Postapokalyptický sci-fi horor Bird Box se Sandrou Bullock (54) v hlavní roli pojednává o konci světa, který nastal poté, co se na Zemi objevily neznámé entity. Když je člověk spatří, chce se zabít. Ti, kdo přežili, si proto zakrývají oči šátky, aby je krutý ortel nepotkal také.

Kdo nebo co však lidstvo nutí k sebevraždám, není jasné. Ve filmu se emocionálně chladná matka dvou dětí, které pojmenovala Chlapec a Dívka, v podání Bullock vydává na strastiplnou cestu, při níž nesmí nikdo otevřít oči. Snímek, ve kterém hraje i John Malkovich (65) a Sarah Paulson (44), je vskutku povedený, i když jde o kombinaci již viděného.

Diváci, kteří zhlédli snímky Stalo se (The Hapenning) a Tiché místo (Quiet Place), budou jistě souhlasit. Bird Box však nyní způsobil hotové šílenství na internetu. Memů by se člověk nedopočítal. Navíc vznikla nová a hodně nebezpečná internetová výzva Bird Box Challenge.

Lidé se při ní musí dostat z jednoho místa na druhé se zavázanýma očima. Nebo zaslepení musí splnit nehrůznější úkoly. Že jde o nebezpečnou kratochvíli, není potřeba zdůrazňovat. Netflix už dokonce kvůli této výzvě vydal oficiální varování.

Nemůžu věřit, že to řeknu, ale: Prosím, neubližujte si kvůli této Bird Box výzvě. Nevíme, jak to začalo, a oceňuje všechnu tu lásku, ale Chlapec a Dívka mají pro rok 2019 jen jedno přání, a to abyste neskončili v nemocnici kvůli memům,“ uvedla streamovací služba na Twitteru.

Princip Bird Box Challenge přitom není neznámý. Jde o hlavní téma videoklipu Pendulum remixu legendárního tracku Voodoo People od The Prodigy, který vyšel již v roce 2012. Vidět jsou v něm běžci, kterak zaslepení utíkají do cíle a narážejí na nejrůznější překážky. Vítězku brutální soutěže fandové elektronické formace jistě moc dobře znají.

Fotogalerie
17 fotografií