Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Anděl smrti z nudy povraždil za 6 let 100 lidí: Chtěl machrovat před kolegy

Autor: Štěpán Šimůnek - 
4. ledna 2019
12:31

U soudu v Oldenburgu včera stanul muž označovaný za největšího sériového vraha německých poválečných dějin. Bývalý ošetřovatel Niels Högel (42) je podezřelý ze sta vražd, možná však zamordoval i přes 300 lidí!

Högel, přezdívaný německými médii Anděl smrti podle nacistické zrůdy Josefa Mengeleho, vraždil v letech 1999 až 2005. Nejdřív na klinice v Oldenburgu na severozápadě Německa, kde podle obžaloby zabil 36 lidí, v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu pak měl mít na svědomí dalších 64 životů.

Chtěl machrovat

Podle vyšetřovatelů přiváděl pacienty pomocí léků ovlivňujících činnost srdce, zejména látky gilurytmal, do stavu vyžadujícího oživování, aby pak při jejich resuscitaci mohl před kolegy prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale většinou nepovedlo.

Obžaloba rovněž uvedla, že dalším Högelovým motivem byla kromě machrování před spolupracovníky obyčejná nuda! Proces, který se rozjel loni v říjnu a během něhož bude předvoláno 28 svědků z řad vyšetřovatelů, pracovníků zmíněných klinik, ale i Högelových známých, skončí nejdříve letos v květnu.

Už dostal doživotí

Högel byl už v roce 2015 za dvě vraždy, dva pokusy o ně a dvě těžká ublížení na těle odsouzen na doživotí. Vyšetřování pokračovalo, dokonce kvůli němu vznikla zvláštní komise Kardio.

Ta nechala exhumovat ostatky 134 lidí, u nichž zkoumala, zda mohou patřit mezi jeho oběti. U mnoha dalších to ale možné nebylo, jelikož je příbuzní nechali zpopelnit.

Celkově orgány zahájily vyšetřování ve 332 (!) případech a Högel se postupně doznal ke 43 mordům. Kolik lidí zabil doopravdy, však zřejmě nebude nikdy jasné.

Tváře si nepamatuje, koukal na monitory

V soudní síni včera stanula i Brigitte Ogiewa, jíž Högel zavraždil matku. „Setkat se s ním tváří v tvář mi sice svým způsobem pomohlo, ale zároveň se všechna bolest vrátila,“ uvedla žena, která chtěla slyšet, proč a jak ji Anděl smrti připravil o mámu.

Odpovědi se nedočká. Högel totiž zabil tolik lidí, že si je nepamatuje. „U mnoha si vybavuji metody léčby nebo laboratorní hodnoty, ale tváře ne. Víc jsem sledoval data na monitorech než obličeje,“ přiznal bez emocí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání