí umělci,“ sdělil Mncwango místní televizní stanici eNCA. DA potvrdila, že neustoupí a budou bojovat proti tomu, aby bylo Zumovo album natočeno za státní peníze.

Zumův pád

Zumy se loni v únoru zbavila jeho vlastní strana Africký národní kongres (ANC), exprezident byl od 90. let, kdy působil jako viceprezident, spojován s korupční aférou. Léta veškerá obvinění popíral, v loňském roce však kvůli skandálu s obchodováním se zbraněmi oznámil svou okamžitou rezignaci.

Talent a porozumění

Během apartheidu, tedy politiky rasové segregace, v letech 1948-1994 hrály v Jihoafrické republice protesongy původních obyvatel velkou roli. Poté, co zastupitelé eThekwini zjistili, že neexistují žádné nahrávky starých protestních písní, obrátili se na exprezidenta Zumu. „Má talent a rozumí historii,“ vysvětlil ředitel místního kulturního střediska Thembinkosi Ngcobo.

„Bylo velmi složité najít vhodného interpreta, projížděli jsme staré nahrávky, abychom našli alespoň něco, ale byly to jen zlomky,“ popsal Ngcobo. „Pak nám došlo, že pan Zuma je často zpívá. Zpíval je v 80. a v 90. letech i dřív. Plně rozumí emocím a historii, které se za těmi texty skrývají. Plno mladých lidí je ani nezná,“ prohlásil Ngcobo.

prasatkopepicek ( 5. ledna 2019 17:39 )

Tak to uz je pekna vyzva pro Zemanovu hradni bandu. Zdvyhne jeho Bratrstvo kocici pracky hozenou rukavici? Proti tomuhle by byl jejich soukromy kamenolom v lanske obore sponzorovany hradem uplna charita.

Zobrazit celou diskusi