Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hrozné.“ Královna s metálem opomněla hrdinu, který zachránil chlapce z jeskyně

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2019
17:35

Rodiče potápěče Tima Actona (39) z anglického Essexu prožívají zklamání. Jejich syn se hrdinně podílel na úspěšné záchranné misi v Thajsku, jeho jméno ale chybělo na novoročním seznamu vyznamenaných. Acton byl členem týmu, který loni v červenci dostal ze zaplavené jeskyně 12 malých fotbalistů i jejich trenéra, napsal deník Daily Mail.

Britská královna Alžběta II. pravidelně dvakrát do roka uděluje vyznamenání, a to na její oficiální narozeniny a pak na Nový rok. Na novoročním seznamu se objevilo celkem 1148 jmen, to Actonovo tam ale chybělo, přestože ostatní britští potápěči a záchranáři, kteří v Thajsku zasahovali, byli na listině uvedeni.

Actonova matka Lynne Actonová byla velmi zklamaná a doufá, že šlo pouze o „administrativní chybu“. Acton se svou manželkou Tuk (42) a jejich desetiletou dcerou Millie žijí v Bangkoku, jeho podíl na záchraně chlapců ocenila thajská vláda, královna Alžběta II. ho ale vynechala.

Všichni potápěči byli oceněni. Až na Tima

„Je to hrozné. Samozřejmě nic z toho nedělal kvůli nějaké odměně, ale je nepříjemné, když vidíte, jak všichni ostatní doma získávají ocenění, jen on ne,“ komentovala situaci Actonová.

„Celý svět sledoval tuhle záchrannou akci, všichni jsme se modlili, aby to dobře dopadlo. Na Tima jsme neuvěřitelně pyšní,“ dodala matka. Její syn pomáhal vynášet nosítka s chlapci a staral se o kyslíkové bomby.

Britský potápěč dokonce doprovázel svého španělského kolegu a přítele Juana Fernanda Raigala během ceremoniálu v Madridu, kde Raigal obdržel Civilní řád Za dobročinnost. „Doufám, že jde o administrativní chybu. Tim se do akce zapojil na výzvu kolegů z thajského námořnictva, u jejichž týmu byl i vedený,“ uvedla Actonová.

Zranění z jeskyně a komplikovaná operace

Profesionální potápěč Acton pochází z města Wrabness v anglickém hrabství Essex, dlouhodobě ale žije v Thajsku. Brit si ze záchranné mise odnesl vážné zranění a v létě musel absolvovat komplikovanou operaci kolene. Podílel se i na vzpomínkové sbírce pro rodinu Samana Kunana, Thajce, který se v jeskyni utopil.

Zobrazit celou diskusi